Ακολουθήστε μας στο Google News
Διαφήμισε την επιχείρηση σου δωρεάν

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΟΣΕΙΣΜΟΊ»: ΈΝΑ ΝΈΟ ΓΕΩΦΥΣΙΚΌ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακάλυψαν «stormquakes» - ένα νέο γεωφυσικό φαινόμενο που σχηματίζεται όταν οι μεγάλες καταιγίδες αλληλεπιδρούν με τον ωκεανό για να προκαλέσουν απελευθέρωση σεισμικών κυμάτων που μπορούν να ταξιδέψουν για χιλιάδες μίλια.
Αυτά τα προηγουμένως άγνωστα σεισμικά γεγονότα μπορούν να έχουν το ισοδύναμο αποτέλεσμα των σεισμών μεγέθους άνω των 3,5 βαθμών. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει πολλές χρήσεις, όπως να βοηθήσει σε μελέτες που διερευνούν τη δομή της Γης.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο όρος «stormquake»αναφέρεται σε δόνηση που προκαλείται από καταιγίδες όπως τυφώνες καθώς ταξιδεύουν στον ωκεανό.
Αυτές οι δονήσεις είναι συνεχείς απελευθερώσεις ενέργειας και μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή σεισμικών κυμάτων για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters ανέλυσε δεδομένα από το 2006 έως το 2015 από το USArray, ένα έργο που συλλέγει σεισμικά δεδομένα από εκατοντάδες αισθητήρες που διαδίδονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της βορειοαμερικανικής ηπείρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εντοπίστηκαν 14.077 καταιγίδες, πάνω από χίλιες ετησίως.
Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο συνηθισμένες, οι καταιγίδες που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, θεωρήθηκαν ως μέρος του θορύβου του περιβάλλοντος που παράγουν αυτοί οι αισθητήρες.
Μόνο με τη σύγκριση των δεδομένων σε μια καταγραφή των καταιγίδων ή τυφώνων κατά την ίδια περίοδο κατέστη σαφές ότι stormquakes είναι στην πραγματικότητα διακριτά, προβλέψιμα γεγονότα, ξεχωριστά από το θόρυβο του περιβάλλοντος.
Υπάρχουν τρία συστατικά που χρειάζονται για να σχηματίσουν ένα stormquake: μεγάλα ηπειρωτικά περιθώρια, ισχυρές καταιγίδες και ωκεάνιες όχθες, που είναι πεπλατυσμένες όπως οι υποβρύχιοι λόφοι.
Καθώς και οι τρεις από αυτές τις συνθήκες πρέπει να πληρούνται, όχι κάθε καταιγίδα θα δημιουργήσει ένα καταιγιδοσεισμό.
Για παράδειγμα, ο τυφώνας Sandy παρά τις ταχύτητες ανέμου μέχρι 90 μίλια την ώρα δεν προκάλεσε καταιγίδες όταν έπληξε την Καραϊβική και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ το 2012. Η γεωλογία που ακολούθησε ο Sandy δεν ήταν ενδεδειγμένη για τη δημιουργία των διακριτών εκρήξεων ενέργειας οι οποίες απαιτούνται για την παραγωγή ενός stormquake.
Stormquakes έχουν συμβεί χωρίς να εντοπιστούν επειδή θεωρήθηκαν ως μέρος του θορύβου του περιβάλλοντος.
Αντίθετα, ο τυφώνας Bill δημιούργησε πάνω από 300 stormquakes το 2009 καθώς έπληξε τη Βόρεια Αμερική.
Θεωρείται ότι τα κύματα στις ωκεάνιες επιφάνειες που παράγονται καθώς μια καταιγίδα περνάει δημιουργούν δευτερεύοντα κύματα που ταξιδεύουν βαθιά στον ίδιο τον ωκεανό. Αν αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή όπου το νερό είναι αρκετά ρηχό, αυτά τα δευτερεύοντα κύματα τότε χτυπάνε το ωκεάνιο δάπεδο σαν σφυρί για να παράγουν το stormquake. Με αυτό τον τρόπο, ένα σεισμικό γεγονός μπορεί να προέρχεται από τον ωκεανό ακριβώς όπως ένας συνηθισμένος σεισμός μπορεί να προέρχεται από το φλοιό της Γης.
Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν «hotspots» γύρω από τις γραμμές ρηγμάτων όπου οι σεισμοί είναι πιο πιθανό να συμβούν, οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τοπολογία του ωκεάνιου δαπέδου για να προβλέψουν πού θα συμβούν stormquakes.
Για παράδειγμα, στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής εντοπίστηκαν καταιγίδες από τις ακτές της Νέας Αγγλίας, της Φλώριδας και του Κόλπου του Μεξικού, αλλά απουσιάζουν από το Νιου Τζέρσεϊ στη Γεωργία, καθώς απουσιάζουν από τις ακτές του Μεξικού.
Καθώς το φαινόμενο αυτό έχει μόλις περιγραφεί, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σημαντική είναι μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί. Αντιπροσωπεύουν ένα σήμα ανάμεσα στον θόρυβο [αν και μικρό] και αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την υποκείμενη δομή της Γης. Βασικά, οι καταιγίδες ενδέχεται να παρέχουν πληροφορίες για περιοχές που δεν επηρεάζονται από σεισμούς, αλλά είναι ευαίσθητες σε stormquakes, όπως η Νέα Αγγλία.
Όπως συμβαίνει με όλες τις επιστημονικές ανακαλύψεις, ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει πλήρως κατανοητός ο πλήρης αντίκτυπος αυτού του νέου ευρήματος.

Γεωδίφης
Πηγή -oxfordstudent.com
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη