Βουλγαρικό VMRO σε Σκοπιανούς: Αδέλφια, μην το παρακάνετε!

Βουλγαρικό VMRO σε Σκοπιανούς: Αδέλφια, μην το παρακάνετε! «Η Βουλγαρία έχει ξεπεράσει από καιρό το ‘πρόβλημα’ με τη γλώσσα που ομιλείται στη Βόρεια Μακεδονία και δεν έχει κάτι να προσθέσει. Επιπλέον, δεν υπάρχει πράξη στο διεθνές δίκαιο για την ‘αναγνώριση της γλώσσας’. Ως κράτος αναγνωρίσαμε μια ανεξάρτητη ‘Μακεδονία’- πρώτοι στον κόσμο, αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμά της να έχει σύνταγμα, στο οποίο τα Σκόπια μπορούν να αποκαλούν επισήμως τη γλώσσα τους όπως θέλουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι είναι βουλγαρική», αναφέρει σε παρέμβασή του το βουλγαρικό κόμμα της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης- VMRO. «Εφαρμόσαμε, επίσης, εδώ και καιρό τη φόρμουλα να σεβαστούμε το Σύνταγμα της χώρας αυτής που αποκαλείται πλέον ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή η φόρμουλα δείχνει το σεβασμό μας στο συνταγματικό δικαίωμα της ‘Μακεδονίας’ να χρησιμοποιεί τη δική της ετικέτα» αναφέρει το βουλγαρικό κόμμα. Σύμφωνα με αυτό, οι γλώσσες εδώ και πολύ καιρό έχουν και αυτές τις δικές τους ‘ετικέτες’, όπως επί Γιουγκοσλαβίας, που ουσιαστικά ήταν οι ίδιες. Αυτό ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γαλικία η γλώσσα είναι ισπανική ή γαλικιανή; Τα βαυαρικά είναι γερμανικά;». «Χωρίς αμφιβολία οι διάφορες διάλεκτοι της ‘Μακεδονίας’ έχουν κωδικοποιηθεί ως ‘γλώσσες’ στη δεκαετία του 1940 που στην ουσία είναι βουλγαρικές λαλιές», σημειώνει το VMRO. «Στην πραγματικότητα, οι ονομασίες ‘βουλγαρική’ και ‘μακεδονική’ είναι δύο λέξεις για την ίδια γλώσσα. Για αυτό κάνουμε έκκληση στους αδελφούς μας πέρα από τα σύνορα: Μην το παρακάνετε! Γνωρίζουμε ότι έχετε εκλογές σε λίγους μήνες και ότι η Βουλγαρία χρησιμοποιείται συχνά σε αυτές ως θέμα. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η Βουλγαρία πάντα δίνει προς τη ‘Μακεδονία’ αλλά δεν παίρνει τίποτε ως αντάλλαγμα. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους απλούς ανθρώπους στη ‘Μακεδονία’. Θέλουμε το μέλλον τους στην ΕΕ. Αυτό που εμποδίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας είναι οι αξιώσεις αυτές για τη γλώσσα. Για άλλη μια φορά: μην το παρακάνετε!» news.bg The Hellenic Information Team





«Η Βουλγαρία έχει ξεπεράσει από καιρό το ‘πρόβλημα’ με τη γλώσσα που ομιλείται στη Βόρεια Μακεδονία και δεν έχει κάτι να προσθέσει.


Επιπλέον, δεν υπάρχει πράξη στο διεθνές δίκαιο για την ‘αναγνώριση της γλώσσας’.


Ως κράτος αναγνωρίσαμε μια ανεξάρτητη ‘Μακεδονία’- πρώτοι στον κόσμο, αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμά της να έχει σύνταγμα, στο οποίο τα Σκόπια μπορούν να αποκαλούν επισήμως τη γλώσσα




τους όπως θέλουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι είναι βουλγαρική», αναφέρει σε παρέμβασή του το βουλγαρικό κόμμα της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης- VMRO.





«Εφαρμόσαμε, επίσης, εδώ και καιρό τη φόρμουλα να σεβαστούμε το Σύνταγμα της χώρας αυτής που αποκαλείται πλέον ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.


Αυτή η φόρμουλα δείχνει το σεβασμό μας στο συνταγματικό δικαίωμα της ‘Μακεδονίας’ να χρησιμοποιεί τη δική της ετικέτα» αναφέρει το βουλγαρικό κόμμα.




Σύμφωνα με αυτό, οι γλώσσες εδώ και πολύ καιρό έχουν και αυτές τις δικές τους ‘ετικέτες’, όπως επί Γιουγκοσλαβίας, που ουσιαστικά ήταν οι ίδιες.
Αυτό ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γαλικία η γλώσσα είναι ισπανική ή γαλικιανή; Τα βαυαρικά είναι γερμανικά;».




«Χωρίς αμφιβολία οι διάφορες διάλεκτοι της ‘Μακεδονίας’ έχουν κωδικοποιηθεί ως ‘γλώσσες’ στη δεκαετία του 1940 που στην ουσία είναι βουλγαρικές λαλιές», σημειώνει το VMRO.




«Στην πραγματικότητα, οι ονομασίες ‘βουλγαρική’ και ‘μακεδονική’ είναι δύο λέξεις για την ίδια γλώσσα.


Για αυτό κάνουμε έκκληση στους αδελφούς μας πέρα από τα σύνορα: Μην το παρακάνετε!




Γνωρίζουμε ότι έχετε εκλογές σε λίγους μήνες και ότι η Βουλγαρία χρησιμοποιείται συχνά σε αυτές ως θέμα.




Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η Βουλγαρία πάντα δίνει προς τη ‘Μακεδονία’ αλλά δεν παίρνει τίποτε ως αντάλλαγμα.


Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους απλούς ανθρώπους στη ‘Μακεδονία’. Θέλουμε το μέλλον τους στην ΕΕ.


Αυτό που εμποδίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας είναι οι αξιώσεις αυτές για τη γλώσσα.


Για άλλη μια φορά: μην το παρακάνετε!»







news.bg

The Hellenic Information Team
Σχόλια