Δεν αναχαιτίζεται έτσι η αφηνιασμένη Τουρκία...



Καλές και άγιες, λοιπόν, οι δηλώσεις των Αμερικανών, ανακούφιση από την διάψευση της Ιταλίας για συνεργασία με την Τουρκία στις γεωτρήσεις, ενθαρρυντικό σημάδι η έξοδος του αεροπλανοφόρου της Γαλλίας στην Μεσόγειο, αλλά...

τίποτε από αυτά δεν φτάνει.

Ακούγοντας τις δηλώσεις Αμερικανών ιθυνόντων για την Ελλάδα, οι καφενέδες της επικράτειας, τόπος θησαυρισμένης λαϊκής σοφίας, θα έλεγαν μ΄ ένα στόμα: Από δηλώσεις χορτάσαμε.

Και θα ΄χουν δίκιο. Ούτε η πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε η επιστολή Πομπέο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό στάθηκαν ικανές να αναχαιτίσουν την Τουρκία, η οποία προχώρησε ανεμπόδιστη και απτόητη σε γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ. Μεγάλη πρόκληση, που δεν αφορά μονάχα την Κύπρο.

Τον Νοέμβριο του 2019-όταν άρχισαν γεωτρήσεις από το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7-, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, είχε χαρακτηρίσει τις γεωτρήσεις «προκλητικές και υπονομευτικές του κλίματος εμπιστοσύνης». Οι δηλώσεις του κ.Πάλμερ είχαν γίνει από την Αθήνα. Αλλά η Άγκυρα τις αγνόησε. Όπως και τώρα. Και από το επτά πήγε στο οκτώ…

Ενώ συνεχίζουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι στο οικόπεδο 8, ουδεμία αντίδραση έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Άφωνες οι εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, παρ΄ ότι θίγονται τα συμφέροντά τους (έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατίας για έρευνες και γεωτρήσεις στα οικόπεδα 7 και 8), σιωπή από Γαλλία και Ιταλία, καμία ουσιαστική αντίδραση από τις ΗΠΑ.

Κι άλλη μια υπόμνηση: όταν το «Γιαβούζ» έκανε το πρώτο γιουρούσι στο οικόπεδο 7, συνοδευόμενο από δύο πολεμικά σκάφη, ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, επικεφαλής της ΕΝΙ, είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει γεωτρήσεις, «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία». Όπερ και εγένετο…

Καλές και άγιες, λοιπόν, οι δηλώσεις των Αμερικανών, ανακούφιση από την διάψευση της Ιταλίας για συνεργασία με την Τουρκία στις γεωτρήσεις, ενθαρρυντικό σημάδι η έξοδος του αεροπλανοφόρου της Γαλλίας στην Μεσόγειο, αλλά τίποτε από αυτά δεν φτάνει. Το καταλαβαίνει ως και ο πιο αδαής θαμώνας των καφενέδων της επικράτειας.

Άξια μνείας, έτσι για την ιστορία, είναι και μια άλλη δήλωση του κ. Πάλμερ, όταν ήρθε στην Αθήνα. Είχε χαρακτηρίσει «ζημιογόνο και προκλητική ενέργεια» οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αν οι λέξεις διαθέτουν ειδικό βάρος, ο χαρακτηρισμός «ζημιογόνος και προκλητική» δεν εντοπίζεται στο ράφι των στιβαρών χαρακτηρισμών και αντιδράσεων.

Και ιδού το μέγα ερώτημα: Τι θα συμβεί αν η Τουρκία, όπως απειλεί, προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στο Καστελόριζο ή/και νοτίως της Κρήτης, επικαλούμενη τα διεθνή θέσμια, αλλά και την θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα; Θα αντιδράσουν δυναμικά και αποτελεσματικά οι ΗΠΑ και οι λοιποί σύμμαχοι;

Εν είδει χρησμού της Κασσάνδρας η πρόβλεψη: Δυστυχώς όχι. Απλώς, για την αποφυγή σύρραξης ή μετά από ένα σύντομο επεισόδιο, θα παρέμβουν οι Αμερικανοί για να αποτρέψουν την σύγκρουση, αλλά με πιθανό τίμημα για τη χώρα μας τον εξαναγκασμό για εφ' όλης διάλογο Ελλάδος -Τουρκίας, με κατάληξη την Χάγη.

Όμως διάλογος εφ' όλης της ύλης, όπως τον εννοεί η Τουρκία, σημαίνει ότι η χώρα μας, αν δεχθεί την διαδικασία αυτή, είναι αναγκασμένη να συζητήσει και τις θεωρούμενες από την Τουρκία διαφορές (κυριότης νησιών κλπ.). Αν αρνηθεί, θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να συμφωνήσει η Τουρκία για Συνυποσχετικό/Χάγη, με μόνο επίδικο την υφαλοκρηπίδα. Οπότε;

Πάντως, ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας την πάγια γραμμή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά μας με την γείτονα εντοπίζεται στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Επομένως, φαντάζει αυτονόητο ότι κάθε σκέψη ή πίεση από κάποιους να μπουν στο τραπέζι «οι διαφορές» με την Τουρκία, θα αποκρουστεί άνευ ετέρου από την κυβέρνηση, με αρωγό όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας...

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: newpost.gr
Σχόλια