Τι είναι το μυστηριώδες Pi που δεν ανήκει στα κρυπτονομίσματα;


Σπάνια οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα αναφέρονται σε κάτι άλλο πέραν του bitcoin

Σύμφωνα με άρθρο του Βασίλη Παζόπουλου, ειδικού επί των κρυπτονομισμάτων στο euro2day.gr.,οι βασικοί λόγοι είναι δύο.

Ο πρώτος είναι πως αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο των crypto, θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί. Πρώτα να ενημερωθεί και μετά, αν δει ότι του ταιριάζει, να επενδύσει. Κατόπιν, αν νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή αν έχει μάθει τα βασικά, θα αρχίσει να διερευνά τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Πρώτα μπουσουλάμε, μετά περπατάμε και κατόπιν τρέχουμε. Αυτή είναι η σωστή σειρά, τουλάχιστον αν δεν θέλουμε να φάμε τα μούτρα μας.

Ο δεύτερος είναι πως (σχεδόν) όλα τα υπόλοιπα crypto έχουν κάποια εταιρεία από πίσω τους. Υπάρχουν άμεσα προσωπικά συμφέροντα.

Σήμερα το euro2day.gr, καταπιάνεται με το Pi, παρότι δεν είναι καν… κρυπτονόμισμα. Πως τότε έχει διαδοθεί τόσο πολύ; Επειδή όπως όλοι οι επιτυχημένοι μύθοι, προκειμένου να επιτύχουν αποτελεσματικά τον σκοπό τους, εμπεριέχουν ψήγματα αλήθειας.

Για όποιον δεν το γνωρίζει, είναι μια εφαρμογή που κατεβάζεις στο κινητό δωρεάν και όσο περνάει ο καιρός σού δίνει χρήματα! Ωραίο δεν ακούγεται; Μόνο που τα χρήματα είναι σε Pi, τα οποία δεν μπορείς να εξαργυρώσεις σε ευρώ. Ίσως κάποτε να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Ίσως. Μια ιδέα για να επιτύχει δεν φτάνει να είναι καλή, πρέπει να συνοδεύεται από μια ωραία ιστορία.

Ας πάμε να ρίξουμε μια προσεκτικότερη ματιά σε αυτά που ισχυρίζονται οι θαυμαστές του Pi και αξίζουν προσοχής:

Καμπανάκι Α) Αν όχι το πρώτο, τουλάχιστον από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε σε κάθε κρυπτονόμισμα είναι το white paper. Φανταστείτε το σαν ένα business plan. Το έγγραφο που συντάχθηκε από την ομάδα που δημιούργησε το νόμισμα και περιγράφει τι είναι, πού στοχεύει, γιατί ακολουθεί τον επιδιωκόμενο σκοπό και σχεδιάζει να εκπληρώσει τις προθεσμίες και τους στόχους. Το ιδανικό είναι να πρόκειται για κάτι απλό, να μοιάζει με το Bitcoin. Χωρίς πολλές μάρκετινγκ επεμβάσεις. Να φανερώνει ότι το συντάσσουν προγραμματιστές. Η ασάφεια δεν είναι φίλος μας εδώ και δυστυχώς το συγκεκριμένο είναι αρκετά αόριστο. Δεν φαίνεται καν, αν υπάρχει συγκεκριμένο όριο στην παραγωγή νομισμάτων.

Καμπανάκι Β) Δεν είναι ελληνικό. Πράγματι, ένας από τους εμπνευστές-ιδρυτές του είναι ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Κόκκαλης (προφανώς συνωνυμία με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία), αλλά μέχρι εκεί φτάνει η σχέση του Pi με τη χώρα.

Καμπανάκι Γ) Δεν είναι το Πανεπιστήμιο του Standford αυτό που εμπλέκεται στο εγχείρημα, αλλά κάποιοι απόφοιτοί του ή κάποιοι καθηγητές, όπως ο Κόκκαλης. Ο δρ Κόκκαλης, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, έχει εμπειρία στον σχεδιασμό κοινωνικών εφαρμογών που έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς (viral), προσελκύοντας εκατομμύρια χρήστες. Να ένα καμπανάκι, στο μέγεθος καμπάνας.

Καμπανάκι Δ) Δεν κάνεις mining στο κινητό σου. Βοηθάς απλώς στην επαλήθευση και την εξακρίβωση των συναλλαγών του δικτύου του κρυπτονομίσματος. Πρόκειται για μια άλλη διαδικασία, η οποία απλά σε επιβραβεύει όσο κρατάς το Pi στο πορτοφόλι σου ή προσελκύεις άλλα άτομα στο δίκτυο. Θα μου πείτε, ας το πούνε όπως θέλουν, δίνει χρήματα; Αυτό έχει σημασία. Η έννοια του mining παραπέμπει στο Bitcoin. Αυτό είναι το πονηρό της υπόθεσης.

Καμπανάκι Ε) Ο κώδικας που λειτουργεί είναι κλειστός. Κανείς δεν γνωρίζει πώς δουλεύει, μόνο υποψιάζεται. Γι' αυτό διαδίδονται ένα σωρό μύθοι για τα θαύματα που επιτυγχάνει αυτή η πρωτοποριακή ιδέα, αυτό το πεφωτισμένο πρόγραμμα κ.λπ. Όλα έχουν βγει από τη φαντασία του εκάστοτε αφηγητή. Τίποτα δεν γνωρίζουμε γι' αυτό. Βέβαια και τα Windows είναι κλειστά και τα linux ανοικτά. Δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερα. Ναι αλλά δεν συνάδει με τη φιλοσοφία των κρυπτονομισμάτων, εφόσον σου στερεί το δικαίωμα της επιβεβαίωσης. Γιατί άραγε;

Καμπανάκι ΣΤ) Αυτό μας φέρνει στο επόμενο καμπανάκι. Δεν είναι καν κρυπτονόμισμα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο blockchain όπου να στηρίζεται.

Μπορεί για εσάς τα προσωπικά σας δεδομένα να μην αξίζουν τίποτα ιδιαίτερο και να τα μοιράζετε, αλλά κάποιοι πληρώνουν χρυσάφι για να τα αποκτήσουν. Το κακό όμως είναι πως κάνοντας πρόσκληση σε κάποιον φίλο σας, πληροφορείτε το Pi για τη σχέση σας με αυτόν. Εκείνος όμως μπορεί να μην έχει καμία διάθεση να δίνονται τα δεδομένα του.

Ωστόσο, η αποφάσεις για επένδυση έρχονται μέσα από την σύγκριση παρόμοιων προϊόντων.

Υπάρχει κάποιο καλύτερο από το Pi με αυτή τη λογική;

Σύμφωνα με τον Βασίλη Παζόπουλο, ναι. Πρόκειται για το Electroneum, το οποίο μάλιστα είναι στη θέση Νο 96 του coinmarketcap. Και σε αυτό κατεβάζεις μια δωρεάν εφαρμογή και με το καλημέρα αρχίζει να σε επιβραβεύει με το νόμισμα ETN. Και σε αυτό, το μόνο που απαιτείται είναι να την ανοίγεις καθημερινά και να πατάς ένα κουμπί για να κάνει «mining».

Τι πλεονέκτημα έχει έναντι του Pi; Τεράστιο. Πέρα του ότι πρόκειται για κανονική εταιρεία και όχι ένα πείραμα, πέρα του ότι βρίσκεται στα 100 δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα που έχουν περάσει το στάδιο της δημόσιας εγγραφής, πέρα του ότι διαπραγματεύεται κανονικά σε ανταλλακτήρια σου δίνει τη δυνατότητα να τα εξαργυρώσεις σε ευρώ.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα. Πόσα νομίζετε ότι δίνουν; Εγώ που το πατάω σχεδόν κάθε μέρα, ξέρετε πόσα έχω μαζέψει εδώ και ένα χρόνο; 861 ΕΤΝ, αξίας 3 ευρώ (ολογράφως, τρία ευρώ).

Όταν λοιπόν το πιο πετυχημένο από όλα σού δίνει 3 ευρώ τον χρόνο, τι θα σου δώσει ένα εντελώς καινούργιο, μια απομίμησή του; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τελικά επιτύχει, αξίζει τον κόπο και τον χρόνο σου; Κυρίως, αξίζει να μοιράζεις τα στοιχεία σου σε αγνώστους;

«Αυτό που προσωπικά βρίσκω εξοργιστικό είναι πως εμφυσά τη λάθος νοοτροπία. Ότι χωρίς κόπο, χρόνο και γνώση, μπορείς να βγάλεις χρήματα. Είναι γεγονός πως ο χώρος προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες, αλλά δεν πρόκειται να τις ανακαλύψετε με αυτό τον τρόπο! Νομίσματα σαν το Pi, κατά την άποψη του γράφοντος, αποτελούν τον λάθος τρόπος να μπείτε στα crypto», γράφει ο Παζόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας