Πολυεθνικά κυκλώματα με προορισμό τα ελληνοαλβανικά σύνορα

Πολυεθνικά κυκλώματα με προορισμό τα ελληνοαλβανικά σύνορα Όλο και πιο συχνές γίνονται οι προσπάθειες κυκλωμάτων να εκμεταλλευτούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας και με την υπόσχεση της μετάβασης στην Ευρώπη μέσω Αλβανίας, να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Τα κυκλώματα συνήθως είναι πολυεθνικά όπως το τελευταίο που εξαρθρώθηκε. Τούρκος και Ιρακινός οι μεταφορείς, Ιρακινοί και Σύριοι οι αλλοδαποί που είχαν πληρώσει για να φτάσουν μέχρι τα σύνορα! Για την μεταφορά οι τέσσερις μετανάστες είχαν καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 1500 ευρώ! Το ταξίδι τους σταμάτησε, όμως οι περιπτώσεις δράσεις τέτοιων κυκλωμάτων γίνονται όλο και πιο συχνές. Μπροστά σ’ αυτή, τη νέα πραγματικότητα, τα μέτρα στην μεθόριο είναι αυξημένα με συνεχή μπλόκα και περιπολίες ενώ και από την πλευρά της γείτονος περιπολούν δυνάμεις της Frontex. Η τοπική αστυνομία εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι πιέσεις θα ενταθούν καθώς όσο θα αυξάνεται ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα τόσο θα αυξάνεται και η δράση επιτήδειων να τους οδηγήσουν προς τα σύνορα ή προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ανάλογα φαινόμενα είχαν καταγραφεί προ τριετίας τα οποία όμως χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί πήραν γρήγορα τέλος κι έτσι αποφεύχθηκε η δημιουργία ενός καταυλισμού τύπου Ειδομένης κοντά στην Κακαβιά. Καθώς τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Βουλγαρία παραμένουν σφραγισμένα πολλοί μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην πολυπόθητη Ευρώπη περνώντας στην Αλβανία κι ακολουθώντας την ακτογραμμή των χωρών της Αδριατικής. Τα διαθέσιμα στατιστικά των Αλβανικών Αρχών είναι αποκαλυπτικά: Μόνο τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, 2.310 μετανάστες εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Ολόκληρο το 2018, ο αριθμός έφθασε τους 6.893. Το 2017 ήταν μόλις 1.000 άτομα. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να φτάσουν στα σύνορα με την Αλβανία και να εισέλθουν στη γείτονα χώρα θα ενταθούν ενώ αναμένουν αυξημένη κίνηση και προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου οι συλλήψεις είναι μεν καθημερινές αλλά αριθμητικά περιορισμένες μέχρι τώρα. Πηγή: epiruspost.gr




Όλο και πιο συχνές γίνονται οι προσπάθειες κυκλωμάτων να εκμεταλλευτούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας και με την υπόσχεση της μετάβασης στην Ευρώπη μέσω Αλβανίας, να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.


Τα κυκλώματα συνήθως είναι πολυεθνικά όπως το τελευταίο που εξαρθρώθηκε. Τούρκος και Ιρακινός οι μεταφορείς, Ιρακινοί και Σύριοι οι αλλοδαποί που είχαν πληρώσει για να φτάσουν μέχρι τα σύνορα!

Για την μεταφορά οι τέσσερις μετανάστες είχαν καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 1500 ευρώ! Το ταξίδι τους σταμάτησε, όμως οι περιπτώσεις δράσεις τέτοιων κυκλωμάτων γίνονται όλο και πιο συχνές.

Μπροστά σ’ αυτή, τη νέα πραγματικότητα, τα μέτρα στην μεθόριο είναι αυξημένα με συνεχή μπλόκα και περιπολίες ενώ και από την πλευρά της γείτονος περιπολούν δυνάμεις της Frontex.

Η τοπική αστυνομία εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι πιέσεις θα ενταθούν καθώς όσο θα αυξάνεται ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα τόσο θα αυξάνεται και η δράση επιτήδειων να τους οδηγήσουν προς τα σύνορα ή προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν καταγραφεί προ τριετίας τα οποία όμως χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί πήραν γρήγορα τέλος κι έτσι αποφεύχθηκε η δημιουργία ενός καταυλισμού τύπου Ειδομένης κοντά στην Κακαβιά.

Καθώς τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Βουλγαρία παραμένουν σφραγισμένα πολλοί μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην πολυπόθητη Ευρώπη περνώντας στην Αλβανία κι ακολουθώντας την ακτογραμμή των χωρών της Αδριατικής.

Τα διαθέσιμα στατιστικά των Αλβανικών Αρχών είναι αποκαλυπτικά: Μόνο τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, 2.310 μετανάστες εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Ολόκληρο το 2018, ο αριθμός έφθασε τους 6.893. Το 2017 ήταν μόλις 1.000 άτομα.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να φτάσουν στα σύνορα με την Αλβανία και να εισέλθουν στη γείτονα χώρα θα ενταθούν ενώ αναμένουν αυξημένη κίνηση και προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου οι συλλήψεις είναι μεν καθημερινές αλλά αριθμητικά περιορισμένες μέχρι τώρα.

Πηγή: epiruspost.gr
Σχόλια