Ισραηλινοί επιστήμονες αντιστρέφουν τη γήρανση, με χορήγηση καθαρού οξυγόνου σε θάλαμο υπό πίεση. Το ΄Αγιο Δισκοπότηρο της βιολογίας της Γήρανσης.


 

Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αντιστρέφουν τη γήρανση

Η χορήγηση καθαρού οξυγόνου σε θάλαμο υπό πίεση θα μπορούσε να αντιστρέψει τη γήρανση και την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα.

Ισραηλινοί επιστήμονες λένε ότι κατάφεραν όχι μόνο να σταματήσουν με επιτυχία τη διαδικασία βιολογικής γήρανσης αλλά και να την αντιστρέψουν, χρησιμοποιώντας μόνο οξυγόνο.

Η μελέτη , μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του Ιατρικού Κέντρου Shamir, χορήγησε οξυγόνο υψηλής πίεσης σε θάλαμο υπό πίεση και είπε ότι αντιστρέφει δύο διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση και την ασθένεια.

Χρησιμοποιώντας υπερβαρικές θεραπείες οξυγόνου " hyperbaric oxygen treatments (HBOT)" σε ηλικιωμένους υγιείς ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση των τελομερών (άκρα χρωμοσώματος) και η συσσώρευση παλαιών και δυσλειτουργικών κυττάρων στο σώμα θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Δηλαδή, τα κύτταρα του αίματος των ενηλίκων μεγαλώνουν στην πραγματικότητα όσο προχωρά η θεραπεία.

Περίπου 35 ενήλικες άνω των 64 ετών συμμετείχαν στη μελέτη και έλαβαν HBOT για 90 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging στις 18 Νοεμβρίου.Ο Shai Efrati, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ που διευθύνει τις κλινικές Aviv στη Φλόριντα, δήλωσε στο The Jerusalem Post ότι η μελέτη δείχνει ότι η κυτταρική βάση για τη διαδικασία γήρανσης μπορεί να αντιστραφεί.«Σήμερα η μείωση των τελομερών θεωρείται το« Άγιο Δισκοπότηρο »της βιολογίας της γήρανσης», είπε.

«Ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν φαρμακολογικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν την επιμήκυνση των τελομερών. Το πρωτόκολλο HBOT μας κατάφερε να το επιτύχει αυτό, αποδεικνύοντας ότι η διαδικασία γήρανσης μπορεί στην πραγματικότητα να αντιστραφεί στο βασικό κυτταρικό-μοριακό επίπεδο ».

Η μελέτη, είπε ο Efrati, «δίνει ελπίδα και ανοίγει την πόρτα σε πολλούς νέους επιστήμονες να στοχεύσουν τη γήρανση ως αναστρέψιμη ασθένεια».

Ο συνεργάτης του στο Ιατρικό Κέντρο Shamir, Διευθυντής Ιατρικών Ερευνών Amir Hadanny, δήλωσε ότι παρεμβάσεις όπως τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και έντονη άσκηση έχουν δείξει «κάποια ανασταλτική επίδραση στη μείωση των τελομερών», αλλά η υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου είναι πιο αποτελεσματική.

«Στη μελέτη μας, μόνο τρεις μήνες HBOT κατάφεραν να επιμηκύνουν τα τελομερή με ρυθμούς πολύ πιο πέρα ​​από τις διαθέσιμες επί του παρόντος παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις του τρόπου ζωής», δήλωσε ο Hadanny.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φυσικές αλλαγές ήταν ισοδύναμες με το πώς τα σώματα των συμμετεχόντων ήταν στο κυτταρικό επίπεδο 25 χρόνια νωρίτερα.

«Δεν επιβραδύνουμε [απλά] την γήρανση - πηγαίνουμε προς τα πίσω στο χρόνο», είπε ο Efrati.

Η θεραπεία με οξυγόνο βελτίωσε την προσοχή, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τις εκτελεστικές λειτουργίες στους συμμετέχοντες, ανέφεραν οι ερευνητές.


https://www.aljazeera.com/news/2020/11/22/israeli-scientists-claim-new-study-reverses-aging-process
Ερευνητές στο Ισραήλ ισχυρίζονται ότι έχουν αντιστρέψει εν μέρει την κυτταρική γήρανση χρησιμοποιώντας μια κάπως αμφιλεγόμενη θεραπεία. Ενώ είναι μόνο μια μικρή μελέτη, βελτιώνει την κατανόησή μας για τη διαδικασία γήρανσης στους ανθρώπους.Η μείωση των τελομερών, (προστατευτικά καλύμματα DNA που συρρικνώνονται καθώς γερνάμε) τα τελευταίο άκρο κάθε χρωμοσώματος, είναι ένας από τους κύριους υποκείμενους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση.

Η κυτταρική διαίρεση μειώνει αυτά τα τελομερή κάθε φορά που συμβαίνει, αφήνοντας κάθε νέο χρωμόσωμα ελαφρώς μικρότερο από τον προκάτοχό του.

Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μετάλλαξης, κάτι που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ορισμένους τύπους καρκίνου.

Επιστήμονες στο Ισραήλ, με επικεφαλής τον Shair Efrati, γιατρό από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Νευροεπιστημών Sagol στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ισχυρίζονται ότι μπορούν τώρα να αντιστρέψουν εν μέρει αυτήν τη διαδικασία επεκτείνοντας το μήκος αυτών των τελομερών χρησιμοποιώντας υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου (HBOT).

Έθεσαν 26 εθελοντές ηλικίας 64 ετών και άνω σε έναν υπερβαρικό θάλαμο οξυγόνου για πέντε συνεδρίες 90 λεπτών κάθε εβδομάδα για τρεις μήνες, λαμβάνοντας τακτικά δείγματα καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εξέπληξαν ευχάριστα το γεγονός ότι μερικά από τα τελομερή των ασθενών είχαν επεκταθεί έως και 20 τοις εκατό.

Η διαδικασία γήρανσης δεν είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των τελομερών, αλλά η διατήρηση του καπακιού στα χρωμοσώματα σημαίνει καλύτερη κυτταρική απόδοση σε γηρατειά. Η αποφυγή της συρρίκνωσης των τελομερών μπορεί να βοηθηθεί από άφθονο ποιοτικό ύπνο, άσκηση και καλό φαγητό, αλλά η εφαρμογή υπερβαρικής θεραπείας οξυγόνου φαίνεται επίσης να προάγει υγιέστερα τελομερή στο σώμα.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους βασίστηκε σε ένα μικρό μέγεθος δείγματος, πρέπει να αναπαραχθεί και ότι η τεχνική έχει δοκιμαστεί πριν χωρίς επιτυχία.

Επιπλέον, η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) μπορεί να είναι ένα κάπως αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς υπήρξαν εξαιρετικοί και κακώς αποδεικτικοί ισχυρισμοί ότι μπορεί να θεραπεύσει καταστάσεις που κυμαίνονται από ασηπτική νέκρωση των οστών, παγκόσμια εγκεφαλική ισχαιμία έως αυτισμό.

Ο Efrati περιγράφει την πλήρη γνώση και κατανόηση της μείωσης των τελομερών ως «το Άγιο Δισκοπότηρο» της βιολογίας της γήρανσης.

Προκειμένου να «γυρίσουμε πίσω τον χρόνο» στη διαδικασία γήρανσης εντελώς, θα πρέπει να ανακτήσουμε μερικά από τα κομμάτια του γενετικού κώδικα που χάθηκαν κατά τη διαίρεση των κυττάρων. Αυτό συμβαίνει σε ορισμένους ιστούς που ευθυγραμμίζουν το έντερο μας, μέσω ενός ενζύμου που ονομάζεται τελομεράση, έναν άλλο δρόμο εκτεταμένης έρευνας.

Ωστόσο, η επανενεργοποίηση της τελομεράσης είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από ορισμένους καρκίνους για αναπαραγωγή, οπότε οι επιστήμονες πρέπει επίσης να προχωρήσουν με προσοχή ενώ εξερευνούν τη συγκεκριμένη λεωφόρο.

Η διαδικασία γήρανσης εκτείνεται πέρα ​​από τη μείωση των τελομερών, οπότε η ανθρωπότητα εξακολουθεί να αναζητάει την πηγή της νεότητας, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το HBOT μπορεί να βελτιώσει την υγεία στα γηρατειά.

https://www.rt.com/news/507255-scientists-reverse-cellular-aging/


Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες επιδιώκουν να κατανοήσουν το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τους αιωνόβιους και τους υπεραιωνόβιους (άνω των 110 ετών)

οι επιστήμονες επαναπρογραμμάτισαν με επιτυχία κύτταρα από μια 114χρονη γυναίκα,

Η ομάδα επιστημόνων από το Sanford Burnham Prebys και η ιδιωτική εταιρεία AgeX Therapeutics επαναπρογραμματίστηκαν τα κύτταρα αίματος από μια γυναίκα 114 ετών, ένα άτομο 43 ετών και ένα παιδί 8 ετών με προγερία, μια κατάσταση που προκαλεί ταχεία γήρανση, προκειμένου να αποκαλυφθεί η μυστηριώδης μηχανική πίσω από τη διαδικασία γήρανσης.

https://www.rt.com/news/484028-scientists-successfully-reset-cells-supercentenarian/

http://hellenicrevenge.blogspot.com

https://www.rt.com/news/455537-scientists-anti-aging-breakthrough/

Οι επιστήμονες στην κλινική Mayo (Mayo Clinic in Rochester, Minnesota) έχουν δει «εξαιρετικά σημαντικά » αποτελέσματα από δοκιμές φαρμάκων κατά της γήρανσης σε ποντίκια και ανθρώπους. Οι μελέτες ήταν τόσο επιτυχημένες, στην πραγματικότητα, τα φάρμακα μπορεί να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε δοκιμές σε ποντίκια, οι ερευνητές επέκτειναν τη διάρκεια ζωής των ζώων κατά 36 τοις εκατό ή το αντίστοιχο των 30 ανθρώπινων ετών διατηρώντας παράλληλα τη γούνα τους γυαλιστερή και τα μάτια φωτεινά.

Σε ανθρώπινες δοκιμές σε ασθενείς με εξουθενωτική κατάσταση ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, στην οποία οι πνεύμονες γεμίζουν ουλές, περιορίζοντας σημαντικά την αναπνοή, οι ερευνητές ανέφεραν "εξαιρετικά σημαντικά " αποτελέσματα.

Οι ασθενείς που συνήθως δεν βλέπουν καμία βελτίωση στην κατάστασή τους, μπόρεσαν να κινηθούν γρηγορότερα και πιο πέρα ​​από πριν μετά από μόλις εννέα δόσεις κατά τη διάρκεια τριών μηνών.

Η θεραπεία χρησιμοποιεί αντιγηραντικά φάρμακα, τα οποία οι ερευνητές της κλινικής Mayo έχουν ονομάσει «senolytics», τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της λευχαιμίας, σε συνδυασμό με το φυτικό συμπλήρωμα quercetin, το οποίο βρίσκεται στο πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και τα μήλα.

Οι senolytics προκαλούν τον αυτοκαταστροφικό μηχανισμό στα λεγόμενα κύτταρα ζόμπι, τα οποία έχουν χάσει την ικανότητα διαίρεσης και αντικαθίστανται με υγιή ιστό.

Τα κύτταρα ζόμπι, αν και είναι ζωντανά, είναι δυσλειτουργικά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τα συστήματα του σώματος, οδηγώντας σε φλεγμονή και απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών σε κρίσιμες περιοχές του σώματος, όπως βλάβες σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή, οστά ατόμων με οστεοπόρωση και αρθρώσεις άτομα που ζουν με αρθρίτιδα.

Τέτοιες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία τείνουν να συσσωρεύονται, οπότε οι επιστήμονες προσπαθούν να στοχεύσουν τη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτών των τύπων ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας