Προσαρμοσμένη Αναζήτηση

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία


Φωτο: Shutterstock
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, στις 104,2 (από 102,9 τον Νοέμβριο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (96,4 μον.), σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της Βιομηχανίας που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.


Στην ανοδική τάση του δείκτη συνεχίζουν να συμβάλλουν οι αναπτυξιακές επενδυτικές προοπτικές σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στη φορολογία, αλλά και σε άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Οι προγραμματικοί στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν στον περιορισμό εμποδίων και στη δημιουργία συνθηκών ενός υγιούς και βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σημαντικό ρόλο για τις επενδύσεις παίζει και η αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης της χώρας, που αντανακλάται και σε βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της χώρας. Ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας, η εξαγγελία για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, το οποίο θα θέτει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ισχυροποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας, μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας.
Οι αποκρατικοποιήσεις

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων καταγράφεται κινητικότητα κυρίως στον ενεργειακό τομέα, (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΕΛΠΕ. Η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πεδίο, κυρίως υποδομών (όπως δίκτυα ηλεκτρικής διασύνδεσης, ΑΠΕ, κατασκευές κ.α.), αλλά και οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας μεταποίησης. Άλλωστε και στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που κατατέθηκε, επισημαίνεται η ανάγκη νέων ενεργειακών επενδύσεων. Επιπρόσθετα, οι επερχόμενες μεγάλες επενδύσεις αφορούν και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, και μάλιστα τη γραμμή προς την Ευρώπη, έχουν ως στόχο την εξάλειψη σημαντικών εκκρεμοτήτων ως προς τη λειτουργικότητα, την ταχύτητα αλλά και την αύξηση του μεταφορικού έργου. Τέλος, η συνεχής ενίσχυση των εξαγωγών των βιομηχανικών προϊόντων αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων, που σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.
Το εξωτερικό εμπόριο

Σημαντική είναι η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στην ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης. Αναλυτικά, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου-4 Οκτωβρίου του 2019 κατέγραψαν βελτίωση 9,0% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με την αξία τους να προσεγγίζει τα €12,5 δισεκ. Σε ανοδική τροχιά και οι εξαγωγές προϊόντων1, αλλά μόλις 1,1%, με την αξία αυτών να διαμορφώνεται στα €27,8 δισεκ. το πρώτο δεκάμηνο του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά στις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο οκτάμηνο του 2019, έφτασαν τα €18,8 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο 5% (από €17,9 δισεκ. το 2018).

Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων

Αναφορικά με τις εισαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων, η αξία τους διαμορφώθηκε στα €25,7 δισεκ. το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019, σημειώνοντας ενίσχυση 6,3%. Κατά συνέπεια, το εμπορικό έλλειμμα προσεγγίζει τα €13,3 δισεκ., ενισχυμένο κατά 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές στο σύνολο των αγαθών, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα (+2,7%), με την αξία αυτών να ξεπερνά τα €45,4 δισεκ. από €44,2 δισεκ. το πρώτο οκτάμηνο του 2018. Συνεπώς, το ελλειμματικό ισοζύγιο το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019 διαμορφώθηκε στα €17,6 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο κατά 5,4% σε σχέση με το 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019 σημείωσαν ενίσχυση κατά 6,3%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα €32,7 δισεκ. (από €30,7 δισεκ.), ενώ το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα €13,9 δισεκ., (+8,2%, από το πρώτο οκτάμηνο του 2018).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας: