Πόλεμος: τα ΜΜΕ ξεσαλώνουν...



Να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο; Να ορμήσουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Να κρύψουμε στις αποθήκες ζάχαρη, κονσέρβες και τσιγάρα; Να αγοράσουμε χρυσό; Να γράψουμε τις διαθήκες μας; 

Δεν είναι μόνο η...
πολεμολάγνα εφημερίδα που 250 μέρες τον χρόνο έχει στον βασικό της τίτλο τη λέξη (ή πλαγίως την έννοια) «πόλεμος», και η οποία το περασμένο Σάββατο ξεσάλωσε γράφοντας με μεγάλα κόκκινα γράμματα (για να το δούμε καλύτερα) «ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ».

Είναι και άλλες. Λόγου χάρη το Βήμα της Κυριακής ανέφερε στο βασικό του θέμα «Σκηνικό Σύγκρουσης» (χωρίς να προσδιορίζει πού ακριβώς) και η Δημοκρατία της Τετάρτης το ανάγγειλε χωρίς περιστροφές: 

«Προετοιμαζόμαστε ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ»



Είναι και εκείνος ο, κάτι σαν Πάμε Στοίχημα, ανατριχιαστικός διάλογος Μητσοτάκη-Τραμπ, που διέρρευσε και έφτασε στην Εστία: «-Και αν χάσετε, κ. Μητσοτάκη;» «-Δεν θα χάσουμε, κύριε Τραμπ».

Βγαίνουμε –αν βγαίνουμε– από μια μεγάλη κρίση, την οικονομική, και μας σπρώχνουν να μπούμε σε μια περιπέτεια, που θα οδηγήσει σε καταστροφή, είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε. Γιατί, όπως και να έχει, σε περίπτωση πολέμου, χαμένοι θα είμαστε. Χαμένοι σε ανθρώπους, σε οικονομικά δεδομένα, σε προοπτικές. Όλα αυτά –με πολλά παιχνίδια, μπροστά και πίσω από την πλάτη μας– γίνονται για τα πετρέλαια. Τα οποία όπου στη Γη τα διεκδικούν, φέρνουν πίκρες, δικτατορίες, φτώχια και πολέμους.

Μπορεί να είναι και η σειρά μας. Τουλάχιστον αυτό μας λένε (ή υπονοούν) αναλυτές και ΜΜΕ. Μάλλον με ενθουσιασμό μας το λένε και με ηδονή το υπονοούν…Οι σάλπιγγες σημαίνουν εδώ και καιρό την έλευσή του, με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση. 

Οι αναλυτές (πώς βρίσκονται ΠΑΝΤΑ τόσοι πολλοί βαθυστόχαστοι αναλυτές για κάθε θέμα;) δίνουν τον ρυθμό και τα ΜΜΕ κάνουν την ενορχήστρωση. Εφημερίδες γραφικές, εφημερίδες αξιόλογες και εφημερίδες σοβαρές, παιανίζουν τον πόλεμο. Ένας φόβος-φλοίσβος, ακούγεται σαν ψίθυρος και διαχέεται στη χώρα...

harddog-sport.blogspot.com
Σχόλια