«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να νικηθεί»: Πρωταθλητής του «Γκο» αποσύρεται εξαιτίας της Α.Ι.

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να νικηθεί»: Πρωταθλητής του «Γκο» αποσύρεται εξαιτίας της Α.Ι. Wikipedia/PHOTO BY HJK Ο Λι Σεντόλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες «Γκο» της σύγχρονης εποχής A- A A+ Share Ένας κορυφαίος παίκτης του κινεζικού επιτραπεζίου παιχνιδιού στρατηγικής «Γκο» αποφάσισε να αποσυρθεί, εξαιτίας της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία «δεν μπορεί να νικηθεί». powered by Rubicon Project Όπως αναφέρει το BBC, o Λι Σεντόλ είναι ο μόνος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ το λογισμικό AlphaGo της Deepmind (Google). Το 2016 είχε αντιμετωπίσει το AlphaGo σε μια αναμέτρηση πέντε παιχνιδιών, όπου είχε τέσσερις ήττες και μία νίκη. Ο Νοτιοκορεάτης πρωταθλητής είπε ότι αποφάσισε να αποσυρθεί επειδή συνειδητοποίησε ότι «δεν θα είμαι στην κορυφή, ακόμα και αν γίνω ο νούμερο ένα». «Πρόκειται για μια οντότητα που δεν μπορεί να νικηθεί» είπε ο 18 φορές πρωταθλητής του «Γκο», μιλώντας στο νοτιοκορεατικό πρακτορεί Yonhap. Ο Λι Σεντόλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες «Γκο» της σύγχρονης εποχής. Ο 36χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής άρχισε να παίζει σε ηλικία πέντε ετών και έγινε επαγγελματίας επτά χρόνια μετά. Η ήττα του από το AlphaGo εκλήφθη από πολλούς ως μια κομβική στιγμή για την τεχνητή νοημοσύνη. Το AlphaGo αναπτύχθηκε από τη Deepmind, που ανήκει στην Alphabet, μητρική της Google. «Εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας AlphaGo στη DeepMind, θα ήθελα να συγχαρώ τον Λι Σεντόλ για τη θρυλική δεκαετία του στην κορυφή του παιχνιδιού, και να του ευχηθώ τα καλύτερα για το μέλλον» είπε ο Ντέμης Χασάμπης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Deepmind. «Κατά τα παιχνίδια του AlphaGo επέδειξε πραγματικό πνεύμα πολεμιστή και μας κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος». Το «Γκο» δημιουργήθηκε στην Κίνα πριν από 3.000 χρόνια και παίζεται εδώ και αιώνες. Δύο παίκτες τοποθετούν μαύρες ή άσπρες ψηφίδες σε ένα ταμπλό 19x19 τετραγώνων, και κερδίζει όποιος ελέγχει τη μεγαλύτερη συνολική περιοχή στο ταμπλό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που θεωρείται πολύ πιο μεγάλη πρόκληση για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή από το σκάκι, καθώς ένας παίκτης έχει μεγαλύτερη επιλογή κινήσεων από ό,τι στο σκάκι, και, σύμφωνα με ερευνητές, υπάρχουν ποιο πολλές πιθανές θέσεις στο «Γκο» από ό,τι άτομα στο σύμπαν. Μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ποιος κερδίζει, και πολλοί κορυφαίοι άνθρωποι παίκτες βασίζονται στο ένστικτο. Η Deepmind ελπίζει πως η ανάπτυξη του AlphaGo θα οδηγήσει σε «παρόμοιες τεχνικές», που μπορεί να εφαρμοστούν σε άλλα προβλήματα. Παρά την ανακοίνωση περί απόσυρσής του, ο Λι Σεντόλ πρόκειται να παίξει εναντίον ενός άλλου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης τον Δεκέμβριο, εναντίον του HanDol, ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε από την NHN Entertainment Corp στη Νότια Κορέα και έχει ήδη νικήσει τους κορυφαίους πέντε παίκτες της χώρας.



Wikipedia/PHOTO BY HJK


Ο Λι Σεντόλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες «Γκο» της σύγχρονης εποχής


A- A A+







Share



Ένας κορυφαίος παίκτης του κινεζικού επιτραπεζίου παιχνιδιού στρατηγικής «Γκο» αποφάσισε να αποσυρθεί, εξαιτίας της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία «δεν μπορεί να νικηθεί».

powered by Rubicon Project

Όπως αναφέρει το BBC, o Λι Σεντόλ είναι ο μόνος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ το λογισμικό AlphaGo της Deepmind (Google). Το 2016 είχε αντιμετωπίσει το AlphaGo σε μια αναμέτρηση πέντε παιχνιδιών, όπου είχε τέσσερις ήττες και μία νίκη.


Ο Νοτιοκορεάτης πρωταθλητής είπε ότι αποφάσισε να αποσυρθεί επειδή συνειδητοποίησε ότι «δεν θα είμαι στην κορυφή, ακόμα και αν γίνω ο νούμερο ένα».

«Πρόκειται για μια οντότητα που δεν μπορεί να νικηθεί» είπε ο 18 φορές πρωταθλητής του «Γκο», μιλώντας στο νοτιοκορεατικό πρακτορεί Yonhap.

Ο Λι Σεντόλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες «Γκο» της σύγχρονης εποχής. Ο 36χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής άρχισε να παίζει σε ηλικία πέντε ετών και έγινε επαγγελματίας επτά χρόνια μετά. Η ήττα του από το AlphaGo εκλήφθη από πολλούς ως μια κομβική στιγμή για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το AlphaGo αναπτύχθηκε από τη Deepmind, που ανήκει στην Alphabet, μητρική της Google. «Εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας AlphaGo στη DeepMind, θα ήθελα να συγχαρώ τον Λι Σεντόλ για τη θρυλική δεκαετία του στην κορυφή του παιχνιδιού, και να του ευχηθώ τα καλύτερα για το μέλλον» είπε ο Ντέμης Χασάμπης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Deepmind. «Κατά τα παιχνίδια του AlphaGo επέδειξε πραγματικό πνεύμα πολεμιστή και μας κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος».

Το «Γκο» δημιουργήθηκε στην Κίνα πριν από 3.000 χρόνια και παίζεται εδώ και αιώνες. Δύο παίκτες τοποθετούν μαύρες ή άσπρες ψηφίδες σε ένα ταμπλό 19x19 τετραγώνων, και κερδίζει όποιος ελέγχει τη μεγαλύτερη συνολική περιοχή στο ταμπλό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που θεωρείται πολύ πιο μεγάλη πρόκληση για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή από το σκάκι, καθώς ένας παίκτης έχει μεγαλύτερη επιλογή κινήσεων από ό,τι στο σκάκι, και, σύμφωνα με ερευνητές, υπάρχουν ποιο πολλές πιθανές θέσεις στο «Γκο» από ό,τι άτομα στο σύμπαν. Μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ποιος κερδίζει, και πολλοί κορυφαίοι άνθρωποι παίκτες βασίζονται στο ένστικτο.

Η Deepmind ελπίζει πως η ανάπτυξη του AlphaGo θα οδηγήσει σε «παρόμοιες τεχνικές», που μπορεί να εφαρμοστούν σε άλλα προβλήματα.

Παρά την ανακοίνωση περί απόσυρσής του, ο Λι Σεντόλ πρόκειται να παίξει εναντίον ενός άλλου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης τον Δεκέμβριο, εναντίον του HanDol, ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε από την NHN Entertainment Corp στη Νότια Κορέα και έχει ήδη νικήσει τους κορυφαίους πέντε παίκτες της χώρας.
Σχόλια