Αλβανοί υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ.

H πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια έφερε στο προσκήνιο και πάλι τις διαφορές της Ελλάδας και της Αλβανίας όσον αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Πολιτικοί, νομικοί, καθηγητές, πρώην διπλωμάτες και ειδικοί στο Διεθνές Δίκαιο, θεωρούν πως υπάρχουν προβλήματα ειδικά με την επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες κάποιων μικρών νησιών του Ιονίου, για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Albanian Daily News.

Ο Σπετίμ Ιντρίζι, Πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης, Ολοκλήρωσης και Ενότητας δηλώνει πως η Ελλάδα δεν είχε τέτοιες αξιώσεις ούτε το 1971 όταν και ξεκίνησαν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, ούτε το 1982 μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Μοντέγκο Μπέι. Ο Ιντρίζι θεωρεί πως το θέμα των χωρικών υδάτων έχει ρυθμιστεί από το 1913 και παρά τις διάφορες συνθήκες που υπογράφηκαν από τότε, δεν είχε τεθεί ποτέ από την Ελλάδα. Γιατί να τεθεί τώρα, αναρωτιέται.

Ο Σπετίμ Ιντρίζι προβάλει μια ανόητη φοβία, πως επειδή η απόσταση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν είναι 24 μίλια, δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν της μισής απόστασης.
Φυσικά και η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. όπου αυτό είναι εφικτό και μόνο.

Εκφράζει επίσης τον φόβο πως με αυτόν τον τρόπο η Αλβανία θα χάσει αρκετή έκταση θάλασσας όταν θα έρθει η ώρα οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών και ιδιαίτερα εξαιτίας των νησιών Οθωνοί και Ερεικούσσα, στα οποία διαμένουν περίπου 300 άνθρωποι, όπως υποστηρίζει. Με επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. η Αλβανία θα χάσει μεγάλη έκταση ΑΟΖ, υποστηρίζει ο Σπετίμ Ιντρίζι.

Επίσης αντίδραση προκαλείται από την επήρεια που έχει το ακατοίκητο νησί Μπαρκέτα, των 6 μέτρων, όπως αναφέρεται, το οποί απέκτησε χωρικά ύδατα 12 ν.μ. με τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας.

Στη συνέχεια ο Σπετίμ Ιντρίζι κατηγορεί την Ελλάδα κυρίως για το θέμα της Τσαμουριάς, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα προέβη σε γενοκτονία και εθνοκάθαρση των Αλβανών της Τσαμουριάς, ενώ θέτει θέμα για την άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο υποστηρίζει ότι αρχικά, η πρόθεση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας είναι νόμιμη, αλλά θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο η Ελλάδα πραγματικά έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει την εξαγγελία της.

Ο πρώην Αλβανός Υπουργός θεωρεί πως είναι πιθανό να ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Ο καθηγητής χαρτογραφίας πρώην διοικητής του Στρατιωτικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου της Αλβανίας Μουσλίμ Πασά, υποστηρίζει ότι αρχικά κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ως τα 12 ν.μ. Θεωρεί όμως πως υπάρχει μια λεπτομέρεια στο στενό του Οτράντο, ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια θαλάσσια περιοχή εξαιτίας ενός αρχιπελάγους με απώτατο νησί τους Οθωνούς, των 360 κατοίκων. Ο Πασά εγείρει το ερώτημα, εάν ένα μικρό νησί έχει δικαίωμα σε θαλάσσια ύδατα, όσο και η ηπειρωτική χώρα. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ο Μουσλίμ Πασά.

Ο Αλβανός καθηγητής υποστηρίζει πως το Διεθνές Δίκαιο αναγράφει πως ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών πρέπει να είναι δίκαιος και γι’ αυτό Ελλάδα και Αλβανία θα πρέπει να διαπραγματευτούν το ποσοστό επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σε σχέση με την ηπειρωτική ενδοχώρα.

Τονίζει βέβαια πως ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας και όλοι οι Αλβανικοί θεσμοί, θεωρούν πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, αλλά όσον αφορά τους Οθωνούς, δεν είναι δυνατό, ένα μικρό νησάκι να έχει τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική ενδοχώρα.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο Υπουργός Εξωτερικών Γκέντ Τσακάι, δήλωσαν πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα συζητηθεί με την Ελλάδα.

Η αντιπολίτευση διά του επικεφαλής της Λουλζίμ Μπασά, όπως και διάφορες άλλες οργανώσεις, ζήτησαν από την κυβέρνηση της Αλβανίας διαφάνεια για το τι συμβαίνει και για τον αν έχει ήδη συμφωνήσει με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως το 2009 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Η συμφωνία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας το 2010, ως ασύμβατη με το Αλβανικό Δίκαιο. Πολλοί υποστηρίζουν πως η Τουρκία επενέβη και χάλασε τη συμφωνία, καθώς ξαφνικά η ρητορική της Αλβανίας συμβαδίζει με αυτή της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατό ένα μικρό νησάκι λίγων εκατοντάδων κατοίκων να έχει ίσα δικαιώματα και επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες όπως η ηπειρωτική ενδοχώρα, παρά την πρόβλεψη που υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live linkΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας