Miilux: Γιατί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασαν χαλυβουργία στη Φινλανδία;

Miilux: Γιατί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασαν χαλυβουργία στη Φινλανδία; Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του επενδυτικού ταμείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων OYAK να αποκτήσει την βρετανική χαλυβουργία British Steel ο τουρκικός κρατικός οργανισμός κατάφερε πρόσφατα να αγοράσει την χαλυβουργία Miilux της Φινλανδίας η οποία εδρεύει στην πόλη Raahe. Αν και η συγκεκριμένη αγορά φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράξενη η στόχευση του τουρκικού κρατικού οργανισμού είναι συγκεκριμένη και σχετίζεται με το πρόγραμμα κατασκευής του νέου τουρκικού άρματος μάχης Altay καθώς και με την κατασκευή των νέων τουρκικών οχημάτων MRAP. Ο λόγος πίσω από αυτή την επιμονή των Τούρκων να αγοράσουν αρχικά την British Steel και τώρα την Miilux σχετίζεται με τις ικανότητες των δύο εταιρειών να παράγουν υψηλής ποιότητας χάλυβα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή θωράκισης για στρατιωτικά οχήματα. Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει την αδυναμία της τουρκικής χαλυβουργίας να παράγει προϊόντα ανάλογης ποιότητας για την αμυντική βιομηχανία της χώρας και τις πιεστικές ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της υλοποίησης πολλών ταυτοχρόνως εξοπλιστικών προγραμμάτων κατασκευής θωρακισμένων οχημάτων. Η συμφωνία για την αγορά της φινλανδικής εταιρείας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Απασχόλησης της Φινλανδίας τον Απρίλιο του 2019 την στιγμή που οι Τούρκοι είχαν ήδη καταθέσει οικονομική πρόταση για την αγορά της British Steel η οποία τελικά πουλήθηκε σε κινεζική εταιρεία παρά τις διακηρύξεις του Βρετανού πρωθυπουργού ότι η χώρα του θα ξαναπάρει τον έλεγχο της οικονομίας της στα χέρια της και θα επαναβιομηχανοποιήσει την οικονομία της Βρετανίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο ΟΥΑΚ απέκτησε το 70% της φινλανδικής εταιρείας, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Miilux Peka Miilukangas θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πώληση της εταιρίας σε ένα τουρκικό κρατικό στρατιωτικό επενδυτικό φορέα δήλωσε ότι τα προϊόντα της εταιρείας του θα τοποθετούνται στα τουρκικά στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα για την προστασία των επιβαινόντων και όχι για την κατασκευή πυρομαχικών. Η εξαγορά της φιλανδικής εταιρείας από τον ΟΥΑΚ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διασφαλίσει την άμεση αλλά και διαχρονική τροφοδοσία της αμυντικής της αμυντικής βιομηχανίας με υψηλής ποιότητας χάλυβα κατάλληλο για θωρακίσεις. Σημειώνεται ότι στη Δύση αυτή την στιγμή υψηλής ποιότητα χάλυβα για θωρακίσεις στρατιωτικών οχημάτων κατασκευάζουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Σλοβακία. Μάλιστα ο καλύτερης ποιότητας χάλυβας για θωρακίσεις παράγεται στη Σουηδία, ενώ και ο Σλοβακικός είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχει επιλεγεί και για τα νέα Σερβικά θωρακισμένα οχήματα. Ουσιαστικά με ένα έξυπνο και γρήγορο τρόπο οι Τούρκοι έλυσαν ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετώπιζαν επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα τους τον εθνικό τους στόχο να αποκτήσουν μια αξιόπιστη και αποδοτική αμυντική βιομηχανία έστω και μέσα από εξαγορές ξένων εταιρειών στρατηγικής σημασίας. defence-point.gr



Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του επενδυτικού ταμείου των Τουρκικών Ενόπλων
Δυνάμεων OYAK να αποκτήσει την βρετανική χαλυβουργία British Steel ο τουρκικός κρατικός οργανισμός κατάφερε πρόσφατα να αγοράσει την χαλυβουργία Miilux της Φινλανδίας η οποία εδρεύει στην πόλη Raahe.

Αν και η συγκεκριμένη αγορά φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράξενη η στόχευση του τουρκικού κρατικού οργανισμού είναι συγκεκριμένη και σχετίζεται με το πρόγραμμα κατασκευής του νέου τουρκικού άρματος μάχης Altay καθώς και με την κατασκευή των νέων τουρκικών οχημάτων MRAP.

Ο λόγος πίσω από αυτή την επιμονή των Τούρκων να αγοράσουν αρχικά την British Steel και τώρα την Miilux σχετίζεται με τις ικανότητες των δύο εταιρειών να παράγουν υψηλής ποιότητας χάλυβα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή θωράκισης για στρατιωτικά οχήματα.

Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει την αδυναμία της τουρκικής χαλυβουργίας να παράγει προϊόντα ανάλογης ποιότητας για την αμυντική βιομηχανία της χώρας και τις πιεστικές ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της υλοποίησης πολλών ταυτοχρόνως εξοπλιστικών προγραμμάτων κατασκευής θωρακισμένων οχημάτων.

Η συμφωνία για την αγορά της φινλανδικής εταιρείας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Απασχόλησης της Φινλανδίας τον Απρίλιο του 2019 την στιγμή που οι Τούρκοι είχαν ήδη καταθέσει οικονομική πρόταση για την αγορά της British Steel η οποία τελικά πουλήθηκε σε κινεζική εταιρεία παρά τις διακηρύξεις του Βρετανού πρωθυπουργού ότι η χώρα του θα ξαναπάρει τον έλεγχο της οικονομίας της στα χέρια της και θα επαναβιομηχανοποιήσει την οικονομία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο ΟΥΑΚ απέκτησε το 70% της φινλανδικής εταιρείας, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Miilux Peka Miilukangas θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πώληση της εταιρίας σε ένα τουρκικό κρατικό στρατιωτικό επενδυτικό φορέα δήλωσε ότι τα προϊόντα της εταιρείας του θα τοποθετούνται στα τουρκικά στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα για την προστασία των επιβαινόντων και όχι για την κατασκευή πυρομαχικών.

Η εξαγορά της φιλανδικής εταιρείας από τον ΟΥΑΚ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διασφαλίσει την άμεση αλλά και διαχρονική τροφοδοσία της αμυντικής της αμυντικής βιομηχανίας με υψηλής ποιότητας χάλυβα κατάλληλο για θωρακίσεις.

Σημειώνεται ότι στη Δύση αυτή την στιγμή υψηλής ποιότητα χάλυβα για θωρακίσεις στρατιωτικών οχημάτων κατασκευάζουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Σλοβακία. Μάλιστα ο καλύτερης ποιότητας χάλυβας για θωρακίσεις παράγεται στη Σουηδία, ενώ και ο Σλοβακικός είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχει επιλεγεί και για τα νέα Σερβικά θωρακισμένα οχήματα.

Ουσιαστικά με ένα έξυπνο και γρήγορο τρόπο οι Τούρκοι έλυσαν ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετώπιζαν επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα τους τον εθνικό τους στόχο να αποκτήσουν μια αξιόπιστη και αποδοτική αμυντική βιομηχανία έστω και μέσα από εξαγορές ξένων εταιρειών στρατηγικής σημασίας.
Σχόλια