ΑΡΙΣΤΩΝΟΜΊΔΑΣ Ο ΚΏΟΣ

ΑΡΙΣΤΩΝΟΜΊΔΑΣ Ο ΚΏΟΣ Ο Αριστωνομίδας ο Κώος (1ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Κω, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα του πεντάθλου κατά τους 177ους (72 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Εκτός από Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του πεντάθλου ήταν Νεμεονίκης, Πυθιονίκης και Ισθμιονίκης. Τα αρχαίο πένταθλο αποτελείτο από 5 αθλήματα που αρχικά γίνονταν σε μία ημέρα, ξεκινώντας από το άλμα εις μήκος, στη συνέχεια ο ακοντισμός και η δισκοβολία, ακολουθούσε το στάδιον [ αγώνας ταχύτητας] και τελείωνε με την πάλη. Οι πενταθλητές ήταν από τους πιο καλογυμνασμένους αθλητές, και η εκπαίδευσή τους ήταν συχνά μέρος της στρατιωτικής θητείας, διότι πίστευαν ότι κάθε ένα από τα 5 αυτά αγωνίσματα ήταν χρήσιμο στη μάχη. Στην φωτογραφία αντίγραφο από χάλκινο δίσκο με επιγραφή: ως ανάθημα στον Δία από τον ολυμπιονίκη Ασκληπιάδη, νικητή του πεντάθλου στην 255η Ολυμπιάδα (Γλυπτοθήκη του Μονάχου, το πρωτότυπο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας). Γεωδίφης



Ο Αριστωνομίδας ο Κώος (1ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Κω, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα του πεντάθλου κατά τους 177ους (72 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.
Εκτός από Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του πεντάθλου ήταν Νεμεονίκης, Πυθιονίκης και Ισθμιονίκης. Τα αρχαίο πένταθλο αποτελείτο από 5 αθλήματα που αρχικά γίνονταν σε μία ημέρα, ξεκινώντας από το άλμα εις μήκος, στη συνέχεια ο ακοντισμός και η δισκοβολία, ακολουθούσε το στάδιον [ αγώνας ταχύτητας] και τελείωνε με την πάλη. Οι πενταθλητές ήταν από τους πιο καλογυμνασμένους αθλητές, και η εκπαίδευσή τους ήταν συχνά μέρος της στρατιωτικής θητείας, διότι πίστευαν ότι κάθε ένα από τα 5 αυτά αγωνίσματα ήταν χρήσιμο στη μάχη. Στην φωτογραφία αντίγραφο από χάλκινο δίσκο με επιγραφή: ως ανάθημα στον Δία από τον ολυμπιονίκη Ασκληπιάδη, νικητή του πεντάθλου στην 255η Ολυμπιάδα (Γλυπτοθήκη του Μονάχου, το πρωτότυπο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας).



Γεωδίφης
Σχόλια