EN RU
Ακολουθήστε μας στο Google News
Συνεχής Ενημέρωση: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ανθισμένες μανόλιεςΠιτσιρίκο, η Σερβία θα δαπανήσει 14 δισ. ευρώ μεταξύ 2020 και 2025 για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στο βιοτικό επίπεδο, αλλά και για να εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές για ζωτικές υποδομές που θέτει η ΕΕ, μεταδίδει το Reuters.
To σχέδιο έρχεται εν όψει των εθνικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου ή, στις αρχές Μαϊου του 2020, κι ενώ ο πρόεδρος της χώρας Aleksandar Vucic και το κόμμα του Προοδευτική Σερβία, που είναι στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις και σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται κορυφαίοι αξιωματούχοι.

“Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να δώσουμε περαιτέρω τόνωση στην ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό” ανέφερε ο Vucic, αφού παρουσίασε το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και προβλέπει επενδύσεις 9 δισ. ευρώ σε αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους.

Το υπόλοιπο των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού και θα δαπανηθεί σε πρότζεκτ, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, νοσοκομεία, σχολεία και μέτρα για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.

Το σχέδιο έχει επίσης στόχο να σταματήσει τη φυγή εργαζομένων για τη Δύση, μέσω της αύξησης των μισθών στον δημόσιο τομέα στα 900 ευρώ μέχρι το τέλος του 2025, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι συντάξεις θα αυξηθούν επίσης στα 440 ευρώ από τα 225 ευρώ.

Η Σερβία που αναμένεται να κλείσει το 2019 με ένα μικρό έλλειμμα, θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο μέσω δανεισμού.

Θα δημοπρατήσει ομόλογα αξίας 55 δισ. δηναρίων (523 εκ. δολ.) με ωριμάνσεις στα 5 με 12 χρόνια το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Επίσης, θα δημοπρατήσει ομόλογα αξίας 350 εκ. ευρώ με ωριμάνσεις από 2 ως 20 χρόνια.

Το έλλειμμα της χώρας το νέο έτος αναμένεται να είναι 0,3% ως προς το ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος ήταν 52,4% ως προς το ΑΕΠ στο τέλος Νοεμβρίου 2019.

Η οικονομία της Σερβίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4% φέτος, ξεπερνώντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,5%.

Το ΔΝΤ έχει μία 30μηνη συμφωνία με το Βελιγράδι, στο οποίο παρέχει συμβουλές, αλλά όχι και χρήματα.

Το δηνάριο παρέμεινε σταθερό το 2019, χάρη στην Κεντρική Τράπεζα, αν και η ισοτιμία του με το ευρώ δέχεται επίμονες ανοδικές πιέσεις.

Το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 2,25% τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Vucic υποστηρίζει ότι το δηνάριο θα παραμείνει σταθερό τα επόμενα χρόνια με τη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ να διαμορφώνεται στα 117 με 120 δηνάρια το ευρώ.

Tην Παρασκευή η ισοτιμία έκλεισε στα 117,45 δηνάρια το ευρώ.

Κάτι από Ελλάδα δεν θυμίζει το τρίπτυχο “επενδύσεις”, “ανάπτυξη” και ΔΝΤ;

Εκεί έχουν και Παγκόσμια Τράπεζα, βέβαια. Παρακατιανοί…

Από τη Σερβία να περάσουμε, όμως, στη Ρωσία, καθώς ψεύτικο χιόνι ρίχνουν για λόγους διακόσμησης εν όψει της Πρωτοχρονιάς οι αρχές στη Μόσχα, που βιώνει τον πιο θερμό Δεκέμβριο από το 1886, όπως αναφέρει ο Guardian.

(Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, αυτό που λέω ότι η Ελλάδα έχει γίνει η πιο παγωμένη γωνίτσα της Ευρώπης, χιονίζει στην Αθήνα και δεν έχει χιονίσει ακόμα στη Μόσχα).

Μάλιστα, έχουν γίνει viral τα βίντεο που δείχνουν φορτηγά να μεταφέρουν τεχνητό χιόνι στη ρώσικη πρωτεύουσα που ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια για να το καθαρίσει από τους δρόμους.

Η Μόσχα βιώνει έναν από τους θερμότερους χειμώνες της εδώ και 140 χρόνια με τη θερμοκρασία των 5,4 βαθμών που καταγράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου να είναι η υψηλότερη από το 2019.

Οι άνω του μέσου όρου μέγιστες θερμοκρασίες προκαλούν ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στη Ρωσία.

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική Ρωσία έχει οδηγήσει μάλιστα πολικές αρκούδες στις πόλεις προς αναζήτηση τροφής.

Ο φετινός ζεστός Δεκέμβρης έγινε η αιτία να διακόψουν τη χειμερία νάρκη τους κάποια ζώα στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας και να ανθίσουν τα λιλάκια και οι μανόλιες.

Αλλά η πιο ορατή επίπτωση είναι η απουσία χιονιού, που συνήθως καλύπτει τη Ρωσία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ένα πασπάλισμα χιονιού έχουν μερικά πάρκα της Μόσχας, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν υπάρχει χιόνι ή, έχει λιώσει.

Μία 45χρονη παγοδρόμος υποστήριξε ότι δεν θυμάται ποτέ να μην έχει χιονίσει μέχρι τέλη Δεκέμβρη στη Μόσχα, καθώς τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο, εκεί που γίνονταν αγώνες χόκεϊ επί πάγου, κι ενώ κύπελλα με χιόνι πωλούνται προς 50 ρούβλια (0,62 στερλίνες).

Αξιωματούχοι της ρώσικης πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι μετέφεραν το τεχνητό χιόνι για μία επίδειξη snowboard που θα γίνει την Πρωτοχρονιά.

Έφτιαξαν το τεχνητό χιόνι κόβοντας πάγο από ένα τοπικό παγοδρόμιο.

Τα μηχανήματα κόβουν κατά καιρούς χιόνι, το οποίο συνήθως λιώνει, αλλά αυτή τη φορά έμεινε μία ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί ξανά.

Η Ρωσία ήταν ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού και ο Vladimir Putin υποστήριξε ότι η κρίση είναι μία άμεση απειλή για τη Ρωσία που θερμαίνεται με 2,5 φορές ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θεωρεί, ωστόσο, δεδομένο ότι ευθύνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να οφείλεται σε μία μετατόπιση του άξονα της γης.
“Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμποδίσουν την κλιματική αλλαγή” κατέληξε ο Putin.

Παρεμπιπτόντως, ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε μία προσπάθεια να τελειώσει ο πόλεμος που έχει στοιχίσει 14 χιλιάδες ζωές τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αναφέρει το Skynews.

Ήταν στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που έγινε νωρίτερα μέσα στον μήνα σε μία σύνοδο ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Συνολικά 200 αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, 124 από την Ουκρανία και 76 από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Δηλαδή, περισσότεροι από τους 87 και 55 αντίστοιχα που είχαν συμφωνήσει αρχικά να απελευθερώσουν οι δύο πλευρές.

Η τελευταία μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2017, όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές απελευθέρωσαν 73 Ουκρανούς στρατιώτες με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 233 δικών τους μαχητών.

Η σύγκρουση άρχισε το 2014, δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Ουκρανού και φιλορώσου προέδρου Victor Yanukovych από τη χώρα, όταν ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στο Κίεβο.

Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία έγινε λίγο αργότερα.

Και αφού μας πέρασε η Ρωσία – για να επανέλθω στα του καιρού – να μην μας περάσουν στη θερμοκρασία η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία;

Με χειμωνιάτικο παραμύθι παρομοιάζει την όλη κατάσταση το severe-weather.eu, καθώς οι δυνατοί δυτικοί άνεμοι από τον Ατλαντικό μετέφεραν θερμές αέριες μάζες στη Σκανδιναβία, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες ακόμα και 20 με 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, όπως αναφέρει το severe-weather.eu.O ισχυρός αντικυκλώνας παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και κυρίως στα δυτικά της ηπείρου, την ίδια στιγμή που ένα χαμηλό προκαλεί άστατο καιρό και ψυχρή εισβολή στα νοτιοανατολικά τμήματά της και τα Βαλκάνια.

Το βόρειο κομμάτι του αντικυκλώνα κινείται προς τη βόρεια Σκανδιναβία, μεταφέροντας θερμές αέριες μάζες στη Νορβηγική Θάλασσα και μέσω της Σκανδιναβίας και στη Βαλτική.

Το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας θα έχει θερμοκρασίες άνω του μηδενός τη Δευτέρα 30/12 και για τις επόμενες 36 ώρες.

Μέρη της Σουηδίας και της δυτικής Φινλανδίας θα έχουν 8 βαθμούς τη Δευτέρα το πρωί, που το Π. Φάληρο είχε 3 (σχεδόν 12 βαθμούς κάτω από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του Δεκεμβρίου) και η Καλλιθέα 5.

Στα Μελίσσια – και όχι φυσικά στη Μόσχα που πουλάνε το χιόνι σε κυπελλάκια προς 50 ρούβλια, όπως γράφει στο update που έκανε ο Guardian – χιόνισε κι εγώ έκανα άλλη μία βουτιά τηλεγράφημα.Τη θερμοκρασία του νερού την άντεχα, αλλά σκεφτόμουν το έξω μετά.

“Μην βγαίνεις, μια χαρά είναι η θάλασσα σήμερα” μου είπε ένας κύριος που κολυμπούσε λίγο πιο δίπλα και τον οποίο φωτογράφισα κατά λάθος, εστιάζοντας στα χελιδόνια της θάλασσας.Respect στον άνθρωπο, που ήταν και πολύ άνετος και δεν φόρεσε και την Άρτα και τα Γιάννενα μετά.

Αυτός με ώθησε για να νιώσω έστω και ελάχιστα την αρμύρα της θάλασσας, διότι είχα πάει και νωρίτερα και δεν είχα μπει.Άραγε αν δεν διάβαζα όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, θα ήμουν τόσο φοβισμένος;

Αν δεν διαβάζαμε γενικότερα όσα γράφονται στο ίντερνετ, αν βλέπαμε λιγότερο τηλεόραση θα ήμασταν άραγε περισσότερο ευτυχισμένοι;

Σαν τις ανθισμένες μανόλιες της Μόσχας, κάπου στο απέραντο γαλάζιο ξεχασμένοι;Βαγγέλης Σπανός

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη

LR WORLD SHOP