Σοβαρές καταγγελίες για τη συμπεριφορά αστυνομικών της ΔΙΑΣ...



σε βάρος θεραπευόμενων χρηστών του 18 Άνω...

Μόνον -πολλά- ερωτήματα προκαλεί η τουλάχιστον ανάρμοστη, αν όχι επικίνδυνη, συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος πρώην χρηστών ουσιών που βρίσκονται σε θεραπεία στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Ανω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), όπως αυτή καταγγέλθηκε από τη Θεραπευτική Ομάδα της...
Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω και τον Σύλλογο Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Αττικής).

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους, το συμβάν έγινε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, κι ενώ οι θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω επέστρεφαν, πεζή, στο τμήμα ψυχολογικής απεξάρτησης ανδρών στο κέντρο της Αθήνας (Τμήμα Εσωτερικής Διαμονής), μετά από προγραμματισμένη έξοδο για γυμναστική, συνοδευόμενοι από τον γυμναστή και τον επισκέπτη υγείας του τμήματος όπως προβλέπεται και πραγματοποιείται από το θεραπευτικό πρόγραμμα.

«Στην οδό Αχαρνών, χωρίς προφανή λόγο, τους σταμάτησαν αστυνομικοί της ομάδας Δίας και της Άμεσης Δράσης ζητώντας τα στοιχεία τους. Οι συνοδοί τους, εργαζόμενοι του 18 Ανω (ΨΝΑ) τους εξήγησαν ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε θεραπεία και τους επέδειξαν τα απαιτούμενα έγγραφα που το πιστοποιούσαν. Όμως οι αστυνομικοί, αδιαφορώντας για τα έγγραφα και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων, τούς επέβαλαν σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και ζήτησαν τα ονόματά τους» καταγγέλει η Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω.

Θεραπευτές: Οι θεραπευόμενοι βίωσαν απειλή, εξευτελισμό, βία, στοχοποίηση

«Οι θεραπευόμενοί μας, που με δυσκολίες και αγώνα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών, να εμπιστευθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη δύσκολη διαδρομή της θεραπείας, σε αυτή την φάση ψυχολογικής απεξάρτησης, εκεί που θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και προστασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν, βίωσαν την απειλή, τη βία και τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου από την Αστυνομία» διαπιστώνουν οι ειδικοί της ομάδας. Και συνεχίζουν τονίζοντας πως «με το γεγονός αυτό δεν μπαίνει σε κίνδυνο μόνο η δική τους προσπάθεια αλλά δίνεται και ένα μήνυμα σε όλους τους εξαρτημένους ότι ακόμα και να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν, να βιώσουν την ακύρωση και την απόρριψη της Πολιτείας και έτσι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης».

Οι ειδικοί του 18 Άνω καταδικάζουν τον αυταρχισμό της Αστυνομίας ενάντια στους θεραπευόμενους και στο πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Ανω και ζητούν από την Πολιτεία, και τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το γεγονός και να προστατέψουν τα Προγράμματα Απεξάρτησης.

Νοσηλευτές Ψυχιατρείων: Αντιδεοντολογική και εκτός θεραπευτικού πλαισίου η προσέγγιση των αστυνομικών

Την καταδίκη του τουλάχιστον ατυχούς, όπως το χαρακτηρίζει, συμβάντος, διατυπώνει και ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής.

«Οι συμμετέχοντες στα Προγράμματα Απεξάρτησης πρέπει να έχουν ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον, το οποίο δρα προστατευτικά, υποστηρικτικά και με ενσυναίσθηση, έτσι ώστε οι θεραπευόμενοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πορεία της ζωής «χωρίς εξαρτήσεις». Επιπλέον, καθώς, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας των Προγραμμάτων Απεξάρτησης του 18 Άνω – Ψ.Ν.Α., λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας σε όλα τα στάδια των Προγραμμάτων και ως συνοδοιπόροι των θεραπευόμενων, αποτελούν το συνδετικό κρίκο (τους κοινωνούς) με τους Δημόσιους Λειτουργούς, έτσι ώστε να μπορούν όλοι μαζί συνεργατικά και διεπιστημονικά να παρέχουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε οι θεραπευόμενοι να ολοκληρώσουν τα Προγράμματα, αλλά και να επανενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο» τονίζει ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ.

Παράλληλα, καταγγέλει και την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά απο τους Λειτουργούς της Δημόσιας Τάξης προς τους συνοδούς Λειτουργούς Ψυχικής Υγείας, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί μια λανθασμένη πρακτική, η οποία προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις και δεν λειτουργεί υποστηρικτικά προς τους θεραπευόμενους πολίτες».

Επιπλέον, αναδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης και στοχοποιημένης εκπαίδευσης προς τους Λειτουργούς της Δημόσιας Τάξης σε θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Σύλλογος δηλώνει τη διαθεσιμότητά του «για να συνδράμουμε στην οργάνωση των αναγκαίων εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών προγραμμάτων για τα στελέχη των Δημόσιων Αρχών, ειδικότερα, στο νευραλγικό περιβάλλον της Παιδείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να υπάρχει εξειδικευμένη - συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενδυνάμωση των Δημόσιων Λειτουργών - Φορέων, με απώτερο σκοπό την αλλαγή κουλτούρας και την καταπολέμηση της στοχοποίησης - στίγματος από το κοινωνικό σύνολο, ως προς τους πολίτες/ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη υποστήριξης σε θέματα ψυχικής υγείας»...

protothema.gr
Σχόλια