Προσαρμοσμένη Αναζήτηση

«Η ΣΎΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΎ ΦΩΤΌΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙΟΎ...»
Η πέτρα Rök, που βρέθηκε τον 9ο αιώνα κοντά στη λίμνη Vättern στη νότια κεντρική Σουηδία, φέρει τη μακρύτερη ρουνική επιγραφή στον κόσμο.Το κείμενο είναι δύσκολο να διαβαστεί, καθώς λείπουν τμήματα, και διαφορετικές μορφές γραφής όπου χρησιμοποιούνται στην επιγραφή.

 Υποτίθεται ότι γράφτηκε πριν από 1.200 χρόνια από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Varinn.
 Μια νέα ερμηνεία της επιγραφής στην πέτρα, που δημοσιεύθηκε σε άρθρο του περιοδικού International Journal of Runic Studies, υποδηλώνει ότι τα κείμενα δεν αναφέρονται σε μια πραγματική μάχη όπως πίστευαν μέχρι σήμερα, αλλά σε μια συμβολική «σύγκρουση μεταξύ φωτός και σκοταδιού, ζεστασιά και κρύο, θάνατος ». 
Η μεγάλη μάχη ήταν μια σειρά από σκληρούς χειμώνες, που προκλήθηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 1.500 χρόνια.
Ο βυζαντινός ιστορικός Προκόπιος περιγράφει μια περίεργη μπλε ομίχλη που σκοτεινιάζει τον ουρανό σε όλη την Ευρώπη και την Ασία το έτος 536 μ.Χ. 
Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η περιγραφείσα ομίχλη προκλήθηκε από ηφαιστειακά αέρια και η τέφρα ξέσπασε ψηλά στην ατμόσφαιρα της Γης με δύο ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις, τις μεγαλύτερες τα τελευταία 2.000 χρόνια. 
Η ομίχλη απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φωτός και ως εκ τούτου οι θερμοκρασίες μειώθηκαν σημαντικά. 
Ο κρύος καιρός προκάλεσε αποτυχίες καλλιέργειας, ακολουθούμενες από πείνα και ασθένειες, στη μεσογειακή περιοχή. 
Ο Προκόπιος συνεχίζει, «από τη στιγμή που συνέβη αυτό, οι άνδρες δεν ήταν ελεύθεροι ούτε από πόλεμο, ούτε από επιδημίες ούτε από οποιοδήποτε άλλο πράγμα που να οδηγεί σε θάνατο».
Στη βόρεια Σκανδιναβία, η πτώση των θερμοκρασιών ήταν ακόμη πιο έντονη, με αποτέλεσμα τους μεγάλους και σκληρούς χειμώνες. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού της Σκανδιναβίας χάθηκε από την πείνα. 
Μαζί με τα περίεργα χρώματα στον ουρανό που προκάλεσε η ηφαιστειακή σκόνη που διασκορπίζει το φως του ήλιου, ο ηφαιστειακός χειμώνας μπορεί να έχει προκαλέσει εκτεταμένους φόβους για τον Ragnarök, στη νορβηγική μυθολογία το υποτιθέμενο τέλος του κόσμου. 
Είναι δυνατόν, όπως αναφέρουν ερευνητές, ότι η μνήμη αυτών των γεγονότων μπορεί να έχει περάσει κάτω από την πέτρα Rök.


Γεωδίφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας: