«Η εκεχειρία στη Λιβύη καταρρέει παρά τις διεθνείς προσπάθειες»

«Η εκεχειρία στη Λιβύη καταρρέει παρά τις διεθνείς προσπάθειες» Η εκεχειρία μεταξύ των αντιπάλων στη Λιβύη έχει καταρρεύσει λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο του Βερολίνου και αρκετές ξένες χώρες ξεκίνησαν πάλι να παραδίδουν όπλα στις δύο πλευρές. Όπως σημειώνουν οι «The New York Times», ο ΟΗΕ προειδοποίησε ήδη για παραβιάσεις της εκεχειρίας την προηγούμενη Παρασκευή και τονίζει πως ξένα όπλα συρρέουν ξανά στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο. Ο ΟΗΕ δεν κατονομάζει ποιες χώρες στέλνουν παράνομα όπλα στη δοκιμαζόμενη χώρα. Είναι όμως δεδομένο ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνει τα ΗΑΕ και την Τουρκία. Με βάση αναλυτές που παρακολουθούν τον πόλεμο στη Λιβύη, τα ΗΑΕ πιστεύουν πως ο Χαλίφα Χαφτάρ μπορεί ίσως να επαναφέρει την τάξη και πτήσεις έχουν παρατηθεί να καταλήγουν σε περιοχές που ελέγχει ο Λίβυος ηγέτης. Επιπλέον, τα ΗΑΕ κατηγορούνται για αποστολή μαχητών. Υποστηρικτής του Χαφτάρ θεωρείται ακόμα η Ρωσία, με 1.400 Ρώσους μισθοφόρους να πολεμούν στο πλευρό του. Στον αντίποδα, η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της λιβυκής κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, στέλνοντας όπλα και Σύρους μαχητές οι οποίοι έχουν ίσως αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα. Η αναζωπύρωση του πολέμου, που δεν έχει ουσιαστικά σταματήσει από το 2011, όταν λαϊκή εξέγερση με τη στρατιωτική αρωγή του NATO οδήγησε στη δολοφονία του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, ανησυχεί τις διεθνείς αγορές ενέργειας, αφού εμποδίζει την ομαλή διάθεση του λιβυκού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες. Στον νέο κύκλο συγκρούσεων είναι επίκεντρο το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ υπάρχουν μάχες στις πόλεις Σύρτη και Μισράτα.







Η εκεχειρία μεταξύ των αντιπάλων στη Λιβύη έχει καταρρεύσει λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο του Βερολίνου και αρκετές ξένες χώρες ξεκίνησαν πάλι να παραδίδουν όπλα στις δύο πλευρές.

Όπως σημειώνουν οι «The New York Times», ο ΟΗΕ προειδοποίησε ήδη για παραβιάσεις της εκεχειρίας την προηγούμενη Παρασκευή και τονίζει πως ξένα όπλα συρρέουν ξανά στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο. Ο ΟΗΕ δεν κατονομάζει ποιες χώρες στέλνουν παράνομα όπλα στη δοκιμαζόμενη χώρα. Είναι όμως δεδομένο ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνει τα ΗΑΕ και την Τουρκία.

Με βάση αναλυτές που παρακολουθούν τον πόλεμο στη Λιβύη, τα ΗΑΕ πιστεύουν πως ο Χαλίφα Χαφτάρ μπορεί ίσως να επαναφέρει την τάξη και πτήσεις έχουν παρατηθεί να καταλήγουν σε περιοχές που ελέγχει ο Λίβυος ηγέτης. Επιπλέον, τα ΗΑΕ κατηγορούνται για αποστολή μαχητών. Υποστηρικτής του Χαφτάρ θεωρείται ακόμα η Ρωσία, με 1.400 Ρώσους μισθοφόρους να πολεμούν στο πλευρό του. Στον αντίποδα, η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της λιβυκής κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, στέλνοντας όπλα και Σύρους μαχητές οι οποίοι έχουν ίσως αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα.


Η αναζωπύρωση του πολέμου, που δεν έχει ουσιαστικά σταματήσει από το 2011, όταν λαϊκή εξέγερση με τη στρατιωτική αρωγή του NATO οδήγησε στη δολοφονία του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, ανησυχεί τις διεθνείς αγορές ενέργειας, αφού εμποδίζει την ομαλή διάθεση του λιβυκού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες. Στον νέο κύκλο συγκρούσεων είναι επίκεντρο το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ υπάρχουν μάχες στις πόλεις Σύρτη και Μισράτα.

ptisidiastima.com
Σχόλια
Comment Poster
μπράβο πολύ κάλο άρθρο