Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με εναέρια και πλωτά μέσα στη Λιβύη

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με εναέρια και πλωτά μέσα στη Λιβύη Με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει στην σταθεροποίηση στην Λιβύη με στρατιωτικές δυνάμεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάρτηση αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή παρατηρητών στον διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας (εφόσον αποφασιστεί) κ’ με τη συμμετοχή με εναέρια και πλωτά μέσα στην επιχείρηση της ΕΕ Sophia για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.» Nikos Dendias@NikosDendias Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή παρατηρητών στον διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας (εφόσον αποφασιστεί) κ' με τη συμμετοχή με εναέρια και πλωτά μέσα στην επιχείρηση της ΕΕ Sophia για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.@GreeceMFA Όπως γίνεται αντιληπτό, η δήλωση αυτή είναι άμεση απόροια της πρόσφατης επίσκεψης του Λίβυου ηγέτη Χαλίφα Χάφταρ και συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών κι έπειτα και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε περίπτωση που η δήλωση αυτή μετουσιωθεί σε πράξεις, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε ξένη χώρα στα πλαίσια ειρηνευτικής αποστολής από την εποχή της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, που στάθμευσε στην χώρα αυτή για δέκα χρόνια, από το 2002 μέχρι το 2012. Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν στα στρατιωτικά δρώμενα στην Λιβύη αλλά εκ του μακρόθεν και σε υποστηρικτικό ρόλο με την αποστολή αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ το 2011 αρχικά αλλά και πιο πρόσφατα.




Με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει στην σταθεροποίηση στην Λιβύη με στρατιωτικές δυνάμεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάρτηση αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή παρατηρητών στον διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας (εφόσον αποφασιστεί) κ’ με τη συμμετοχή με εναέρια και πλωτά μέσα στην επιχείρηση της ΕΕ Sophia για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.»


Nikos Dendias@NikosDendias


Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή παρατηρητών στον διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας (εφόσον αποφασιστεί) κ' με τη συμμετοχή με εναέρια και πλωτά μέσα στην επιχείρηση της ΕΕ Sophia για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.@GreeceMFA




Όπως γίνεται αντιληπτό, η δήλωση αυτή είναι άμεση απόροια της πρόσφατης επίσκεψης του Λίβυου ηγέτη Χαλίφα Χάφταρ και συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών κι έπειτα και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση που η δήλωση αυτή μετουσιωθεί σε πράξεις, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε ξένη χώρα στα πλαίσια ειρηνευτικής αποστολής από την εποχή της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, που στάθμευσε στην χώρα αυτή για δέκα χρόνια, από το 2002 μέχρι το 2012.

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν στα στρατιωτικά δρώμενα στην Λιβύη αλλά εκ του μακρόθεν και σε υποστηρικτικό ρόλο με την αποστολή αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ το 2011 αρχικά αλλά και πιο πρόσφατα.

Σχόλια