Το bitcoin και τα κέρδη 9.000.000% της δεκαετίας

Το bitcoin και τα κέρδη 9.000.000% της δεκαετίας REUERS/Mike Segar Εάν στα πρώτα στάδια του χρηματιστηριακού πάρτι σας έλεγε κάποιος να ξεχάσετε τις μετοχές, να αγνοήσετε τα εμπορεύματα και τα ομόλογα και να επενδύσετε σε κάτι το -τότε- εντελώς άγνωστο και καινούριο όπως τα ψηφιακά νομίσματα και ότι αυτή η επένδυση θα συνοδευόταν με κέρδη πέραν κάθε φαντασίας, το πιθανότερο θα ήταν να τον περνούσατε για τρελό. Και όμως, έχοντας αναδυθεί από τις «στάχτες» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το bitcoin -το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων- δημιουργήθηκε για να παρακαμφθούν οι τράπεζες και οι εθνικές κυβερνήσεις. Και, παρά τα διάφόρα σκαμπανεβάσματα και τις προειδοποιήσεις για την απόλυτη φούσκα, το bitcoin, που αλλάζει χέρια γύρω από τα 7.200 δολάρια, έχει σημειώσει κέρδη πάνω από.... 9.000.000% από τον Ιούλιο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. «Το ράλι του bitcoin βασίσθηκε στον ενθουσιασμό ότι "αυτή τη φορά είναι διαφορετικά"», εξηγεί ο Πίτερ Ατγουότερ, πρόεδρος της Financial Insyghts και βοηθός καθηγητή στο ινστιτούτο William & Mary της Βιρτζίνια. Οι επιδόσεις του bitcoin την τελευταία δεκαετία, ακόμη και με τα τεράστια σκαμπανεβάσματα -με άνοδο ακόμη και πάνω από τα 20.000 δολάρια το 2017 για να καταποντιστεί στα 3.000 δολάρια την επόμενη χρονιά- αφήνουν πίσω όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ενεργητικού. Μπορεί ο S&P 500 να τριπλασιάσθηκε στη δεκαετία, ο χρυσός να γνώρισε κέρδη σχεδόν 30% και κάποιες από τις μετοχές του Russell 3000, όπως η Exact Sciences να έχουν ανατιμηθεί περίπου 3.000%, όμως αυτά τα κέρδη ωχριούν μπροστά στο νέο και ταυτόχρονα περισσότερα αμφιλεγόμενο «θαύμα» των αγορών, το bitcoin. naftemporiki.gr


REUERS/Mike Segar




Εάν στα πρώτα στάδια του χρηματιστηριακού πάρτι σας έλεγε κάποιος να ξεχάσετε τις μετοχές, να αγνοήσετε τα εμπορεύματα και τα ομόλογα και να επενδύσετε σε κάτι το -τότε- εντελώς άγνωστο και καινούριο όπως τα ψηφιακά νομίσματα και ότι αυτή η επένδυση θα συνοδευόταν με κέρδη πέραν κάθε φαντασίας, το πιθανότερο θα ήταν να τον περνούσατε για τρελό.

Και όμως, έχοντας αναδυθεί από τις «στάχτες» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το bitcoin -το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων- δημιουργήθηκε για να παρακαμφθούν οι τράπεζες και οι εθνικές κυβερνήσεις. Και, παρά τα διάφόρα σκαμπανεβάσματα και τις προειδοποιήσεις για την απόλυτη φούσκα, το bitcoin, που αλλάζει χέρια γύρω από τα 7.200 δολάρια, έχει σημειώσει κέρδη πάνω από.... 9.000.000% από τον Ιούλιο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.



«Το ράλι του bitcoin βασίσθηκε στον ενθουσιασμό ότι "αυτή τη φορά είναι διαφορετικά"», εξηγεί ο Πίτερ Ατγουότερ, πρόεδρος της Financial Insyghts και βοηθός καθηγητή στο ινστιτούτο William & Mary της Βιρτζίνια.

Οι επιδόσεις του bitcoin την τελευταία δεκαετία, ακόμη και με τα τεράστια σκαμπανεβάσματα -με άνοδο ακόμη και πάνω από τα 20.000 δολάρια το 2017 για να καταποντιστεί στα 3.000 δολάρια την επόμενη χρονιά- αφήνουν πίσω όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ενεργητικού. Μπορεί ο S&P 500 να τριπλασιάσθηκε στη δεκαετία, ο χρυσός να γνώρισε κέρδη σχεδόν 30% και κάποιες από τις μετοχές του Russell 3000, όπως η Exact Sciences να έχουν ανατιμηθεί περίπου 3.000%, όμως αυτά τα κέρδη ωχριούν μπροστά στο νέο και ταυτόχρονα περισσότερα αμφιλεγόμενο «θαύμα» των αγορών, το bitcoin.

naftemporiki.gr
Σχόλια