Διπλή γκάφα που εκθέτει τη χώρα…


Ότι η σπουδή του Έλληνα Πρωθυπουργού να υποστηρίξει μια καθαρή δολοφονία από μέρους του Τραμπ αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί ο...
 
αρνητικός απόηχος.

Το διάβημα του Ιράν ήταν το πρώτο πλήγμα στην ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή. Αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνέπειες είναι ευρύτερες καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε πρωτοφανείς θέσεις που προκάλεσαν προβληματισμούς στον αραβικό κόσμο.

Ας δούμε αναλυτικά τις συνέβη:

Μιλώντας ο Μητσοτάκης στο Atlantic Council κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ δέχθηκε ερώτηση για τη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Σουλεϊμανί και την κατάσταση στη περιοχή με την επισήμανση:

«Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Τι φέρνετε στην Ουάσιγκτον στον Πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό;»

Η απάντηση του ήταν συγκεκριμένη:
«Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΗΠΑ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ. ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΑ ΤΟ ΕΛΑΒΑΝ ΟΛΟΙ».

Όσα σημειώνονται εδώ με κεφαλαία γράμματα -που ανέδειξε η ιστοσελίδα anatropinews.gr- παραλήφθηκαν στην ελληνική μετάφραση. Ήτοι ο Πρωθυπουργός λογοκρίθηκε από συνεργάτες του που κατάλαβαν τι είπε. Ωστόσο το είπε και καταγράφηκε.

Αλλά είπε και κάτι άλλο που επίσης έχει καταγραφεί σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλή συνεργασία:

«Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Η σύνδεση στην ίδια απάντηση του Ιράν με τον Αραβικό κόσμο είναι ψιλογκάφα καθώς οι Ιρανοί ΔΕΝ είναι Άραβες και ενοχλούνται όταν τους χαρακτηρίζουν έτσι. 

Οι πραγματικοί άραβες όμως επίσης ενοχλήθηκαν από τον περίεργο διαχωρισμό που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και μάλλον δεν θα αντιδράσουν ευχάριστα.

Λίγο ακόμη και δεν θα μείνει τίποτε όρθιο από τη εξωτερική πολιτική των προκατόχων του...

Πηγή: anoixtoparathyro.gr
Σχόλια