CEPIS: Ανέτοιμη η Ευρώπη μπροστά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση


Το έλλειμμα δεξιοτήτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της πληροφορικής και οι τρόποι αντιμετώπισής του βρέθηκαν στο επίκεντρο της 30ής επετειακής συνεδρίασης του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα της Κροατίας.Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο πρόεδρος του CEPIS, κ. Βύρων Νικολαΐδης, το CEPIS στεγάζει 30 φορείς από 29 ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπώντας περισσότερους από 450.000 επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής. Διαθέτει στενές σχέσεις με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς καθώς και επτά ομάδες δράσης (task forces). Σύμφωνα με την "αποστολή" που υιοθέτησε το 2016, στόχος του CEPIS είναι η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για επαγγελματίες πληροφορικής και χρήστες ανά την Ευρώπη. Ως κοινό «στόχο» το CEPIS έχει κατ' αρχήν τους επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής και στη συνέχεια όσους επιθυμούν να εισέλθουν στον κλάδο ως επαγγελματίες, το ευρύτερο εργατικό δυναμικό και βεβαίως την ευρύτερη κοινωνία.

Οι τέσσερις πυλώνες της αποστολής του CEPIS αφορούν στην προώθηση υψηλών προτύπων για τους επαγγελματίες της πληροφορικής στην Ευρώπη, την αύξηση της δεξαμενής μελλοντικών επαγγελματιών του κλάδου, την προώθηση ψηφιακής επάρκειας στο εργατικό δυναμικό και την εξασφάλιση οφέλους από τον κλάδο της πληροφορικής για την Ευρώπη.  Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης, «το μέλλον είναι ψηφιακό» καθώς «η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη εδώ». Ήδη οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες παγκοσμίως προέρχονται από τον κλάδο της πληροφορικής και η διαδικασία «διασύνδεσης» κάθε πτυχής της καθημερινότητας με το Διαδίκτυο επεκτείνεται συνεχώς. 

Υπό αυτό το πρίσμα η επάρκεια προσωπικού με δεξιότητες στον κλάδο της πληροφορικής είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη κάθε κράτους και βεβαίως για την Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει έλλειμμα 500.000 επαγγελματιών του κλάδου. Πέραν του ελλείμματος αυτού, δε, υπό το φως της συνεχούς τεχνολογικής προόδου που εμφανίζει ο τομέας υπάρχει σαφής ανάγκη συνεχούς επανεκπαίδευσης ακόμη και του ήδη καταρτισμένου προσωπικού. Ειδικά για την Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού εντάθηκε εξαιτίας του φαινομένου του brain drain που σημειώθηκε στην διάρκεια των ετών της κρίσης αλλά και της απουσίας διασύνδεσης του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού συστήματος με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το HEPIS, δηλαδή το ελληνικό τμήμα του CEPIS, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το ALBA, είναι δυνατή η δημιουργία έως και μισού εκατομμυρίου θέσεων απασχόλησης κλάδου πληροφορικής στη χώρα μας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια