Ο Τραμπ κηρύσσει τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης...

Ο Τραμπ κηρύσσει τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης... Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να τεθούν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό εντός της ημέρας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα εμπλέξει τον Λευκό Οίκο σε μια νομική διαμάχη με... τους Δημοκρατικούς οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση για χρηματοδότηση του τείχους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου ως «αντισυνταγματική προσπάθεια». «Θα υπογράψουμε, σήμερα, την κατάσταση εθνικής ανάγκης και είναι ένα θαυμάσιο πράγμα» είπε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. Ακόμη ο Πλανητάρχης είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει τους πόρους για την ανοικοδόμηση του τείχους –μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του– στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη. Ωστόσο στο νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβανόταν το ποσό που ζητούσε ο Τραμπ, γεγονός που συνιστά ήττα για τον πρόεδρο. Ο Τραμπ, πάντως, προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση περί έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κριθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι "θα κερδίσει". Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον αυτού του μέτρου. «Όλοι ξέρουν ότι τα τείχη λειτουργούν», επανέλαβε, κάνοντας λόγο για «εισβολή» παράτυπων μεταναστών. Η ηγεσία των Δημοκρατικών αμέσως κατήγγειλε ένα «βίαιο πλήγμα» σε βάρος του αμερικανικού συντάγματος. Εξάλλου, ορισμένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκφράζουν ανησυχίες ότι η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο αφού και οι μελλοντικοί πρόεδροι θα μπορούν να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική για να αποδεσμεύουν πόρους παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.



Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να τεθούν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό εντός της ημέρας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα εμπλέξει τον Λευκό Οίκο σε μια νομική διαμάχη με...
τους Δημοκρατικούς οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση για χρηματοδότηση του τείχους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου ως «αντισυνταγματική προσπάθεια».

«Θα υπογράψουμε, σήμερα, την κατάσταση εθνικής ανάγκης και είναι ένα θαυμάσιο πράγμα» είπε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Ακόμη ο Πλανητάρχης είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει τους πόρους για την ανοικοδόμηση του τείχους –μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του– στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη. Ωστόσο στο νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβανόταν το ποσό που ζητούσε ο Τραμπ, γεγονός που συνιστά ήττα για τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ, πάντως, προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση περί έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κριθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι "θα κερδίσει". Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον αυτού του μέτρου. «Όλοι ξέρουν ότι τα τείχη λειτουργούν», επανέλαβε, κάνοντας λόγο για «εισβολή» παράτυπων μεταναστών. Η ηγεσία των Δημοκρατικών αμέσως κατήγγειλε ένα «βίαιο πλήγμα» σε βάρος του αμερικανικού συντάγματος.

Εξάλλου, ορισμένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκφράζουν ανησυχίες ότι η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο αφού και οι μελλοντικοί πρόεδροι θα μπορούν να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική για να αποδεσμεύουν πόρους παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

ethnos.gr
Σχόλια