ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ – Οδοιπορικό στη «μικρή Αγία Σοφία» της Βοιωτίας (Φωτογραφίες - Βίντεο)




Η Μονή του Οσίου Λουκά είναι κτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Ελίκωνα κοντά στο χωριό Στείρι της Βοιωτίας. Η Μονή συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα χάρη στη μοναδικής ομορφιάς αρχιτεκτονική της.

Αρκεί να αναφερθεί ότι περιλαμβάνεται στον » κατάλογο τόπων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς » της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από το βίο του Οσίου Λουκά, ο ίδιος είναι ο θεμελιωτής της μοναστηριακής ζωής στη Μονή, αφού ασκήτευσε εκεί κατά τα τελευταία επτά έτη της ζωής του ( 946-953 ).

Ο Όσιος Λουκάς ήταν αγαπητός στον πληθυσμό της περιοχής λόγω του ότι ασκούσε φιλανθρωπικό έργο, ενώ είχε και την ξεχωριστή ικανότητα να προβλέπει τα μέλλοντα να συμβούν. 

Η περιοχή απέκτησε ιδιαίτερο προσκυνηματικό ενδιαφέρον εξαιτίας της φήμης ότι το λείψανο του ήταν θαυματουργό και έτσι πολλοί επισκέπτονταν τη Μονή για να θεραπευτούν. Γι” αυτό και με την πάροδο του χρόνου τα αρχικά κτίσματα έδωσαν τη θέση τους σε άλλα πιο μεγαλοπρεπή.


Αν και το μοναστήρι ήκμαζε ιδιαιτέρως ως το 1200, αργότερα υπέστη πολλές επιδρομές και καταστροφές από Φράγκους ( λίγο μετά το 1204 ), Καταλανούς ( 15 Μαρτίου 1311 ), Τούρκους ( 1460, 1714-15, 1822-23 ) και Γερμανούς ( 1943 ). 

Η συνέχεια ΕΔΩ


«Πᾶνος»
Σχόλια