Netflix: η υπερεκτιμημένη πλατφόρμα που έγινε μόδαΌπως ήταν αναμενόμενο, το Διαδίκτυο άλλαξε ριζικά τον τρόπο θέασης τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών αλλά και το ίδιο το περιεχόμενό τους. Πλέον ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να κατεβάζει όποια ταινία ή σειρά επιθυμεί να παρακολουθήσει, είτε μέσω torrents είτε με απευθείας συνδέσμους. Οι δε ιστοσελίδες που προσφέρουν τη δυνατότητα online παρακολούθησης με τη μέθοδο του streaming, έχουν εξελιχθεί και περιέχουν τεράστιες ποσότητες περιεχομένου.

Από την άλλη πλευρά και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η βιομηχανία του Hollywood εδώ και χρόνια επιδίδεται σε ανελέητο κυνήγι ούτως ώστε να συνεχίζεται αδιάκοπα η υπερκερδία της. Αυτό γίνεται τόσο με ιδιωτικό χρήμα όσο και με δημόσιο, μα χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού για κάθε σελίδα που κλείνουν, μια άλλη δημιουργείται.
Η επέλαση των σειρών και των πλατφορμών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση στον αριθμό των τηλεοπτικών σειρών αλλά και στο ενδιαφέρον που αυτές συγκεντρώνουν. Αν και η όποια προτίμηση είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό, φαίνεται πως οι σειρές αποδίδουν πολύ καλό κέρδος και έτσι υπάρχει συνεχής παραγωγή που είναι αδύνατο να την παρακολουθήσει κάποιος. Κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον δέκα τέτοια τηλεοπτικά προϊόντα που αποκτούν φανατικούς θεατές.

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου ήταν η εκτίναξη των τηλεοπτικών καναλιών (κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού) αλλά και η εμφάνιση ενός νέου μέσου, των «πλατφορμών ψυχαγωγίας», όπως αποκαλούνται. Η πιο γνωστή από αυτές είναι το Netflix, που έχει πλέον επεκταθεί σε πολλές χώρες.

Πολλοί πιστεύουν πως το Netflix θα μπορούσε να χτυπήσει την πειρατεία λόγω της ανταγωνιστικότητάς του και της χαμηλής τιμής συνδρομής. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ισχύει σε κάποιο βαθμό, αφού το 15% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως αποδίδεται σε αυτό. Το αστείο της υπόθεσης όμως είναι πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει μετατραπεί σε σύμβολο status. Σίγουρα θα έχετε δει να αναπαράγεται η φράση «Netflix ‘n’ chill» ή κάποια παρόμοια. Σε αυτό συνέβαλε και η διαδικτυακή καμπάνια που κάνει η εταιρεία Netflix Inc. προσφέροντας το προϊόν της για έναν μήνα δωρεάν, χωρίς δέσμευση για συνέχεια.

Παρακάτω θα δούμε αν ισχύουν τα όσα γράφονται, αν όντως το Netflix είναι τόσο καλό όσο παρουσιάζεται και αν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα απέναντι σε αυτό που ονομάζεται «πειρατεία».
Τι προσφέρει πραγματικά το Netflix

Ασχέτως του τι αναφέρεται, το περιεχόμενο του Netflix ωχριά μπροστά σε αυτό των διάφορων «πειρατικών» ιστοσελίδων. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης κάποιας σειράς η οποία ακόμα τρέχει. Είναι διαθέσιμες μόνο όσες έχουν ήδη ολοκληρωμένες σεζόν, χωρίς απαραίτητα να είναι πλήρεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει μια σειρά με τέσσερις ή πέντε κύκλους επεισοδίων αλλά στο Netflix να διατίθενται μόνο οι τρεις πρώτοι. Ακόμα, το περιεχόμενο της πλατφόρμας δεν είναι το ίδιο σε κάθε χώρα αλλά εξαρτάται από διαφορές συμφωνίες με τηλεοπτικά κανάλια ώστε να μην επηρεάζεται η τηλεθέασή τους.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η ποιότητα των υποτίτλων είναι μέτρια ως απλά ανεκτή τις περισσότερες φορές, ενώ δε λείπουν τα ορθογραφικά λάθη και οι ασυνταξίες. Η ανάλυση, αντίθετα, είναι αρκετά καλή και σίγουρα σκάλες ποιοτικότερη από τις αντίστοιχες των online ιστοσελίδων. Όσον αφορά τη χρηστικότητα της πλατφόρμας, δε θα λέγαμε πως είναι ανάλογη της διαφήμισης και του οικονομικού μεγέθους του Netflix, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακή ή δύσχρηστη. Καλό στοιχείο είναι και η δυνατότητα παράκαμψης της εισαγωγής με ένα κλικ και η άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο μα σαφώς θέλει ακόμα δουλειά στην κατηγοριοποίηση του περιεχομένου. Υπάρχει ακόμα η επιλογή δημιουργίας προσωπικής λίστας παρακολούθησης, λείπει όμως η δυνατότητα σημείωσης του περιεχομένου που έχει παρακολουθήσει ο συνδρομητής.

Σε αντίθεση με τις ανακρίβειες που γράφονται σε πολλές ιστοσελίδες, το Netflix δεν έχει κάποιον δικό του μηχανισμό προβολής ή κάτι αντίστοιχο. Πρόκειται για μια video on demand υπηρεσία, η οποία παρέχει μέσω online streaming το περιεχόμενό της. Αυτό σημαίνει πως, αν η σύνδεσή σας είναι κακή ή χαμηλής ταχύτητας, ενδέχεται να έχετε κάποια κολλήματα κατά την αναπαραγωγή. Εδώ όμως έρχεται να βοηθήσει ένα αποκλειστικό CDN, το Open Connect, που επιτρέπει στην υπηρεσία να διανέμει το περιεχόμενό της σε περισσότερες από 190 χώρες με throughput1μεγαλύτερο από 90 Gbps.


Πληροφορία

Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες, το Netflix χρησιμοποιεί ανοιχτές τεχνολογίες όπως το FreeBSD και το NGINX.

Αν και η βάση του περιεχομένου του είναι από τις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλος αριθμός ταινιών και σειρών από άλλες χώρες, μερικές ανεξάρτητες παραγωγές αλλά και κάμποσα ντοκιμαντέρ. Δυστυχώς, η μετάφραση των τίτλων είναι κάκιστη και έτσι το αποτέλεσμα αρκετές φορές είναι από αστείο ως άσχετο με τον αρχικό τίτλο.

Τέλος, η δημιουργία διαφορετικών προφίλ μπορεί να είναι βολική -αν γίνεται χρήση από περισσότερα του ενός άτομα- μα, αν και έχει έτοιμο προφίλ για παιδιά, η πρόσβαση σε κάθε είδους περιεχόμενο είναι ανεξέλεγκτη και έτσι ένα ανήλικο άτομο θα μπορούσε εύκολα να παρακολουθήσει το οτιδήποτε.
Τι στοιχίζει

Οι τιμές του Netflix κυμαίνονται (στρογγυλεμένες) από €9 έως €12 τον μήνα, με τρεις επιλογές. Η φθηνότερη συνδρομή προσφέρει προβολή σε μία οθόνη με ανάλυση SD, δεύτερη με HD σε δύο οθόνες ταυτόχρονα και τρίτη με UHD για τέσσερις οθόνες συγχρόνως. Προφανώς, η αναφερόμενη ανάλυση δεν ισχύει για όλο το περιεχόμενο ανεξαιρέτως αλλά εξαρτάται από την κωδικοποίησή του. Μάλιστα, μπορεί να τύχει σε κάποιες σειρές η μία σεζόν να είναι HD και η άλλη SD.

Ως προς τον τρόπο πληρωμής, ο συνδρομητής περιορίζεται στη χρήση πιστωτικής κάρτας μα η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη. Το ίδιο απροβλημάτιστη είναι και η διακοπή της συνδρομής.
Το τίμημα

Όλα τα παραπάνω είναι τα φανερά και, λίγο-πολύ, τα αναμενόμενα. Όμως, υπάρχουν ορισμένα ακόμα σημεία τα οποία δεν αναφέρονται συνήθως ούτε από το Netflix ούτε όμως και σε σχετικά άρθρα.

Όπως είπαμε, η πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας. Ζητείται επίσης ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου για τη διαδικασία της αυθεντικοποίησης. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία έχει στη διάθεσή της ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και οικονομική κατάσταση των συνδρομητών. Αυτά τα προσωπικά δεδομένα θα πωληθούν ή θα δοθούν σε τρίτους συνεργάτες του Netflix με σκοπό τη στοχευμένη διαφήμιση.

Κάποια ακόμα στοιχεία που γνωρίζουν είναι ο τύπος των συσκευών που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε συνδρομητής μα και η διεύθυνση ΙΡ από την οποία γίνεται η κάθε σύνδεση. Αυτές οι διευθύνσεις όμως βρίσκονται κάτω από την εποπτεία λογισμικών ελέγχου που τις τοποθετούν σε μια βάση δεδομένων. Έτσι, αν κάποια στιγμή ο χρήστης της υπηρεσίας σταματήσει τη συνδρομή και μετέπειτα επισκεφθεί κάποια σελίδα torrent ή online streaming, χαρακτηρίζεται αυτόματα παράνομος «πειρατής».
Το Νetflix και οι άλλοι

Αν και το Netflix επιβλήθηκε σε «αντίπαλες» πλατφόρμες (Hulu, Amazon Prime Video κ.ά.), η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει καθώς οι αντίστοιχες υπηρεσίες δημιουργούν πιο εύχρηστα περιβάλλοντα, μελετώντας τρόπους εξάπλωσης τους εκτός των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, νέες πλατφόρμες, όπως αυτή της Disney, μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι. Αυτό, σαφώς, θα ανακόψει την κυριαρχία του μα δε θα επηρεάσει την ποιότητα του περιεχομένου. Αντίθετα, οι συνδρομητές-καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν αδυναμία επιλογής, κάτι που πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος για τους ίδιους καθώς αρκετοί σινεφίλ θα πληρώνουν περισσότερες της μίας πλατφόρμες προκειμένου να δουν περιεχόμενο που δεν υπάρχει αλλού.

Σχεδόν βέβαιο είναι πως θα ευνοηθεί και η «πειρατεία», ως αντίδραση. Σύμφωνα με διάφορες επίσημες και ανεπίσημες έρευνες που κυκλοφορούν αλλά και από συνομιλία με ανθρώπους που συντηρούν «πειρατικές» ιστοσελίδες online περιεχομένου, η ύπαρξη του Netflix -που μετράει πλέον τρία χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα- δε φαίνεται ικανή να μειώσει αυτό το φαινόμενο.

Το σίγουρο είναι ότι η βιομηχανία παραγωγής ψυχαγωγικού περιεχομένου ανθίζει, πλήττοντας όμως όλο και περισσότερο την πιστότητα, ενώ οι πιέσεις σε κυβερνήσεις για την επιβολή παράλογων νομοθεσιών δε σταματούν. Και αυτό επειδή η υπάρχουσα κατάσταση είναι περίπλοκη, με οικονομικές και άλλες διαφωνίες στα ενδότερα αυτής της βιομηχανίας και των σχετικών πλατφορμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας