Η κοινωνία σε σύγχυση...

Η κοινωνία σε σύγχυση... Η εφημερίδα μας δημοσιεύει σήμερα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας Prorata, η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις των πολιτών σε ζητήματα ασφάλειας, καταστολής και δημόσιας τάξης. Είναι άκρως αντιφατικά τα... ευρήματά της, αλλά η έρευνα είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη για τις τάσεις που καταγράφει. Η δημοσίευσή της κρίθηκε απαραίτητη, όχι για να δικαιωθούν κάποιες απόψεις για τα ζητήματα αυτά, αλλά ως ισχυρή προειδοποίηση για τις διεργασίες μέσα στην κοινωνία και τους κινδύνους που εγκυμονούν. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το προσφυγικό συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας και το 48% εκτιμά ότι η δημόσια ασφάλεια απειλείται από το οργανωμένο έγκλημα. Ταυτόχρονα το 58% επικροτεί ως στοιχείο που ενισχύει την ασφάλειά του την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων από την αστυνομία και τις επεμβάσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους. Ολα αυτά, όταν την ίδια ώρα το 82% θεωρεί την Ελλάδα ασφαλές μέρος να ζεις και το 89% ασφαλές μέρος τη γειτονιά όπου κατοικεί! Η αντιφατικότητα των ευρημάτων είναι καταφανής. Μπορεί όμως να ερμηνευτεί. Οι πολίτες απαντούν αντιφατικά και συγκεχυμένα όχι με βάση αυτό που βιώνουν ως ασφάλεια, αλλά με βάση αυτό που τους διοχετεύεται από κόμματα και μέσα ενημέρωσης ως ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για την ασφάλεια. Από τη στιγμή που το προσφυγικό παρουσιάζεται ως μείζον πρόβλημα ασφάλειας και συνδέεται, στην προπαγάνδα, με τα ζητήματα εγκληματικότητας, ο πολίτης το προτάσσει. Οταν όμως έρχεται η στιγμή να απαντήσει με βάση αυτό που βιώνει στην καθημερινότητά του βρίσκει και τη χώρα και τη γειτονιά του ασφαλή. Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το προσφυγικό. Και αυτό όταν το 65% φοβάται -και δικαίως- την επιδείνωση της οικονομίας. Από τη μια η αποτύπωση της στοχευμένης προπαγάνδας και της σκόπιμης μεγέθυνσης των κινδύνων και από την άλλη η αποτύπωση του πραγματικού βιώματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η τάση συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Θα μείνει τάση ή θα παγιωθεί; Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας δεν μπορούν να αγνοήσουν πλέον τον κίνδυνο... efsyn.gr

Η εφημερίδα μας δημοσιεύει σήμερα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας Prorata, η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις των πολιτών σε ζητήματα ασφάλειας, καταστολής και δημόσιας τάξης.
Είναι άκρως αντιφατικά τα...
ευρήματά της, αλλά η έρευνα είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη για τις τάσεις που καταγράφει. Η δημοσίευσή της κρίθηκε απαραίτητη, όχι για να δικαιωθούν κάποιες απόψεις για τα ζητήματα αυτά, αλλά ως ισχυρή προειδοποίηση για τις διεργασίες μέσα στην κοινωνία και τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το προσφυγικό συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας και το 48% εκτιμά ότι η δημόσια ασφάλεια απειλείται από το οργανωμένο έγκλημα. Ταυτόχρονα το 58% επικροτεί ως στοιχείο που ενισχύει την ασφάλειά του την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων από την αστυνομία και τις επεμβάσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Ολα αυτά, όταν την ίδια ώρα το 82% θεωρεί την Ελλάδα ασφαλές μέρος να ζεις και το 89% ασφαλές μέρος τη γειτονιά όπου κατοικεί! Η αντιφατικότητα των ευρημάτων είναι καταφανής. Μπορεί όμως να ερμηνευτεί. Οι πολίτες απαντούν αντιφατικά και συγκεχυμένα όχι με βάση αυτό που βιώνουν ως ασφάλεια, αλλά με βάση αυτό που τους διοχετεύεται από κόμματα και μέσα ενημέρωσης ως ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για την ασφάλεια.

Από τη στιγμή που το προσφυγικό παρουσιάζεται ως μείζον πρόβλημα ασφάλειας και συνδέεται, στην προπαγάνδα, με τα ζητήματα εγκληματικότητας, ο πολίτης το προτάσσει. Οταν όμως έρχεται η στιγμή να απαντήσει με βάση αυτό που βιώνει στην καθημερινότητά του βρίσκει και τη χώρα και τη γειτονιά του ασφαλή.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το προσφυγικό. Και αυτό όταν το 65% φοβάται -και δικαίως- την επιδείνωση της οικονομίας.

Από τη μια η αποτύπωση της στοχευμένης προπαγάνδας και της σκόπιμης μεγέθυνσης των κινδύνων και από την άλλη η αποτύπωση του πραγματικού βιώματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η τάση συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Θα μείνει τάση ή θα παγιωθεί; Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας δεν μπορούν να αγνοήσουν πλέον τον κίνδυνο...

efsyn.gr
Σχόλια