Ο ΚΌΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΤΑΊΟΥ

Ο ΚΌΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΤΑΊΟΥ Υποθετική αναπαράσταση του χάρτη του Εκαταίου [550-476 π.Χ] του Μιλήσιου του 5ου αιώνα π.Χ.Η οικουμένη χωριζεται από 2 μεγάλες θάλασσες, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και από 2 μεγάλα ποτάμια, το Νείλο και το Δούναβη. Πάνω στο χάρτη αποτυπώνονταν πολλές τοποθεσίες, καθώς και άλλες λεπτομέρειες. Ο Ηρόδοτος αρχικά τον έψεξε, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να χρησιμοποιήσει στη συγγραφή του το χάρτη του Μιλήσιου. Ο χάρτης του Εκαταίου παρά τις ανακρίβειες ήταν γεωγραφικός και όχι λογογραφικός, άσκησε μεγάλη επίδραση στους μεταγενέστερους, ακόμα και μετά την εμφάνιση συστηματικών χαρτογράφων-γεωγράφων, όπως ο Ερατοσθένης. Οι πρώτοι γνωστοί γεωγράφοι ήταν ο ποιητής Ομηρος και ο Ησίοδος. Ακολούθησαν οι φιλόσοφοι Θαλής, Αναξίμανδρος και Εκαταίος που απογείωσαν την γεωγραφία. Ο Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Ερατοσθένης, ο πατέρας της Γεωγραφίας Στράβων και τόσοι άλλοι υπήρξαν όλοι τους σπουδαίοι γεωγράφοι. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εξαιρετικοί γεωγράφοι, μας άφησαν την ακριβή εικόνα της Μεσογείου μέσα από τα γραπτά τους. Ομως τι είναι η γεωγραφία; Είναι η επιστήμη που περιγράφει, αναλύει και προβλέπει την εξέλιξη του ανθρωπογενούς και του φυσικού χώρου. Από την ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής και μετά η φωτογραφία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γεωγραφίας. Ομως δεν είναι η φωτογραφία αυτοσκοπός της γεωγραφίας αλλα το μέσο για να κατανοησουμε τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας με έναν πιο προσιτό και εύκολο τρόπο. Η γεωγραφία δεν διερευνά μόνο τι είναι και πού βρίσκεται κάτι αλλά επίσης και το γιατί βρίσκεται εκεί και όχι κάπου αλλού. Γεωδίφης



Υποθετική αναπαράσταση του χάρτη του Εκαταίου [550-476 π.Χ] του Μιλήσιου του 5ου αιώνα π.Χ.Η οικουμένη χωριζεται από 2 μεγάλες θάλασσες, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και από 2 μεγάλα ποτάμια, το Νείλο και το Δούναβη. Πάνω στο χάρτη αποτυπώνονταν πολλές τοποθεσίες, καθώς και άλλες λεπτομέρειες.
Ο Ηρόδοτος αρχικά τον έψεξε, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να χρησιμοποιήσει στη συγγραφή του το χάρτη του Μιλήσιου.
Ο χάρτης του Εκαταίου παρά τις ανακρίβειες ήταν γεωγραφικός και όχι λογογραφικός, άσκησε μεγάλη επίδραση στους μεταγενέστερους, ακόμα και μετά την εμφάνιση συστηματικών χαρτογράφων-γεωγράφων, όπως ο Ερατοσθένης.
Οι πρώτοι γνωστοί γεωγράφοι ήταν ο ποιητής Ομηρος και ο Ησίοδος. Ακολούθησαν οι φιλόσοφοι Θαλής, Αναξίμανδρος και Εκαταίος που απογείωσαν την γεωγραφία. Ο Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Ερατοσθένης, ο πατέρας της Γεωγραφίας Στράβων και τόσοι άλλοι υπήρξαν όλοι τους σπουδαίοι γεωγράφοι.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εξαιρετικοί γεωγράφοι, μας άφησαν την ακριβή εικόνα της Μεσογείου μέσα από τα γραπτά τους.
Ομως τι είναι η γεωγραφία; Είναι η επιστήμη που περιγράφει, αναλύει και προβλέπει την εξέλιξη του ανθρωπογενούς και του φυσικού χώρου. Από την ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής και μετά η φωτογραφία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γεωγραφίας. Ομως δεν είναι η φωτογραφία αυτοσκοπός της γεωγραφίας αλλα το μέσο για να κατανοησουμε τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας με έναν πιο προσιτό και εύκολο τρόπο.
Η γεωγραφία δεν διερευνά μόνο τι είναι και πού βρίσκεται κάτι αλλά επίσης και το γιατί βρίσκεται εκεί και όχι κάπου αλλού.


Γεωδίφης
Σχόλια