Ενεργοποιήθηκε το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας Ιράν - Ρωσίας

  


Από τον Ιούνιο του 2019, αναφέρθηκε η αποστολή Ρώσων συμβούλων στο ιρανικό γενικό επιτελείο για την ενίσχυση της ιρανικής αεράμυνας, η οποία αποτελείται από ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-300, τα οποία είναι τοποθετημένα στο συγκρότημα του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουσέρ.

Μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ειδικοί του ηλεκτρονικού πολέμου και σύμβουλοι στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου της ιρανικής αεράμυνας, μετακινήθηκαν στο ιρανικό έδαφος για τη στήριξη του Ιράν σε πιθανή επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σήμερα 21 Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο μιας πιθανής πολύ σοβαρής στρατιωτικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ-Ιράν), η Ρωσία φέρεται να απέστειλε 80 Ρώσους κομάντος στο Ιράν, με κύρια αποστολή τη διαφύλαξη των βασικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Απόλυτη διακριτικότητα από τη Μόσχα

Η Μόσχα δεν έδωσε επίσημα στοιχεία σχετικά με το θέμα αυτό, ωστόσο, δεδομένης της εμφάνισης του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία πριν από τις επιθέσεις των ιρανικών πυραύλων στην “άδεια” αμερικανική βάση (όπως αποδείχθηκε) πηγές σε ρωσικά, κινεζικά και τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, τη συσχέτισαν επικαλούμενα πολλούς ειδικούς αμυντικούς αναλυτές, με την ρωσο-ιρανική αμυντική συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την δική τους πλευρά, έχουν πολύ δυσάρεστα προβλήματα με την πιθανότητα το ιρανικό καθεστώς να ετοιμάζει κρυφά πυρηνικές κεφαλές, διότι αυτό πιστεύουν, ότι θα επηρεάσει σοβαρότατα τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ, την ασφάλεια του οποίου έχουν εγγυηθεί.

Η αποφασιστική άρνηση του Ιράν να επιτρέψει οποιαδήποτε επιθεώρηση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από Αμερικανούς, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.


"Η Ρωσία και προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν, παρακολουθούν την κατάσταση με πολύ μεγάλη προσοχή και για αυτό ο ίδιος αποφάσισε να αποστείλει 80 Ρώσους κομάντος στις στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, για να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών", αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Sohu.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ Ιράν και Ρωσίας έχει υπογραφεί μια πανίσχυρη αμυντική συμφωνία που εξακολουθεί να ισχύει, απότοκο της οποίας είναι η αποστολή ρωσικών πολεμικών πλοίων, “σε απόσταση δραστικού βεληνεκές των πυραύλων Kalibr” από τις ακτές του Ιράν, ενώ ο εναέριος χώρος πάνω στη χώρα αυτή, σαρώνεται καθημερινά από ρωσικά ραντάρ σε βάσεις στη νότια Ρωσία.

Αυτό σημαίνει ότι αν γνωστοποιηθεί στην Τεχεράνη μέσω των ρωσικών ραντάρ, ότι ενδέχεται να δεχθεί επίθεση η χώρα από αμερικανικούς πυραύλους τύπου cruise, που θα στοχεύουν την αεράμυνα του Ιράν και συγκεκριμένα αντιδραστήρες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, τότε η Τεχεράνη φέρεται ότι θα ξεκινήσει μαζική επίθεση πυραύλων σε πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ στις βάσεις τους στην περιοχή με ρωσική “βοήθεια”, ενώ στόχος θα γίνουν και τα Σαουδαραβικά διυλιστήρια πετρελαίου και οι αγωγοί στον Κόλπο.

"Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν"

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ρωσική στρατιωτική πηγή ζητώντας ανωνυμία, «θα έχουν έτοιμα όλα τα συστήματα αεράμυνας, τα οποία θα είναι σε θέση να επιτεθούν σε στόχους στον αέρα, στηνθάλασσα και στη στεριά».

Ρώσοι ειδικοί εργάζονται τώρα στο Μπουσέρ και αυτό σημαίνει ότι οι S-300 αφορούν αποκλειστικά την προστασία του Μπουσέρ», κατέληξε ο ίδιος. Ρωσική στρατιωτική πηγή είπε ότι τώρα υπάρχει ενεργός συντονισμός μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν στο ιρανικό ΓΕΕΔ.

Όλα δείχνουν ότι η Μόσχα εφαρμόζει κάτι ανάλογο με τη Βενεζουέλα, με την αποστολή δυνάμεων που θα "ασφαλίσουν" κρίσιμες εγκαταστάσεις και πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας, θέλοντας να προλάβει πιθανή αμερικανική επίθεση.   

pentaprostagma.gr

Σχόλια