Θα ανέβει η τιμή χρυσού το 2020;

Θα ανέβει η τιμή χρυσού το 2020; Ο χρυσός είναι ένα από τα βασικότερα ανταλλακτικά μέσα αλλά και μέσο συσσώρευσης πλούτου. Η τιμή χρυσού καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όμως ο σημαντικότερος θεωρείται η οικονομική κρίση. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η τιμή του χρυσού ανεβαίνει, καθώς οι επενδυτές θέλουν να προστατευθούν από τον πληθωρισμό και αναζητούν ένα σταθερό μέσο συναλλαγών που δεν έχει τα μειονεκτήματα του χρήματος. Έτσι, οι προβλέψεις για την τιμή χρυσού βασίζονται κυρίως στο εξωτερικό κοινωνικό και πολιτικό περικείμενο και αναπόφευκτα υπόκεινται στις διακυμάνσεις του και τα απρόβλεπτα γεγονότα που σημαδεύουν μια χρονιά. Γενικά, πάντως, η τιμή του χρυσού αναμένεται ότι θα αυξηθεί την επόμενη πενταετία λόγω της μειωμένης εξόρυξης του μετάλλου. Αυτό από μόνο του αρκεί για την αύξηση της τιμής λόγω μειωμένης προσφοράς, όμως η τιμή θα καθοριστεί περαιτέρω και από τη ζήτηση, η οποία εξαρτάται από όσα προαναφέρθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, για το 2020 οι ακόλουθοι παράγοντες θα επηρεάσουν την τιμή του χρυσού: Το επενδυτικό κλίμα και η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το Brexit η τιμή χρυσού πήρε την ανιούσα. Η ισοτιμία των βασικότερων νομισμάτων και κυρίως του δολαρίου. Όταν ο πληθωρισμός στην Αμερική αυξάνεται με την πτώση του δολαρίου, η τιμή του χρυσού αναμενόμενα αυξάνεται και αυτή. Η αγορά των μετοχών που είναι από τις βασικότερες αγορές για τις συμφωνίες αγοραπωλησίας χρυσού. Η μείωση της παραγωγής χρυσού από τους διεθνείς κατασκευαστές, η οποία είναι δεδομένη. Πάντως, μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες ανάλυσης, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, θεωρούν ότι ανεξάρτητα από το διεθνές περιβάλλον και τις οικονομικές συνθήκες, η τιμή του χρυσού μόνο θα ανεβαίνει την πενταετία 2020-2025. Η βρετανική τράπεζα HSBC έχει κάνει πρόβλεψη για 1.300$ ανά ουγκιά, με τη Bank of America να συμφωνεί. Οι προβλέψεις που τοποθετούν την τιμή χρυσού κάτω από 1.000$ ανά ουγκιά ανήκουν στη μικρή μειοψηφία. Επειδή γενικά η τιμή του χρυσού ανεβαίνει συνεχώς, 45% των αναλυτών εκτιμούν ότι την επόμενη δεκαετία ο χρυσός θα έχει φτάσει στα 2.400$ ανά ουγκιά. Ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν αυτές, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το φράγμα των 2.000$ ανά ουγκιά. Συμπερασματικά, η αγορά χρυσού συμφέρει να γίνει στα πρώτα σημάδια μιας κρίσης, πριν αυτή γενικευτεί, ή όταν η οικονομία ανθεί, είναι σε φάση ανάπτυξης και ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή του χρυσού είναι σε χαμηλά επίπεδα και συμφέρει κάποιον να αγοράσει. Αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ανασφάλειας και μεγάλου πληθωρισμού, συμφέρει κάποιον να πουλήσει, για να αξιοποιήσει την αυξημένη τιμή του χρυσού.






Ο χρυσός είναι ένα από τα βασικότερα ανταλλακτικά μέσα αλλά και μέσο συσσώρευσης πλούτου. Η τιμή χρυσού καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όμως ο σημαντικότερος θεωρείται η οικονομική κρίση. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η τιμή του χρυσού ανεβαίνει, καθώς οι επενδυτές θέλουν να προστατευθούν από τον πληθωρισμό και αναζητούν ένα σταθερό μέσο συναλλαγών που δεν έχει τα μειονεκτήματα του χρήματος. Έτσι, οι προβλέψεις για την τιμή χρυσού βασίζονται κυρίως στο εξωτερικό κοινωνικό και πολιτικό περικείμενο και αναπόφευκτα υπόκεινται στις διακυμάνσεις του και τα απρόβλεπτα γεγονότα που σημαδεύουν μια χρονιά.


Γενικά, πάντως, η τιμή του χρυσού αναμένεται ότι θα αυξηθεί την επόμενη πενταετία λόγω της μειωμένης εξόρυξης του μετάλλου. Αυτό από μόνο του αρκεί για την αύξηση της τιμής λόγω μειωμένης προσφοράς, όμως η τιμή θα καθοριστεί περαιτέρω και από τη ζήτηση, η οποία εξαρτάται από όσα προαναφέρθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2020 οι ακόλουθοι παράγοντες θα επηρεάσουν την τιμή του χρυσού:
Το επενδυτικό κλίμα και η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το Brexit η τιμή χρυσού πήρε την ανιούσα.
Η ισοτιμία των βασικότερων νομισμάτων και κυρίως του δολαρίου. Όταν ο πληθωρισμός στην Αμερική αυξάνεται με την πτώση του δολαρίου, η τιμή του χρυσού αναμενόμενα αυξάνεται και αυτή.
Η αγορά των μετοχών που είναι από τις βασικότερες αγορές για τις συμφωνίες αγοραπωλησίας χρυσού.
Η μείωση της παραγωγής χρυσού από τους διεθνείς κατασκευαστές, η οποία είναι δεδομένη.

Πάντως, μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες ανάλυσης, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, θεωρούν ότι ανεξάρτητα από το διεθνές περιβάλλον και τις οικονομικές συνθήκες, η τιμή του χρυσού μόνο θα ανεβαίνει την πενταετία 2020-2025. Η βρετανική τράπεζα HSBC έχει κάνει πρόβλεψη για 1.300$ ανά ουγκιά, με τη Bank of America να συμφωνεί. Οι προβλέψεις που τοποθετούν την τιμή χρυσού κάτω από 1.000$ ανά ουγκιά ανήκουν στη μικρή μειοψηφία.

Επειδή γενικά η τιμή του χρυσού ανεβαίνει συνεχώς, 45% των αναλυτών εκτιμούν ότι την επόμενη δεκαετία ο χρυσός θα έχει φτάσει στα 2.400$ ανά ουγκιά. Ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν αυτές, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το φράγμα των 2.000$ ανά ουγκιά.

Συμπερασματικά, η αγορά χρυσού συμφέρει να γίνει στα πρώτα σημάδια μιας κρίσης, πριν αυτή γενικευτεί, ή όταν η οικονομία ανθεί, είναι σε φάση ανάπτυξης και ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή του χρυσού είναι σε χαμηλά επίπεδα και συμφέρει κάποιον να αγοράσει. Αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ανασφάλειας και μεγάλου πληθωρισμού, συμφέρει κάποιον να πουλήσει, για να αξιοποιήσει την αυξημένη τιμή του χρυσού.

Σχόλια