Το σκληρό δηνάριο του Αμπράμοβιτς που έστειλε το ΔΝΤ αδιάβαστους

Το σκληρό δηνάριο του Αμπράμοβιτς που έστειλε το ΔΝΤ αδιάβαστους Το 1994 ο Ντράγκοσλαβ Αμπράμοβιτς, σταθεροποίησε τη σερβική οικονομία, εισάγοντας ένα σκληρό νόμισμα, και ανατρέποντας όλες τις θεωρίες των Τραπεζιτών. Το νέο Δηνάριο, είχε σταθερή ισοτιμία 1: 1 με τα γερμανικό Μάρκο , και ήταν άμεσα και ελευθέρα μετατρέψιμο. Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας , στις 24 Ιανουαρίου 1994, όσοι πληρώθηκαν με δηνάρια έτρεξαν στα ανταλλακτήρια και αγόρασαν μάρκα και την επομένη κατάλαβαν ότι έχασαν το 2% των χρημάτων τους και ξαναέχασαν 2% όταν ξαναγόρασαν δηνάρια για να πάνε στο μπακάλικο. Το 1: 1 , το κράτησαν σχεδόν για τρία χρόνια. Μετά άρχισε η υποτίμηση, λόγω υπερπροσφοράς δηναρίων. Την ίδια ημέρα, το 1994, έκλεισαν το στόμα Μιχάλη Βρανόπουλου που είχε συμφωνήσει μαζί με τον Μητσοτάκη και τον Χριστοδούλου στη υποτίμηση της μετοχής της «Εθνικάρας» που έριξε το Χρηματιστήριο ώστε να πέσει η μετοχή της ΑΓΕΤ και να μπορέσει ο Μητσοτάκης να την πουλήσει στους Ιταλούς της Καλτερστρούτσι. Το «συμβόλαιο» αυτό δεν φωτίστηκε στην «Δίκη».

Το 1994 ο Ντράγκοσλαβ Αμπράμοβιτς, σταθεροποίησε τη σερβική οικονομία, εισάγοντας ένα σκληρό νόμισμα, και ανατρέποντας όλες τις θεωρίες των Τραπεζιτών.
Το νέο Δηνάριο, είχε σταθερή ισοτιμία 1: 1 με τα γερμανικό Μάρκο , και ήταν άμεσα και ελευθέρα μετατρέψιμο.
Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας , στις 24 Ιανουαρίου 1994, όσοι πληρώθηκαν με δηνάρια έτρεξαν στα ανταλλακτήρια και αγόρασαν μάρκα και την επομένη κατάλαβαν ότι έχασαν το 2% των χρημάτων τους και ξαναέχασαν 2% όταν ξαναγόρασαν δηνάρια για να πάνε στο μπακάλικο.
Το 1: 1 , το κράτησαν σχεδόν για τρία χρόνια. Μετά άρχισε η υποτίμηση, λόγω υπερπροσφοράς δηναρίων.

Την ίδια ημέρα, το 1994, έκλεισαν το στόμα Μιχάλη Βρανόπουλου που είχε συμφωνήσει μαζί με τον Μητσοτάκη και τον Χριστοδούλου στη υποτίμηση της μετοχής της «Εθνικάρας» που έριξε το Χρηματιστήριο ώστε να πέσει η μετοχή της ΑΓΕΤ και να μπορέσει ο Μητσοτάκης να την πουλήσει στους Ιταλούς της Καλτερστρούτσι. Το «συμβόλαιο» αυτό δεν φωτίστηκε στην «Δίκη».

Σχόλια