Αύξηση φορολογίας στους πλούσιους προτείνει το ΔΝΤ


Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στους πλούσιους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διευρυνόμενη ανισότητα. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η κ. Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε την ανισότητα «μία από τις δυσκολότερες και πλέον δυσάρεστες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία» την τελευταία δεκαετία. Τάχθηκε υπέρ μιας προοδευτικής φορολογίας που, όπως τόνισε, αποτελεί βασικό συστατικό μιας αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής. Προσέθεσε, επίσης, πως εξίσου σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανισότητας μπορούν να διαδραματίσουν οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και την παροχή συντάξεων.

Με την παρέμβασή της η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ ένωσε, έτσι, τη φωνή της με τους βαθύπλουτους Αμερικανούς που ζητούν να αυξηθούν οι φόροι στα υψηλά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή και μόλις πέντε ημέρες μετά την τελευταία κρούση του Μπιλ Γκέιτς κατά της χαώδους ανισότητας και του άδικου φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ που τη διευρύνει, ένας Ιάπωνας μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 9 εκατ. δολάρια σε ορισμένους από όσους τον ακολουθούν στο Twitter.

Ο λόγος για τον Γουσάκου Μαεζάουα που ανακοινώνοντας το «κοινωνικό του πείραμα», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, τόνισε πως θα επιλέξει στην τύχη 1.000 από τους «φίλους» του στο Twitter. Προσέθεσε, μάλιστα, πως θα καταγράφει με τακτικές έρευνες τον αντίκτυπο αυτών των χρημάτων στη ζωή όσων θα πάρουν τα χρήματα και τόνισε πως πρόθεσή του είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ακαδημαϊκών και των οικονομολόγων στο πείραμά του. Η περίπτωση του Μαεζάουα διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη ανθρώπων όπως του ιδρυτή της Microsoft και δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε και πάλι να δωρίσει σημαντική μερίδα της περιουσίας του ύψους 108,8 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση του τομέα της παιδείας και της υγείας.  Ο Μπιλ Γκέιτς έχει ιδρύσει  φιλανθρωπικό ίδρυμα και μέσω αυτού  εκτιμάται πως μέχρι το τέλος της νέας δεκαετίας θα έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτούς τους σκοπούς. Σε μήνυμά του στο προσωπικό του blog αλλά και σε συνέντευξή του σε διεθνή ΜΜΕ τόνισε πως «η απόσταση ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με πριν από 50 χρόνια». Επανέλαβε, άλλωστε, ότι υποστηρίζει «ένα φορολογικό σύστημα που αυξάνει τους φόρους αναλόγως με τον πλούτο κάθε ανθρώπου» και υπογράμμισε πως οι πλούσιοι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του και της συζύγου του, πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους από όσους πληρώνουν σήμερα.

Ο Μαεζάουα, που είναι γνωστός για την πολυτελή ζωή του, αναμένεται να είναι ο πρώτος επιβάτης που θα πετάξει ιδιωτικά στο φεγγάρι με τον πύραυλο SpaceX του Ελον Μασκ. Φημίζεται για τις μεγάλες δαπάνες του σε έργα τέχνης και αυτοκίνητα μεγάλης ταχύτητας, αλλά παράλληλα και για την τάση του να διασπείρει διαφόρων ειδών φαινομενικά ρηξικέλευθες ιδέες όπως, για παράδειγμα, τη δυνατότητα ενός κόσμου χωρίς χρήμα.

Ο ίδιος συνέδεσε την απόφασή του να μοιράσει χρήματα με την ιδέα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή την άνευ όρων παροχή ενός βασικού εισοδήματος σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που τα τελευταία χρόνια εξετάζεται σοβαρά σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους και κερδίζει διαρκώς έδαφος, ενώ υποστηρίζεται από τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Αντριου Γιανγκ. Η πρόταση του Μαεζάουα αντιμετωπίζεται, όμως, μάλλον σκωπτικά από οικονομολόγους της Ιαπωνίας. «Βασικό εισόδημα σημαίνει ένα μικρό ποσό που καταβάλλεται τακτικά και προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας», επισημαίνει ο Τοσιχίρο Ναγκαχάμα, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Dai-ichi Life, και προσθέτει πως «η προσφορά του Μαεζάουα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Κοινωνικό πείραμα

Υπεραμυνόμενος του «κοινωνικού πειράματός του», της ιδέας του να μοιράσει 9 εκατ. δολάρια σε «φίλους» στο Τwitter, ο Ιάπωνας μεγιστάνας Γιουσάκου Μαεζάουα τόνισε πως, εφόσον «διαθέτει τα χρήματα αλλά και τον ελεύθερο χρόνο», αισθάνθηκε την ανάγκη να προκαλέσει περισσότερες συζητήσεις και να ενσπείρει σοβαρότερο προβληματισμό για το θέμα του βασικού εισοδήματος στην Ιαπωνία. Η ιδέα ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς εντείνεται η ανησυχία πως οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση μεγάλο εύρος επαγγελμάτων. Οπως, όμως, τόνισε ο Ιάπωνας οικονομολόγος Τοσιχίρο Ναγκαχάμα, ο προβληματισμός αυτού του είδους δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως στην Ιαπωνία, όπου η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, η ανησυχία για την ανισότητα εντείνεται διαρκώς. Την περασμένη εβδομάδα, ανάλογες σκέψεις με τον Μπιλ Γκέιτς εξέφρασε και ο Μαρκ Κουμπάν, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, που τόνισε πως η διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική τάξη των επενδυτών και σε εκείνη της πληρωμένης εργασίας οδηγεί σε χάσμα ανισότητας στον πλούτο. Ο ίδιος προ μηνών χαρακτήρισε «πατριωτικό» καθήκον την καταβολή φόρων και κάλεσε τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να μοιράζουν μετοχές των εταιρειών τους στους εργαζομένους προκειμένου να τους φέρουν πιο κοντά στην τάξη των επενδυτών. Εξάλλου, ο επιχειρηματίας και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει εκφράσει ευθέως απόψεις όμοιες με του Μπιλ Γκέιτς. Εχει επισημάνει πως στην Αμερική οι πλούσιοι  υπο-φορολογούνται» και ευνοούνται διαρκώς από το φορολογικό σύστημα.  


kathimerini.gr

Σχόλια