ΔΕΗ : Πρέπει να φύγουν 5.000 εργαζόμενοι και να κλείσουν 14 λιγνιτικές μονάδες


Δύο από τις βασικότερες παρεμβάσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων και μάλιστα νωρίτερα - το 2023 αντί για το 2028 αλλά και η σταδιακή μείωση του προσωπικού κατά περίπου 4.000 - 5.000 εργαζομένους

α σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προβλέπει αποχώρηση για έναν στους τρεις εργαζομένους, το κλείσιμο 14 λιγνιτικών μονάδων, καθώς και διαφοροποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Πρόκειται για το περιβόητο business plan (επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο) που επικαιροποίησε η εξειδικευμένη εταιρεία McKinsey, προσαρμόζοντας ουσιαστικά το προηγούμενο επί θητείας Μανόλη Παναγιωτάκη στις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης για την οικονομική επανάκαμψη της επιχείρησης και την επιστροφή της σταδιακά σε ρυθμούς κερδοφορίας.


Η ΔΕΗ, που έφτασε στα όρια της κατάρρευσης με τον ορκωτό λογιστή της να κρούει πέρυσι τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά της, καθώς το ταμειακό της έλλειμμα άγγιξε το 1 δισ. ευρώ, καλείται μέσα από το πενταετές επιχειρησιακό πλάνο αφενός να καλύψει αυτή τη μαύρη τρύπα και αφετέρου να αναζητήσει ισχυρές και διαφορετικές πηγές εσόδων και κερδοφορίας. Πέρα δηλαδή από την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσει δραστικά τα λειτουργικά και μισθολογικά της κόστη. Ετσι, δύο από τις βασικότερες παρεμβάσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων και μάλιστα νωρίτερα - το 2023 αντί για το 2028, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -, αλλά και η σταδιακή μείωση του προσωπικού κατά περίπου 4.000 - 5.000 εργαζομένους. Σημειώνεται ότι συνολικά ο όμιλος της ΔΕΗ (μητρική εταιρεία, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες) απασχολεί 16.747 εργαζομένους.

Αναλυτικότερα, οι κυριότεροι άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου θα είναι:

1.       Η απολιγνιτοποίηση

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δίνει ένα πληρέστερο και σαφέστερο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, ενώ η απόσυρση των 14 μονάδων θα έρθει το 2023. Το «λουκέτο» θα προσφέρει ετήσια εξοικονόμηση δαπανών στην εταιρεία έως και 300 εκατ. ευρώ, μια και το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο είναι οικονομικά ασύμφορο εξαιτίας της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων που αγοράζει η επιχείρηση.

2.       Ο περιορισμός του προσωπικού

Σύμφωνα με το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ και με πληροφορίες, η δημόσια εταιρεία αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά περίπου 4.000 - 5.000. Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του ομίλου ανέρχονται σε περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν χωρούν πια στις εταιρείες της δημόσιας επιχείρησης, θα αποχωρήσει με κίνητρα εθελουσίας εξόδου και μετατάξεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν σταδιακά θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία που θα κλείσουν, αλλά και από τις ομάδες του προσωπικού που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης. Ωστόσο, η εταιρεία θα χρειαστεί και προσωπικό για την κάλυψη κενών θέσεών της με έμφαση κατά κύριο λόγο στον ΔΕΔΔΗΕ (τεχνίτες κ.λπ.). Οι προσλήψεις θα γίνονται σταδιακά.

3.       Στροφή στις ΑΠΕ

Η απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας οδηγούν τη ΔΕΗ στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των μονάδων της με την ένταξη έργων ΑΠΕ. Σήμερα η εταιρεία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Το προηγούμενο business plan προέβλεπε την αύξησή του στο 10% έως το 2022 ώστε στο EBITDA της να προστεθούν 73 με 84 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται αυτός ο στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει προσαρμοστεί προς τα πάνω, με δεδομένο ότι και στο ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκε ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από 32% σε 35% έως το 2030.

4.       Εμπορική και τιμολογιακή πολιτική

Εμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη νέας εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής που θα στοχεύει σε ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα πακέτα προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αντιστοιχούν σε ορισμένα προφίλ νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα διαθέσει η ΔΕΗ από το 2020 μπαίνοντας έτσι με τη σειρά της δυναμικά στον ανταγωνισμό.

5.       Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο ύψος των 2,7 - 2,8 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστια πηγή αιμορραγίας της ΔΕΗ, καθώς της στερούν πολύτιμη ρευστότητα.

Το business plan, πέραν των αποτελεσμάτων της πορείας του νέου προγράμματος του διακανονισμού των οφειλών, αναμένεται να εστιάσει και στις τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

6.       Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ

Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, λένε οι πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η αναπόσβεστη πάγια περιουσία του ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και η πώληση θα γίνει αφενός για την ενίσχυση των οικονομικών της μητρικής ΔΕΗ και αφετέρου για την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα εκσυγχρονίσουν τις γραμμές διανομής ρεύματος.


tanea.gr


Σχόλια