"Μην ξεχνάτε ότι πέσατε στο Αιγαίο το 1922"...

"Μην ξεχνάτε ότι πέσατε στο Αιγαίο το 1922"... Νέα προκλητική δήλωση από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. ... Σε ακόμα μία επιθετική δήλωση προχώρησε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές στην γειτονική χώρα. Με... αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή σε συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο Ακσόι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. υποστηρίζει πως «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας» και την κατηγορεί μάλιστα ότι δεν κατέβαλε αποζημίωση «στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε». Ο Ακσόι συνεχίζει ισχυριζόμενος πως «η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία». Η παραπάνω προκλητική δήλωση έρχεται μετά την ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει την αποφασιστική της στάση για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Υπεραμυνόμενος του επίμαχου μνημονίου ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το έστειλε στα Ηνωμένα Έθνη και «πως θα εξασκήσει τα δικαιώματα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τους νόμους της θάλασσας μέχρι το τέλος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το εξής: «Δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με κανέναν, αλλά αν πρέπει να προστατεύσουμε τα πλοία μας θα πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο». Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, τόνισε ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής». Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Νέα προκλητική δήλωση από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. ...
Σε ακόμα μία επιθετική δήλωση προχώρησε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές στην γειτονική χώρα.

Με...
αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή σε συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο Ακσόι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. υποστηρίζει πως «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας» και την κατηγορεί μάλιστα ότι δεν κατέβαλε αποζημίωση «στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Ο Ακσόι συνεχίζει ισχυριζόμενος πως «η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Η παραπάνω προκλητική δήλωση έρχεται μετά την ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει την αποφασιστική της στάση για τη συμφωνία με τη Λιβύη.
Υπεραμυνόμενος του επίμαχου μνημονίου ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το έστειλε στα Ηνωμένα Έθνη και «πως θα εξασκήσει τα δικαιώματα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τους νόμους της θάλασσας μέχρι το τέλος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το εξής: «Δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με κανέναν, αλλά αν πρέπει να προστατεύσουμε τα πλοία μας θα πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο».

Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, τόνισε ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Σχόλια