ΠΟΙΌΣ ΉΤΑΝ Ο ΒΗΡΩΣΌΣ;

ΠΟΙΌΣ ΉΤΑΝ Ο ΒΗΡΩΣΌΣ; Ο Berossus λέγεται ότι γύρω το 285 π.Χ. ίδρυσε στην Κω το πρώτο αστρολογικό σχολείο στην χώρα μας, στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο! Ποιός ήταν ο Βηρωσός που έζησε την ελληνιστική περίοδο [περίπου 350- 270 π.Χ]; Ηταν Βαβυλώνιος αστρολόγος, αστρονόμος, ιστοριογράφος και ιερέας του ναού του Βήλου στην Βαβυλώνα τον οποίο αναφέρει ο Ηρόδοτος. Σύμφωνα με το έργο του Vitruvius de Architectura, μετακόμισε τελικά στο νησί της Κω από τις ακτές της Μικράς Ασίας και ίδρυσε σχολή αστρολογίας εκεί με την υποστήριξη του βασιλιά της Αιγύπτου. Ωστόσο, μελετητές αμφισβήτησαν αν θα μπορούσε να εργαστεί κάτω από τους Σελευκίδες και στη συνέχεια να μεταφερθεί σε μια περιοχή που βιώνει τον Πτολεμαϊκό έλεγχο προς το τέλος της ζωής του.Κατά τον Πλίνιο τον Νεότερο οι Αθηναίοι τον τίμησαν για τις αστρολογικές γνώσεις που τους μετέδωσε, ανήγειραν άγαλμα με τη μορφή του στο Γυμνάσιο. Ομως δεν είναι σαφές εάν αυτές οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες. Ο Βηρωσός χρησιμοποιώντας αρχαία Βαβυλωνιακά αρχεία και κείμενα που χάθηκαν σήμερα, έκανε αστρολογικούς και αστρονομικούς υπολογισμούς. Λέγεται ότι συμπέρανε ότι το ανώτατο όριο της ζωής του ανθρώπου είναι τα 116 έτη. Υποστήριξε ότι όταν όλοι οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται στον Αιγόκερω, ο Κόσμος υποφέρει από πλημμύρες, ενώ όταν ευθυγραμμίζονται στον Καρκίνο, υποφέρει από καύσωνες. Τέλος προσπάθησε να προβλέψει το τέλος του Κόσμου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο θα ερχόταν μέσω ενός κατακλυσμού. Δεν είναι γνωστό πότε και που πέθανε. Πηγές-Livius.org,Βικιπαίδεια Γεωδίφης




Ο Berossus λέγεται ότι γύρω το 285 π.Χ. ίδρυσε στην Κω το πρώτο αστρολογικό σχολείο στην χώρα μας, στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο!
 Ποιός ήταν ο Βηρωσός που έζησε την ελληνιστική περίοδο [περίπου 350- 270 π.Χ]; Ηταν Βαβυλώνιος αστρολόγος, αστρονόμος, ιστοριογράφος και ιερέας του ναού του Βήλου στην Βαβυλώνα τον οποίο αναφέρει ο Ηρόδοτος. 
Σύμφωνα με το έργο του Vitruvius de Architectura, μετακόμισε τελικά στο νησί της Κω από τις ακτές της Μικράς Ασίας και ίδρυσε σχολή αστρολογίας εκεί με την υποστήριξη του βασιλιά της Αιγύπτου. Ωστόσο, μελετητές αμφισβήτησαν αν θα μπορούσε να εργαστεί κάτω από τους Σελευκίδες και στη συνέχεια να μεταφερθεί σε μια περιοχή που βιώνει τον Πτολεμαϊκό έλεγχο προς το τέλος της ζωής του.Κατά τον Πλίνιο τον Νεότερο οι Αθηναίοι τον τίμησαν για τις αστρολογικές γνώσεις που τους μετέδωσε, ανήγειραν άγαλμα με τη μορφή του στο Γυμνάσιο. 
Ομως δεν είναι σαφές εάν αυτές οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες.
 Ο Βηρωσός χρησιμοποιώντας αρχαία Βαβυλωνιακά αρχεία και κείμενα που χάθηκαν σήμερα, έκανε αστρολογικούς και αστρονομικούς υπολογισμούς. Λέγεται ότι συμπέρανε ότι το ανώτατο όριο της ζωής του ανθρώπου είναι τα 116 έτη.
Υποστήριξε ότι όταν όλοι οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται στον Αιγόκερω, ο Κόσμος υποφέρει από πλημμύρες, ενώ όταν ευθυγραμμίζονται στον Καρκίνο, υποφέρει από καύσωνες. 
Τέλος προσπάθησε να προβλέψει το τέλος του Κόσμου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο θα ερχόταν μέσω ενός κατακλυσμού. Δεν είναι γνωστό πότε και που πέθανε.
Πηγές-Livius.org,Βικιπαίδεια

Γεωδίφης
Σχόλια