Ακολουθήστε μας στο Google News

Το 2019 οι μετανάστες στην Ευρώπη ήταν 50% λιγότεροι σε σχέση με το 2018 και 90% λιγότεροι σε σχέση με το 2017

Πιτσιρίκο, το 2019 έφτασαν στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών ακτών 11.439 μετανάστες και ήταν κατά 50,72% λιγότεροι σε σχέση με το 2018, αναφέρει η Le Monde, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν στις 25/12.
Το 2018 οι αφίξεις από τη Μεσόγειο προς την Ιταλία ήταν 23.210, ενώ η μείωσή τους ξεπερνάει το 90%, αν γίνει η σύγκριση με το 2017, οπότε και οι μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη ήταν 118.914.

Οι μετανάστες του 2019 ήταν κυρίως Τυνήσιοι (2.654), Πακιστανοί (1.180) και Ιβοριανοί, δηλαδή, από την Ακτή του Ελεφαντοστού στη δυτική Αφρική (1.135).

Ανάμεσά τους ήταν και 1.168 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 1.000 λιγότεροι από το 2018 και 14 χιλιάδες λιγότεροι από το 2017.

Η Ιταλία κυβερνήθηκε από τον Ιούνιο του 2018 ως τον Αύγουστο του 2019 από τον συνασπισμό του Κινήματος των 5 Αστέρων με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Matteo Salvini.

O τελευταίος έγινε υπουργός Εσωτερικών και επέβαλε μία πολιτική κλεισίματος των λιμανιών για τους μετανάστες, με μεγάλα πρόστιμα στα πλοία που θα τους μετέφεραν και ποινές φυλάκισης ως και 10 έτη στους καπετάνιους τους σε περίπτωση αντίστασης και ανυπακοής.

Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2019 από την Κεντροαριστερά και το Κίνημα των 5 Αστέρων έκανε συμφωνία με την ΕΕ – μεταξύ άλλων και με τη Γαλλία και τη Γερμανία – η οποία προβλέπει την αυτόματη αναχώρηση και μετεγκατάσταση των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Μάλτα ή, την Ιταλία.

Στη χριστουγεννιάτικη ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να αλλάξει η συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες, υποστηρίζοντας “ότι υποχρεώνονται να υφίστανται κακοποιήσεις, σκλαβιά όλων των ειδών και βασανιστήρια μέσα στα απάνθρωπα κέντρα κράτησης”.

Σχετική με τα παραπάνω είναι και η είδηση ότι μέσα στον Δεκέμβριο του 2019 έφυγαν 235 χιλιάδες άνθρωποι από το Ιντλίμπ της Συρίας, εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών, που γίνονται με τη στήριξη της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Tο Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε ότι η μαζική έξοδος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 25 Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη Maarat al – Numan και κάποιες άλλες πόλεις και χωριά στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ.

“Με την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία, οι πολίτες του Ιντλίμπ υποφέρουν από τον νέο γύρο εχθροπραξιών” ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η πόλη Maarat al – Numan έχει σχεδόν ερημώσει, όπως και η κοντινή σε αυτήν επαρχία.

Οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν προς τη Maarat al-Numan, ενώ πολλές οικογένειες φοβούνται ακόμα και να φύγουν εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Κάτοικος της πόλης Telmanas ανέφερε ότι “ο Putin θέλει να σκοτώσει όλους όσοι είναι αντίθετοι στο καθεστώς Assad”.

H Μόσχα και η Δαμασκός αρνούνται ότι βομβαρδίζουν αδιακρίτως πολίτες, υποστηρίζοντας ότι στο στόχαστρό τους είναι μόνο οι τζιχαντιστές.

Τα συνεργεία διάσωσης και αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι οι εχθροπραξίες μετέτρεψαν ολόκληρες πόλεις σε χαλάσματα και έπληξαν και δεκάδες ιατρικά κέντρα.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump έκανε με τη σειρά του αναφορά για “τη σφαγή” χιλιάδων πολιτών στη Συρία.

“Η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν σκοτώνουν χιλιάδες αθώους πολίτες στην επαρχία του Ιντλίμπ, μην το κάνετε αυτό! Η Τουρκία προσπαθεί σκληρά να σταματήσει αυτή τη σφαγή” ήταν το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέλαβε μία έκταση πάνω από 300 χιλιόμετρα, σε μία επιχείρηση που έχει στόχο να σταματήσει να ελέγχεται το Ιντλίμπ από τρομοκράτες, ενώ σκότωσε και εκατοντάδες εξ αυτών.

Η κατάληψη της Maarat al-Numan θα επιτρέψει στον συριακό στρατό να πατήσει πόδι σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή των ανταρτών στην επαρχία του Ιντλίμπ, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν από άλλες περιοχές της Συρίας.

Η ρώσικη και η συριακή προέλαση στο Ιντλίμπ αυξάνει επίσης την πίεση στην Τουρκία που έχει παρουσία στην περιοχή και πολλοί κάτοικοι θεωρούν ότι θα τους προστατέψει από τις ρώσικες επιδρομές.

Ο Tayyip Erdogan ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες από τη Συρία, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα νιώσει τις επιπτώσεις, αν οι βομβαρδισμοί δεν σταματήσουν.

Και όπως οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, λένε ότι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, έτσι και το severe-weather.eu μάλλον δεν μας συμπεριλαμβάνει στη γηραιά ήπειρο.

Γιατί στην εκτίμησή του για τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου μπορεί να κάνει λόγο για κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στις ΗΠΑ και επικράτηση ήπιων συνθηκών στην Ευρώπη, αλλά με μία πιο προσεκτική ανάγνωση γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κρύα γωνιά της.

Πιο αναλυτικά, επιβεβαιώνεται για τις πρώτες μέρες του Γενάρη η γενικότερη τάση για τον χειμώνα με μία περιοχή υψηλών πιέσεων στον βόρειο Ειρηνικό να ωθεί ψύχος από τον βορρά προς τις ΗΠΑ (κυρίως τις δυτικές και τις βόρειες), την ίδια στιγμή που η θετική ανωμαλία της ατμοσφαιρικής πίεσης (δηλαδή, η διαφορά των υψηλών πιέσεων στις Αζόρες από τις χαμηλές πιέσεις στην Ισλανδία που είναι μεγάλη) θα φέρει ηπιότερες συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

Η θετική φάση της ΝΑΟ (ταλάντωση του βορείου Ατλαντικού, που αναφέρθηκε ακριβώς παραπάνω) αναμένεται να έχει διάρκεια και να είναι αρκετά ισχυρή.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες, δηλαδή, αδύναμο χειμώνα στην Ευρασία σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική και τις ΗΠΑ, που ο καιρός θα είναι αμιγώς χειμωνιάτικος.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στις προβλέψεις πίεσης και θερμοκρασίας των προγνωστικών μοντέλων.

Με αυτό το καιρικό μοτίβο οι ψυχρές αέριες μάζες “κλειδώνονται” στον Βόρειο Πόλο και στον Καναδά, εξαιτίας του ισχυρού πολικού στροβίλου.
Έτσι, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ψυχρών εισβολών στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, που θα επηρεάζεται κυρίως από δυτικές ροές μέσω του Ατλαντικού, οι οποίες μεταφέρουν θερμό αέρα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Εμποδίζοντας τις ψυχρές εισβολές, στην Ευρώπη, με εξαίρεση κάποια σύντομη μεταφορά κρύου από τα βόρεια της ηπείρου.

Κι αυτό διότι οι υψηλές πιέσεις καλύπτουν γρήγορα το χαμένο έδαφος, επαναφέροντας τις ήπιες συνθήκες.

Μόνο το ιαπωνικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού δείχνει μετατόπιση της περιοχής των υψηλών πιέσεων προς τον (βορειο)δυτικό Ατλαντικό, κάτι που θα έχει ως συνέπεια πολικές αέριες μάζες να βρουν διέξοδο προς την κεντρική και (νοτιο)ανατολική Ευρώπη κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αυτή είναι μία μεμονωμένη πρόβλεψη μέχρι στιγμής, που η χιονοκάλυψη στην Ευρώπη είναι ελάχιστη και περιορίζεται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άλπεις και στη βόρεια Σκανδιναβία.

Θα πρέπει να μετατοπιστεί, λοιπόν, η περιοχή υψηλών πιέσεων προς τον βορειοδυτικό Ατλαντικό για να γυρίσει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη σε μεσημβρινή (με φορά από βορρά προς νότο, δηλαδή).

Για την ώρα ο Καναδάς και οι ΗΠΑ κερδίζουν τα winter games του 2020.

Στους “νικητές” θα μπορούσε να συμπεριλάβει, πάντως, το severe-weather και την Ελλάδα, καθώς με την κλιματική αλλαγή να μας φέρνει τα τελευταία χρόνια συνέχεια ψύχος, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ζέστη, το έργο το έχουμε δυστυχώς ξαναδεί.

Κι εδώ ισχύει η φράση “το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν τη βλέπει”.

Τουλάχιστον το Σάββατο 28/12 ήταν ηλιόλουστο, αν και αρκετά κρύο (10 βαθμούς έδειχναν δύο θερμόμετρα στο Φάληρο).

Με τον βοριά να μην έχει, όμως, ακόμα δυναμώσει αρκετά, έφτασα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα 360 μπάνια για το 2019 (στα 2530 το σερί από το 2012).

Φωτογραφίζοντας εκτός από τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους, μελανούρια, σάλπες και σαργούς και μία πρασινοχειλού ανάμεσα στα βράχια και τις ποσειδωνίες του βυθού.Σε μία άλλη φωτό διακρίνεται έστω και μισός ένας κάβουρας βασιλικός.Αυτά που κυριαρχούσαν, όμως, ήταν τα χελιδόνια της θάλασσας.

Το μικρόσωμο είδος γλάρου, που έρχεται να ξεχειμωνιάσει στα μέρη μας.

Με τα κρύα που κάνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, βλέπω, πάντως, σύντομα να την κάνουν και τα χελιδόνια της θάλασσας για Αφρική.Ή να μένουν στην κεντρική και τη βορειοδυτική Ευρώπη, αφού περισσότερη ζέστη έχει πλέον εκεί.

Όπως αποδεικνύεται και από τη σχεδόν άδεια του Φαλήρου ακτή.

Μόνο κάτι πρόχειρα καταλύματα και σκηνές που μένουν άστεγοι βλέπεις πια στην παραλιακή.

Και είναι απορίας άξιο πώς θα τα βγάλουν πέρα με την ψυχρή εισβολή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, λέω να φύγω από την Αθήνα και να πάω στο Παρίσι που κάνει ζέστη. Αν και μια φίλη που μένει εκεί, μου λέει πως εκεί κάνει πιο πολύ κρύο. Αλλά ψέματα θα μου λέει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)


Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη