Μια δεκαετία γεμάτη εξεγέρσεις – [PHOTOS]

Μια δεκαετία γεμάτη εξεγέρσεις – [PHOTOS] Από τη Χιλή ως την Παλαιστίνη και από την Αϊτή ως την Ινδονησία, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, συγκρούσεις και εξεγέρσεις. Κατά τη διάρκειά τους καταγράφηκαν σειρά από συγκλονιστικά στιγμιότυπα. Στιγμές αντίστασης από μεγάλες περιόδους δυναμικού κι επίμονου αγώνα. Ο απλός κόσμος έδειξε πόσο δυνατός είναι. Σε όλο τον κόσμο οργανώθηκαν διαδηλώσεις ενάντια στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, την καταπίεση, τον αυταρχισμό και συνολικά την αδικία. Η αστυνομία και σε αρκετές περιπτώσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις αποτέλεσαν την ασπίδα του κράτους απέναντι στους εξεγερμένους, πολλοί από τους οποίους ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκονται στον δρόμο και δίνουν μία άνιση μάχη σώμα με σώμα. Οι αρχές ξυλοκόπησαν, βασάνισαν ακόμη και σκότωσαν διαδηλωτές, όμως δεν κατάφεραν ποτέ να λυγίσουν το πνεύμα αντίστασης. Για κάθε άνθρωπο που χάθηκε, χιλιάδες κατέβηκαν στη θέση του για να συνεχίσουν τον αγώνα. Για να διαδηλώσουν προς τιμήν του. Από αυτές τις μάχες, αλλά και το μαζικό παρών του κόσμου στους δρόμους όλου του πλανήτη διαθέτουμε σήμερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αποτυπώνεται η γοητεία της άγριας ομορφιάς του αγώνα. Όπως με τον ημίγυμνο Παλαιστίνιο που με μια σφεντόνα πολεμά ενάντια στα πάνοπλα ισραηλινά στρατεύματα. Η καταγραφή συγκλονιστικών στιγμιοτύπων από την καρδιά των γεγονότων, που βρίσκεται σήμερα στη διάθεσή μας, οφείλεται σε φωτορεπόρτερ ανά τον κόσμο, που για να την πραγματοποιήσουν έθεσαν ξανά και ξανά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Χάρη στο δικό τους έργο, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον αγώνα που δίνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να αντλούμε θάρρος. Η δεκαετία που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες ήταν μια δεκαετία εξεγέρσεων. Με αφορμή το τέλος του έτους, αναδημοσιεύουμε τη συλλογή με φωτογραφίες του Redfish (διεθνής κινηματική πλατφόρμα ενημέρωσης) από τη δεκαετία που πέρασε και τους αγώνες που δόθηκαν από άκρη σε άκρη στη γη. Παλαιστίνιος διαδηλώνει ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή και τον αποκλεισμό (2018) – Photo by Mustafa Hassona Η Χιλή σε εξέγερση (2019) – Photo by Susana Hidalgo Από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί στην Τουρκία (2013) – Photo by Osman Orsal (Reuters) Από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αλγερία το 2019 – Photo by Ghanou Echebab Η Αίγυπτος σε εξέγερση (2011) Από τη νικηφόρα εξέγερση στο Εκουαδόρ το 2019 – Photo by David Diaz Arcos Από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στην λιτότητα (2018) Από την εξέγερση στη Μπουρκίνα Φάσο το 2014 – Photo by Issouf Sanogo (Getty Images) Από τις διαδηλώσεις του 2015 στη Βαλτιμόρη ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία – Photo by Chip Somodevilla (Getty Images) Από τις μαθητικές διαδηλώσεις στην Ινδονησία ενάντια στη διαφθορά (2019) *Ολόκληρη τη συλλογή μπορείτε να τη δείτε στο Redfish





Από τη Χιλή ως την Παλαιστίνη και από την Αϊτή ως την Ινδονησία, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, συγκρούσεις και εξεγέρσεις. Κατά τη διάρκειά τους καταγράφηκαν σειρά από συγκλονιστικά στιγμιότυπα. Στιγμές αντίστασης από μεγάλες περιόδους δυναμικού κι επίμονου αγώνα. Ο απλός κόσμος έδειξε πόσο δυνατός είναι.

Σε όλο τον κόσμο οργανώθηκαν διαδηλώσεις ενάντια στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, την καταπίεση, τον αυταρχισμό και συνολικά την αδικία. Η αστυνομία και σε αρκετές περιπτώσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις αποτέλεσαν την ασπίδα του κράτους απέναντι στους εξεγερμένους, πολλοί από τους οποίους ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκονται στον δρόμο και δίνουν μία άνιση μάχη σώμα με σώμα. Οι αρχές ξυλοκόπησαν, βασάνισαν ακόμη και σκότωσαν διαδηλωτές, όμως δεν κατάφεραν ποτέ να λυγίσουν το πνεύμα αντίστασης. Για κάθε άνθρωπο που χάθηκε, χιλιάδες κατέβηκαν στη θέση του για να συνεχίσουν τον αγώνα. Για να διαδηλώσουν προς τιμήν του.

Από αυτές τις μάχες, αλλά και το μαζικό παρών του κόσμου στους δρόμους όλου του πλανήτη διαθέτουμε σήμερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αποτυπώνεται η γοητεία της άγριας ομορφιάς του αγώνα. Όπως με τον ημίγυμνο Παλαιστίνιο που με μια σφεντόνα πολεμά ενάντια στα πάνοπλα ισραηλινά στρατεύματα.

Η καταγραφή συγκλονιστικών στιγμιοτύπων από την καρδιά των γεγονότων, που βρίσκεται σήμερα στη διάθεσή μας, οφείλεται σε φωτορεπόρτερ ανά τον κόσμο, που για να την πραγματοποιήσουν έθεσαν ξανά και ξανά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Χάρη στο δικό τους έργο, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον αγώνα που δίνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να αντλούμε θάρρος.

Η δεκαετία που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες ήταν μια δεκαετία εξεγέρσεων. Με αφορμή το τέλος του έτους, αναδημοσιεύουμε τη συλλογή με φωτογραφίες του Redfish (διεθνής κινηματική πλατφόρμα ενημέρωσης) από τη δεκαετία που πέρασε και τους αγώνες που δόθηκαν από άκρη σε άκρη στη γη.




Παλαιστίνιος διαδηλώνει ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή και τον αποκλεισμό (2018) – Photo by Mustafa Hassona




Η Χιλή σε εξέγερση (2019) – Photo by Susana Hidalgo




Από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί στην Τουρκία (2013) – Photo by Osman Orsal (Reuters)




Από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αλγερία το 2019 – Photo by Ghanou Echebab




Η Αίγυπτος σε εξέγερση (2011)




Από τη νικηφόρα εξέγερση στο Εκουαδόρ το 2019 – Photo by David Diaz Arcos




Από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στην λιτότητα (2018)




Από την εξέγερση στη Μπουρκίνα Φάσο το 2014 – Photo by Issouf Sanogo (Getty Images)




Από τις διαδηλώσεις του 2015 στη Βαλτιμόρη ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία – Photo by Chip Somodevilla (Getty Images)




Από τις μαθητικές διαδηλώσεις στην Ινδονησία ενάντια στη διαφθορά (2019)



*Ολόκληρη τη συλλογή μπορείτε να τη δείτε στο Redfish


Σχόλια