Guardian: Το κινητό του ιδρυτή της Amazon χακαρίστηκε μέσω μηνύματος από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας



Το κινητό τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, χακαρίστηκε το 2018 αφού έλαβε μήνυμα στο WhatsApp το οποίο φαίνεται να προήλθε από τον προσωπικό λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κρυπτογραφημένο μήνυμα από τον αριθμό του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεωρείται πως περιελάμβανε ένα κακόβουλο αρχείο το οποίο παραβίασε το τηλέφωνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικής ανάλυσης.

Advertisement
End of ad break in 152 s

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, είναι «εξαιρετικά πιθανό» η εισβολή στο τηλέφωνο να προκλήθηκε από ένα μολυσμένο αρχείο βίντεο που απεστάλη από τον λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στον Μπέζος- μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτη της Washington Post.

Οι δύο άνδρες φαίνεται πως είχαν μια φιλική συνομιλία μέσω WhatsApp όταν, την 1η Μαΐου του 2018, απεστάλη το αρχείο, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον Guardian υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ακολούθησε εξαγωγή μεγάλων όγκων δεδομένων από το τηλέφωνο του Μπέζος μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, σύμφωνα με ένα άτομο ενημερωμένο για το συγκεκριμένο ζήτημα- αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς αφαιρέθηκε, ούτε πώς χρησιμοποιήθηκε.

Όπως εκτιμάται στο δημοσίευμα του Guardian, η αποκάλυψη πως ο μέλλων βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ίσως να είχε προσωπική εμπλοκή στη στοχοποίηση του Αμερικανού ιδρυτή της Amazon φαίνεται απόλυτα ικανή να προκαλέσει «σεισμό» που θα γίνει αισθητός από τη Γουόλ Στριτ μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ. Επίσης, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του «MBS» (όπως είναι γνωστός ο Σαουδάραβας πρίγκιπας) για προσέλκυση περισσότερων δυτικών επενδυτών στη Σαουδική Αραβία.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθούν ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η αμερικανική εφημερίδα National Enquirer ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του Μπέζος (μεταξύ των οποίων και γραπτά μηνύματα) εννιά μήνες μετά. Παράλληλα, θα μπορούσαν να υπάρξουν και επιπτώσεις όσον αφορά στην υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, τον Οκτώβριο του 2018- πέντε μήνες μετά το φερόμενο χακάρισμα του ιδιοκτήτη της αμερικανικής εφημερίδας. Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος ρόλος του πρίγκιπα διαδόχου και του εσώτερου κύκλου του στην υπόθεση ήταν μία από τις πιο «δύσκολες» - για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τη Σαουδική Αραβία γενικότερα- πτυχές της.

Το ενδεχόμενο ο επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ να στοχοποιήθηκε από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό «πονοκέφαλο» για τον Λευκό Οίκο- δεδομένου και ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, έχουν διατηρήσει στενές σχέσεις με τον πρίγκιπα παρά την εκτίμηση – όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post- των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε διατάξει τη δολοφονία Κασόγκι

naftemporiki.gr

Σχόλια