Το «μυστικό μήνυμα» των ΗΠΑ στο Ιράν...



που απέτρεψε την πολεμική σύρραξη...

Σε ένα επείγον, μυστικό μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ  στο Ιράν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, στην Βαγδάτη και το οποίο έριξε τους τόνους ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρονται με...
ρεπορτάζ τους οι δύο αμερικανικές εφημερίδες Wall Street Journal και New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν μέσω Ελβετών διαμεσολαβητών μυστικά μηνύματα στην Τεχεράνη, προτρέποντας την κυβέρνηση να μην «απαντήσει» δυναμικά στην αμερικανική επίθεση και τη δολοφονία του Σολεϊμανί «ώστε ο κ. Τραμπ να μην αισθάνεται υποχρεωμένος να προχωρήσει ακόμη περισσότερο (σε επιθέσεις)» αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Το απορυπτογραφημένο μήνυμα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη με τίτλο «Μην κλιμακώσετε (την ένταση)» εστάλη με φαξ μέσω της ελβετικής πρεσβείας στο Ιράν – έναν από τους ελάχιστους διαύλους απευθείας και αξιόπιστης επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών από την Ιρανική Επανάσταση το 1979, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Αφού το Ιράν έλαβε το μήνυμα από τις ΗΠΑ, έπληξε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, χωρίς όμως θύματα (αν και οι Φρουροί της Επανάστασης διατείνονται ότι σκότωσαν 80 Αμερικανούς στρατιώτες) και απάντησε στην Ουάσινγκτον ότι «ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αντίποινα για την ώρα», αναφέρουν οι New York Times. 

Αυτή η απάντηση της Τεχεράνης προωθήθηκε στον Λευκό Οίκο μέσα σε 5 λεπτά και ήταν αυτή που έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να «υποχωρήσει» και να μην απαντήσει και αυτός με την σειρά του με νέες επιθέσεις. 

Ετσι, παρά το κλίμα πολέμου που καλλιεργήθηκε κυρίως από τα ιρανικά ΜΜΕ με αφορμή τον θάνατο του «μάρτυρα» Σουλεϊμανί , οι δύο πλευρές φαίνεται πως - προς το παρόν τουλάχιστον - απέχουν από περαιτέρω εχθροπραξίες και η ένταση βαίνει προς φανερή αποκλιμάκωση...

newpost.gr
Σχόλια