Προσαρμοσμένη Αναζήτηση

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν τίμησε στο Λονδίνο, τον συντηρητικό φιλόσοφο Ρότζερ Σκρούτον.

Ο ΒΙΚΤΩΡ ΟΡΜΠΑΝ ΕΤΙΜΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΝ ΑΓΓΛΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ, ΣΤΗΝ
ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ.
Ο ΣΚΡΟΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ
ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ.
ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ Ο ΣΚΡΟΥΤΟΝ,
ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ.Ο Σερ Ρότζερ Σκρούτον, συχνά χαρακτηριζόμενος ως ο μεγαλύτερος βρετανός φιλόσοφος εν ζωή, ταπεινωμένος πρόσφατα από τη βρετανική κυβέρνηση μέσω ενός σκανδάλου παραπληροφόρησης, έλαβε το Σταυρό του Διοικητού με το Αστέρι της Τιμής από τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας για την αφοσίωσή του στην Ελευθερία στην Ευρώπη.
Η τελετή έλαβε χώρα στην Ουγγρική Πρεσβεία του Λονδίνου την Τρίτη και καθώς το παράσημο απενέμετο εν ονόματι του Ούγγρο Προέδρου, η απονομή έγινε στον Σερ Ρότζερ Σκρούτον από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ήταν στο Λονδίνο για την Σύνοδο του NATO.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Όρμπαν είπε για τον ο Βρετανό συντηρητικό φιλόσοφο: «Ο αγαπημένος μας καθηγητής μάς δίδαξε, ότι ο συντηρητισμός δεν είναι μία ιδεολογία αλλά περισσότερο το ακριβώς αντίθετο μίας ιδεολογίας» και ανέφερε ότι ο Σερ Ρότζερ δεν σκέφτηκε ή έγραψε απλά αντιτιθέμενος στον κομμουνισμό στην Ευρώπη, αλλά έδρασε επίσης με βάση αυτά τα ιδανικά.


Ο πρωθυπουργός Όρμπαν σχολίασε περαιτέρω για τον Σερ Ρότζερ ότι αναγνώρισε «τους κινδύνους της λαθρομετανάστευσης», υπερασπίστηκε το ουγγρικό έθνος έναντι της «άδικης κριτικής» και υπήρξε ένας «φίλος των Ούγγρων που αγαπούν την ελευθερία», ο οποίος αντίπισε τη σημασία των εθνών-κρατών και του χριστιανικού πολιτισμού.


Ο Όρμπαν είπε: «Είναι ένας φίλος των Ούγγρων, γιατί πήρε το μέρος μας, στα εύκολα και στα δύσκολα. Αυτό θα πει αφοσίωση και φιλία. Και αυτά υπάρχουν μόνο στην πράξη.»

Η ουγγρική κυβερνητική ιστοσελίδα ABOUTHUNGARY ανέφερε ότι όταν έλαβε το παράσημο, «ο Σερ Ρότζερ είπε ότι η Ουγγαρία διατήρησε την πολύτιμη ταυτότητά της σε περιόδους που η πίεση να αποδεχθεί την παγκόσμια ομοιομορφία και να εξαλείψει τις εθνικές διαφοροποιήσεις ήταν παντού αισθητή.»


Το παράσημο του Σταυρού του Κυβερνήτη με το Άστρο της Τιμής από τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας είναι μία από τις πολλές διακρίσεις που ο εξέχων αυτός ακαδημαϊκός και συγγραφέας έχει λάβει.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Σερ Ρότζερ έλαβε το Μεγαλόσταυρο της Τιμής της Δημοκρατίας της Πολωνίας, τη μεγαλύτερη διάκριση που η χώρα μπορεί να απονείμει σε πρόσωπο που δεν είναι πολίτης της.
Όπως και το ουγγρικό του παράσημο, το πολωνικό μετάλλιο απενεμήθη στον Σερ Ρότζερ για τη συμβολή του στην υποστήριξη ακαδημαϊκών σε κομμουνιστοκρατούμενες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, ώστε να κάνουν «κρυφές» πανεπιστημιακές διαλέξεις, που κανονικά θα ήταν παράνομες.


Μέσα από αυτή τη δουλειά του ο Σκρούτον συνάντησε νεαρούς αντι-κομμουνιστές ακτιβιστές, πολλοί εκ των οποίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο μετα-κομμουνιστικό κόσμο.
Ένας εξ' αυτών ήταν και ο Βίκτορ Όρμπαν, σημερινός Ούγγρος πρωθυπουργός, που σπούδασε νομικά με την υποστήριξη που παρείχε ο Σκρούτον στην Ουγγαρία τη δεκαετία του '80.


Ο Σερ Ρότζερ έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη βρετανική κυβέρνηση με την επισήμανση ότι ο τίτλος αυτός ήταν για τις υπηρεσίες του «στη φιλοσοφία, τη διδασκαλία και τη δημόσια εκπαίδευση».

Κι ενώ ο λόγος της απόδοσης του τίτλου διευκρινίστηκε συγκεκριμένα με αυτόν τον τρόπο για να αποφευχθεί η αναφορά στη συντηρητική του δράση και στις υπηρεσίες του στην ελευθερία στην Ευρώπη, η συντηρητική κυβέρνηση εν τέλει τίμησε περαιτέρω τον Σερ Ρότζερ, κάνοντάς τον Πρόεδρο μίας νέας επιτροπής που ως αποστολή έχει να κάνει τη Βρετανία πιο όμορφη.


Αυτό ωστόσο, δεν κράτησε πολύ, αφού ένα αριστερό βρετανικό περιοδικό πήρε συνέντευξη από τον Σκρούτον βγάζοντας στο φως μία σειρά από «αποκαλυπτικές» ρήσεις του, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να θεωρηθεί ότι ο φιλόσοφος έχει ρατσιστικές και αντισημιτικές αντιλήψεις.


Κι αντί να σταθεί δίπλα στον Σερ Ρότζερ ή τουλάχιστον να περιμένει τη δημοσίευση της συνεντεύξεως, η βρετανική κυβέρνηση απέλυσε τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό από το πόστο που αμισθί του είχε αναθέσει.


Όταν εν συνεχεία, απεκαλύφθησαν τα σχόλια του Σκρούτον στις πλήρεις απομαγνητοφωνήσεις της συνεντεύξεως, ο Σκρούτον απεκατεστάθη ως προς το πόστο του. Ο Σερ Ρότζερ είχε πει τότε ότι «δεν εξεπλάγη» από τη στάση απέναντι στο όλο φιάσκο.

Η τελετή της παρασημοφόρησης αντιπροσωπεύει μία από τις μάλλον σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του Σερ Ρότζερ, ο οποίος στις αρχές του έτους απεκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο.


Αποκαλύπτοντας μάλιστα σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους πιστούς ακολούθους της ιστοσελίδος του, ότι κάνει θεραπείες, ο Σερ Ρότζερ ανέφερε ότι ελπίζει να λάβει μία «αναστολή της ποινής του» μετά την χημειοθεραπεία. 


[Πηγή: THE RIGHTER
https://righter.gr/2019/12/05/o-orban-tima-ton-syntiritiko-filosofo-rotzer-skrouton/]

https://odysseiatv.blogspot.com "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας: