ΣΠΗΛΙΈΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΏΝΑ SVÍNAFELLSJÖKULL

ΣΠΗΛΙΈΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΏΝΑ SVÍNAFELLSJÖKULL Σπηλιές πάγου είναι προσωρινές γεωδομές που εμφανίζονται στις παρυφές των παγετώνων. Φαίνονται πανέμορφα από το εσωτερικό τους. Το παραπάνω σπήλαιο βρίσκεται στην παγωμένη λίμνη του παγετώνα Svínafellsjökull, Ισλανδία. Πάγος εκατοντάδων ετών κατεβαίνει από τις πλαγιές του Öræfajökull στον παγετώνα και μεταμορφώνεται σε υψηλής πίεσης πάγο που περιέχει σχεδόν καθόλου φυσαλίδες αέρα. Η έλλειψη του αέρα σημαίνει ότι απορροφά σχεδόν όλο το ορατό φως, εκτός από το μπλε τμήμα που είναι συνέχεια ορατό με γυμνό μάτι. Ωστόσο, αυτό το μπλε χρώμα πάγου μπορεί να παρατηρηθεί μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα μετά από μακρές περιόδους βροχής, όταν το επιφανειακό στρώμα του παγετώνα έχει φύγει. Μπορεί να γίνει ορατό σε σπηλιές πάγου όπως αυτή της φωτογραφίας και σε επιπλέοντα παγόβουνα που έχουν πρόσφατα μεταφερθεί. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο μέσω μια μικρής παραλιακής εισόδου. Τα σπήλαια πάγου είναι γενικά ασταθείς δομές και μπορούν να χαθούν οποιαδήποτε στιγμή. Είναι ασφαλή για επίσκεψη μόνο το χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες σκληρύνουν τον πάγο. Το σπήλαιο μετακινείται μαζί με τον παγετώνα και κάθε φορά που ο παγετώνας μετακινείται για κάποια χιλιοστά ακούγονται ήχοι . Λόγω της γρήγορης κίνησης του παγετώνα περίπου 1 μέτρο την ημέρα πάνω από ανώμαλο έδαφος, ο πάγος του σπηλαίου ραγίζει και αφήνει βαθιές κατακόρυφες ρωγμές, που ονομάζονται cerrac. Αυτό προκαλεί το φως να εισέλθει στο σπήλαιο πάγου με αποτέλεσμα τον ομοιογενή φωτισμό του. Φωτογραφία-Orvar Thorgeirsson. Γεωδίφης



Σπηλιές πάγου είναι προσωρινές γεωδομές που εμφανίζονται στις παρυφές των παγετώνων. Φαίνονται πανέμορφα από το εσωτερικό τους. Το παραπάνω σπήλαιο βρίσκεται στην παγωμένη λίμνη του παγετώνα Svínafellsjökull, Ισλανδία. 
Πάγος εκατοντάδων ετών κατεβαίνει από τις πλαγιές του Öræfajökull στον παγετώνα και μεταμορφώνεται σε υψηλής πίεσης πάγο που περιέχει σχεδόν καθόλου φυσαλίδες αέρα. 
Η έλλειψη του αέρα σημαίνει ότι απορροφά σχεδόν όλο το ορατό φως, εκτός από το μπλε τμήμα που είναι συνέχεια ορατό με γυμνό μάτι. Ωστόσο, αυτό το μπλε χρώμα πάγου μπορεί να παρατηρηθεί μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. 

Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα μετά από μακρές περιόδους βροχής, όταν το επιφανειακό στρώμα του παγετώνα έχει φύγει. 
Μπορεί να γίνει ορατό σε σπηλιές πάγου όπως αυτή της φωτογραφίας και σε επιπλέοντα παγόβουνα που έχουν πρόσφατα μεταφερθεί. 
Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο μέσω μια μικρής παραλιακής εισόδου. 
Τα σπήλαια πάγου είναι γενικά ασταθείς δομές και μπορούν να χαθούν οποιαδήποτε στιγμή. 
Είναι ασφαλή για επίσκεψη μόνο το χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες σκληρύνουν τον πάγο. Το σπήλαιο μετακινείται μαζί με τον παγετώνα και κάθε φορά που ο παγετώνας μετακινείται για κάποια χιλιοστά ακούγονται ήχοι . 
Λόγω της γρήγορης κίνησης του παγετώνα περίπου 1 μέτρο την ημέρα πάνω από ανώμαλο έδαφος, ο πάγος του σπηλαίου ραγίζει και αφήνει βαθιές κατακόρυφες ρωγμές, που ονομάζονται cerrac. 
Αυτό προκαλεί το φως να εισέλθει στο σπήλαιο πάγου με αποτέλεσμα τον ομοιογενή φωτισμό του. 

Φωτογραφία-Orvar Thorgeirsson.

Γεωδίφης
Σχόλια