Ο ενθουσιασμός της Μέρκελ...



Η προσφορά δώρων σε ξένους ηγέτες και αξιωματούχους που επισκέπτονται μια χώρα αποτελεί καθιερωμένη και συνήθη πρακτική σε πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Σπάνια όμως τα δώρα αυτά γίνονται δεκτά με τον ενθουσιασμό που έδειξε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, όταν...
αντίκρισε τα δύο αντικείμενα που της χάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επίσκεψή της στην χώρα του!

merkel-mirro

Στην επίσημη τελετή υποδοχής της καγκελάριου στους νέους χώρους του Τουρκο-γερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος προεδρος παρουσίασε στην Μέρκελ δύο δώρα που την άφησαν άφωνη από ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να αντιδράσει σαν μικρό παιδί. Κάνοντας απολαυστικές γκριμάτσες και υψώνοντας ψηλά τα χέρια της πανηγυρίζοντας, η Μέρκελ περιεργάστηκε αρκετή ώρα τα δώρα της, έναν περίτεχνο καθρέφτη και ένα κράνος της οθωμανικής εποχής.

Δίπλα της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στεκόταν χαμογελαστός, χειροκροτώντας, εμφανώς ικανοποιημένος από την αντίδραση που προκάλεσαν τα δώρα του.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη σκηνή της παρουσίασης των δώρων στη Μέρκελ, στο Τουρκογερμανικό Πανεπιστήμιο:

merkel-mirror-2

merkel-ekso


Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφθηκε σήμερα την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διεξαγάγει συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν, και να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η σχέση των δύο ηγετών έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής. «Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.


Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.

Μετά τα εγκαίνια του νέου χώρου του τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, η Μέρκελ θα συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας...

protothema.gr
Σχόλια