Παρέμβαση ΟΗΕ για τη Λιβύη: Ξεκάθαρη κλιμάκωση η συμφωνία με την Τουρκία.

Παρέμβαση ΟΗΕ για τη Λιβύη: Ξεκάθαρη κλιμάκωση η συμφωνία με την Τουρκία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ως «ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης». Θέση στο ζήτημα της λιβυκής κρίσης έλαβε και επισήμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Monde», o ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, παρατήρησε ότι τα μνημόνια συνεννόησης των δύο χωρών αποτελούν «ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης» στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι Άγκυρα και Τρίπολη υπόγραψαν δύο μνημόνια συνεννόησης, τα οποία προβλέπουν αφενός τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών. Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, κατόπιν επίσημου αιτήματος της GNA. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση της τουρκικής αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να απορρίπτει την ανάπτυξη στρατού σε ξένα εδάφη. «Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ' έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του CHP, Ουνάλ Τσεβικιόζ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑΝωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Λιβύη αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και πρέπει να επιτευχθεί χωρίς κανέναν όρο. «Η εκεχειρία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου και η εκεχειρία αυτή πρέπει να επιτευχθεί χωρίς καμία απαίτηση. Για το καλό του Λιβυκού λαού, πρέπει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, να ξεκινήσει μια άνευ όρων εκεχειρία και να ξεκινήσει ένας διάλογος που στόχο θα έχει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν» δήλωσε, μεταξύ άλλων.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη, από το 2011, βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, καθώς διοικείται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.


Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ως «ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης».


Θέση στο ζήτημα της λιβυκής κρίσης έλαβε και επισήμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Monde», o ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, παρατήρησε ότι τα μνημόνια συνεννόησης των δύο χωρών αποτελούν «ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης» στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι Άγκυρα και Τρίπολη υπόγραψαν δύο μνημόνια συνεννόησης, τα οποία προβλέπουν αφενός τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.
Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, κατόπιν επίσημου αιτήματος της GNA.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση της τουρκικής αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να απορρίπτει την ανάπτυξη στρατού σε ξένα εδάφη.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ' έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του CHP, Ουνάλ Τσεβικιόζ.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑΝωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Λιβύη αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και πρέπει να επιτευχθεί χωρίς κανέναν όρο.

«Η εκεχειρία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου και η εκεχειρία αυτή πρέπει να επιτευχθεί χωρίς καμία απαίτηση. Για το καλό του Λιβυκού λαού, πρέπει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, να ξεκινήσει μια άνευ όρων εκεχειρία και να ξεκινήσει ένας διάλογος που στόχο θα έχει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν» δήλωσε, μεταξύ άλλων.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη, από το 2011, βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, καθώς διοικείται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:
Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σχόλια