Η ΕΠΙΓΡΑΦΉ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΆΦΗΚΕ!

Η ΕΠΙΓΡΑΦΉ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΆΦΗΚΕ! Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ludwig Ross βρέθηκε στην Κω, από τις 6-9 Μαΐου του 1844. Οταν έφτασε στο Πυλί μελέτησε το Χαρμύλειο και έδωσε κάτοψη, τομή και σχέδια αρχιτεκτονικών μελών του που συμπίπτουν με σχέδια του P.Schazman, ο οποίος δημοσίευσε συστηματικά το μνημείο στο JdI του 1934 προτείνοντας και τη συνολική αποκατάστασή του. Η στήλη με την επιγραφή που στήριξε την ταύτιση του κτιρίου πιθανόν ήταν στημένη κάπου μπροστά στο κτίριο. Ιδιαίτερα γλαφυρά είναι τα σχόλιά του Ross για την τύχη της επιγραφής αυτής που ο Τούρκος άρχοντας Μουσταφά Μπέη έδωσε εντολή να καταστραφεί, διότι είχε εξωθήσει μεταξύ άλλων τους Έλληνες στην επανάσταση , χωρίς όμως ευτυχώς να επιτευχθεί ο στόχος εξ΄αιτίας ολιγωρίας του εντολοδόχου υπαλλήλου. Που βρίσκεται αυτή η σημαντική επιγραφή; Ισως σε κάποια από τις αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Γεωδίφης [Πηγή- Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά]



Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ludwig Ross βρέθηκε στην Κω, από τις 6-9 Μαΐου του 1844. Οταν έφτασε στο Πυλί μελέτησε το Χαρμύλειο και έδωσε κάτοψη, τομή και σχέδια αρχιτεκτονικών μελών του που συμπίπτουν με σχέδια του P.Schazman, ο οποίος δημοσίευσε συστηματικά το μνημείο στο JdI του 1934 προτείνοντας και τη συνολική αποκατάστασή του.
 Η στήλη με την επιγραφή που στήριξε την ταύτιση του κτιρίου πιθανόν ήταν στημένη κάπου μπροστά στο κτίριο. Ιδιαίτερα γλαφυρά είναι τα σχόλιά του Ross για την τύχη της επιγραφής αυτής που ο Τούρκος άρχοντας Μουσταφά Μπέη έδωσε εντολή να καταστραφεί, διότι είχε εξωθήσει μεταξύ άλλων τους Έλληνες στην επανάσταση , χωρίς όμως ευτυχώς να επιτευχθεί ο στόχος εξ΄αιτίας ολιγωρίας του εντολοδόχου υπαλλήλου. Που βρίσκεται αυτή η σημαντική επιγραφή; Ισως σε κάποια από τις αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Γεωδίφης
[Πηγή- Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά]
Σχόλια