Πετρέλαιο: Οριακές διακυμάνσεις πριν από την εκπνοή του έτους


Οριακές μεταβολές και υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με τς τιμές να κινούνται εντός στενών ορίων διακύμανσης. Το μπρεντ ήταν πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό ήταν σχεδόν αμετάβλητο, γύρω από τα 61,73 δολάρια το βαρέλι.

Από τις αρχές του έτους, οι πετρελαϊκές τιμές σημειώνουν άνοδο πάνω από 20%, χωρίς όμως κάποια απότομη άνοδο πέραν των 70 δολαρίων το βαρέλι, παρά τις επιθέσεις στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, τα προβλήματα στην προσφορά λόγω επιβολής κυρώσεων σε δύο χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και τις γενναίες μειώσεις παραγωγής που αποφάσισε το καρτέλ και οι υπόλοιπες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως η Ρωσία.

Οι διακυμάνσεις στις τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ήταν μεταξύ 22 και 23 δολαρίων το βαρέλι στη διάρκεια του έτους, σε επίπεδα κατώτερα εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά. Η εκπνοή του 2019 θα βρει το αμερικανικό αργό σχεδόν 35% ανατιμημένο. Από τα τέλη Μαρτίου έχει ενισχυθεί μόλις 3%, μετά το ράλι στις αρχές της χρονιάς, στον απόηχο της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας. Το μπρεντ έχει ανατιμηθεί 26%.

naftemporiki.gr

Σχόλια