Σείεται η γη στην Τουρκία: Ισχυρός σεισμός 5 ρίχτερ στα παράλια της Μ. Ασίας



Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η δόνηση καταγράφηκε στις 13.26 το μεσημέρι, στα παράλια της Μικράς Ασίας.  

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 2 χιλιόμετρα, ενώ το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 99 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης και 18 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιρκαγάτς. 


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, αν ο σημερινός σεισμός συνδέεται με τη φονική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην επαρχία Έλαζιγ.     

 

Τούρκος υπουργός: Προετοιμαζόμαστε για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη  

 


Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η πρόβλεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο CNN Turk, ο Σοϊλού, επεσήμανε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας περιμένει πολύ μεγάλο σεισμό στα επόμενα 25 χρόνια.

«Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Ο πιθανός σεισμός που περιμένουμε είναι 7,5 Ρίχτερ. Άρα και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σοϊλού στο CNN Turk.

Οι σεισμολόγοι στην Τουρκία συζητούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει μιλήσει για το πότε και για το μέγεθός του. 

«Αν γίνει σεισμός εξετάζουμε τι θα συμβεί με όλα τα εκθέματα στο παλάτι του Τοπ Καπί. Αν καταρρεύσει όλο το παλάτι που θα τα μεταφέρουμε και πως θα τα προστατεύσουμε με ασφάλεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως ο σεισμός των 6,8 βαθμών που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην ανατολική Τουρκία στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους στην επαρχία Ελαζίγ, σε απόσταση 550 χλμ ανατολικά της Άγκυρας, και τεσσάρων στη γειτονική επαρχία Μάλατεια. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 86 που παραμένουν υπό νοσηλεία σε νοσοκομεία, οι 18 εξ αυτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 


pentaprostagma.gr

Σχόλια