«Ψυχρές και άκαρδες μηχανές που καταστρέφουν την ανθρωπότητα υπάρχουν ήδη» σύμφωνα με επιστήμονα

«Ψυχρές και άκαρδες μηχανές που καταστρέφουν την ανθρωπότητα υπάρχουν ήδη» σύμφωνα με επιστήμονα© CC0 «Υπάρχει πράγματι ένα αρκετά καλό επιχείρημα που λέει πως υφίστανται ήδη τα ψυχρά και άκαρδα μηχανήματα που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας σύμφωνα με τη δική τους εικόνα. Λέγονται επιχειρήσεις». Υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν ουσιαστικά «εκτός των εθνικών κανόνων νόμων και κοινωνικών κωδίκων δεοντολογίας», ένας εμπειρογνώμονας της τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ότι ουσιαστικά η τεχνητή νοημοσύνη «δεν κάνει αυτό το πράγμα, όμως έχουμε ήδη τα κομμάτια που το κάνουν αυτό». Ενώ η εικόνα μιας κακόβουλης τεχνητής νοημοσύνης που στρέφεται στην εξόντωση της ανθρωπότητας είναι μια παλιά φιγούρα στην επιστημονική φαντασία, ένας εμπειρογνώμονας της τεχνικής νοημοσύνης υποστήριξε ότι οι άνθρωποι πιθανότατα δεν πρέπει να φοβούνται τις ψηφιακές κατασκευές αλλά τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν την κακόβουλη ατζέντα τους. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Daily Express, ο Ριτς Γουόλκερ, διευθυντής της εταιρίας Shadow Robot Company, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος «τυποποιημένος φόβος προς την τεχνητή νοημοσύνη που προέρχεται από την επιστημονική φαντασία», η οποία εκδηλώνεται είτε ως ένα είδος μηχανής θανάτου σαν τον Εξολοθρευτή, είτε ως τεχνητό κατασκεύασμα που απλά αναδιαμορφώνει τον κόσμο σύμφωνα με τη δική του εικόνα και δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους εκεί μέσα». «Υπάρχει πράγματι ένα αρκετά καλό επιχείρημα που λέει πως υφίστανται ήδη τα ψυχρά και άκαρδα μηχανήματα που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας σύμφωνα με τη δική τους εικόνα. Λέγονται επιχειρήσεις», εξήγησε. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε απαραίτητα πως η τεχνητή νοημοσύνη θα εμφανιστεί ως κάτι που θα συμβεί και θα αλλάξει τα πάντα. Έχουμε ήδη τις εταιρίες που το κάνουν αυτό». Στη συνέχεια έδωσε ένα παράδειγμα συμπεριφοράς που, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «προσπάθεια καταστροφής της ανθρωπότητας»: υποθετικά, μία εταιρεία που, ενώ έχει πλήρη επίγνωση του αναπόφευκτου της κλιματικής αλλαγής για τα επόμενα 30 χρόνια, «έχει συρρικνώσει συστηματικά την οικονομική ενίσχυση της έρευνας για την κλιματική αλλαγή αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί μια έρευνα που ''δείχνει ότι η αλλαγή του κλίματος δεν συμβαίνει''. «Το αποτέλεσμα από αυτό το υποθετικό παράδειγμα, είναι πως με τη δεύτερη έρευνα που χρηματοδοτούν, καταστρέφουν την ανθρωπότητα, ενώ εκείνοι θα υποστηρίξουν αντίθετα ότι δεν προσπαθούν να το κάνουν αυτό, όμως αυτό είναι το γεγονός», επεσήμανε. «Στο βιβλίο μου, ο κακός άνθρωπος θα ήταν μια μεγάλη εταιρία που κερδίζει από ορυκτά καύσιμα και συστηματικά κρύβει τις πληροφορίες ότι τα ορυκτά καύσιμα βλάπτουν τον πλανήτη, και όχι η τεχνητή νοημοσύνη» κατέληξε.

«Ψυχρές και άκαρδες μηχανές που καταστρέφουν την ανθρωπότητα υπάρχουν ήδη» σύμφωνα με επιστήμονα

© CC0


«Υπάρχει πράγματι ένα αρκετά καλό επιχείρημα που λέει πως υφίστανται ήδη τα ψυχρά και άκαρδα μηχανήματα που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας σύμφωνα με τη δική τους εικόνα. Λέγονται επιχειρήσεις».


Υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν ουσιαστικά «εκτός των εθνικών κανόνων νόμων και κοινωνικών κωδίκων δεοντολογίας», ένας εμπειρογνώμονας της τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ότι ουσιαστικά η τεχνητή νοημοσύνη «δεν κάνει αυτό το πράγμα, όμως έχουμε ήδη τα κομμάτια που το κάνουν αυτό».

Ενώ η εικόνα μιας κακόβουλης τεχνητής νοημοσύνης που στρέφεται στην εξόντωση της ανθρωπότητας είναι μια παλιά φιγούρα στην επιστημονική φαντασία, ένας εμπειρογνώμονας της τεχνικής νοημοσύνης υποστήριξε ότι οι άνθρωποι πιθανότατα δεν πρέπει να φοβούνται τις ψηφιακές κατασκευές αλλά τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν την κακόβουλη ατζέντα τους.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Daily Express, ο Ριτς Γουόλκερ, διευθυντής της εταιρίας Shadow Robot Company, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος «τυποποιημένος φόβος προς την τεχνητή νοημοσύνη που προέρχεται από την επιστημονική φαντασία», η οποία εκδηλώνεται είτε ως ένα είδος μηχανής θανάτου σαν τον Εξολοθρευτή, είτε ως τεχνητό κατασκεύασμα που απλά αναδιαμορφώνει τον κόσμο σύμφωνα με τη δική του εικόνα και δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους εκεί μέσα».

«Υπάρχει πράγματι ένα αρκετά καλό επιχείρημα που λέει πως υφίστανται ήδη τα ψυχρά και άκαρδα μηχανήματα που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας σύμφωνα με τη δική τους εικόνα. Λέγονται επιχειρήσεις», εξήγησε. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε απαραίτητα πως η τεχνητή νοημοσύνη θα εμφανιστεί ως κάτι που θα συμβεί και θα αλλάξει τα πάντα. Έχουμε ήδη τις εταιρίες που το κάνουν αυτό».

Στη συνέχεια έδωσε ένα παράδειγμα συμπεριφοράς που, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «προσπάθεια καταστροφής της ανθρωπότητας»: υποθετικά, μία εταιρεία που, ενώ έχει πλήρη επίγνωση του αναπόφευκτου της κλιματικής αλλαγής για τα επόμενα 30 χρόνια, «έχει συρρικνώσει συστηματικά την οικονομική ενίσχυση της έρευνας για την κλιματική αλλαγή αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί μια έρευνα που ''δείχνει ότι η αλλαγή του κλίματος δεν συμβαίνει''.

«Το αποτέλεσμα από αυτό το υποθετικό παράδειγμα, είναι πως με τη δεύτερη έρευνα που χρηματοδοτούν, καταστρέφουν την ανθρωπότητα, ενώ εκείνοι θα υποστηρίξουν αντίθετα ότι δεν προσπαθούν να το κάνουν αυτό, όμως αυτό είναι το γεγονός», επεσήμανε.

«Στο βιβλίο μου, ο κακός άνθρωπος θα ήταν μια μεγάλη εταιρία που κερδίζει από ορυκτά καύσιμα και συστηματικά κρύβει τις πληροφορίες ότι τα ορυκτά καύσιμα βλάπτουν τον πλανήτη, και όχι η τεχνητή νοημοσύνη» κατέληξε.


sputniknews.gr
Σχόλια