Οι μυστικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούν ψηφιακά τους πολίτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι μυστικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούν ψηφιακά τους πολίτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Γράφει ο Ρόμπερτ Μέντικ, 18 Ν






Γράφει ο Ρόμπερτ Μέντικ, 18 Νοεμβρίου 2020

Ο GCHQ (σημ. μυστικές υπηρεσίες) έχει ενσωματώσει μια ομάδα σε έναν πυρήνα στην οδό Downing Street προκειμένου να προσφέρει στον Μπόρις Τζόνσον πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να μπορεί να μάχεται την «αναδυόμενη και μεταβαλλόμενη απειλή» η οποία προκλήθηκε από τον Covid-19, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph…

Η συλλογή πληροφοριών της κυβέρνησης και η υπηρεσία παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιήσει τους ειδικούς ώστε να εργάζονται εκ των έσω στα Γραφεία της Προεδρίας με σκοπό να διαχωρίσουν τις μεγάλες ποσότητες από σημαντικά δεδομένα προσπαθώντας να παρέχουν στον κ. Τζόνσον τις πιο πρόσφατα ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού.

Στους αναλυτές του GCHQ δόθηκε πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να εντοπίσουν τις κινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια του εθνικού εγκλεισμού (lockdown). Οι αναφορές σχετικά με τη συμμόρφωση δίνονταν στον Πρωθυπουργό ο οποίος πρέπει να αποφασίσει σε διάστημα λιγότερο των δυο εβδομάδων αν θα λήξει ο εγκλεισμός (lockdown) στις 2 Δεκεμβριου.



Οι αναλυτές των πληροφοριών ερευνούν επίσης το Google και άλλη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης δεδομένων σχετικά με την απασχόληση, ένας βασικός δείκτης για την αγορά εργασίας.

Τα δεδομένα – που προσφέρουν άπειρες πληροφορίες σχετικά με τις αναζητήσεις για θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα – παρέχουν άμεση αναφορά για την ενδεχόμενη, καταστροφική απειλή των θέσεων εργασίας η οποία προκλήθηκε από τον Covid-19 με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι τα επίσημα νούμερα που συλλέγονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Γίνεται κατανοητό πως τα δεδομένα περί εργασίας τα οποία ερευνούνται από την ομάδα του GCHQ πιθανόν να αποτελούν ένα παράγοντα που συμβάλλει έτσι ώστε η Κυβέρνηση να αποφασίσει να παρατείνει το σχέδιο για άδεια άνευ αποδοχών – κατά την οποία η ίδια η Κυβέρνηση πληρώνει το 80% του μισθού σε όσους δεν έχουν την ικανότητα να εργαστούν- μέχρι το επόμενο έτος.

Τα δεδομένα αναζήτησης στο Google κατά τη διάρκεια των διακοπών υποβάλλονται επίσης σε λεπτομερή ανάλυση, αναπτύσσοντας έτσι μια περιγραφή σχετικά με τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των πολιτών, περιγραφή η οποία βοηθάει την πολιτική καθοδήγησης όπως είναι για παράδειγμα, ο εξαναγκασμός των τουριστών να επιστρέψουν σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Η ομάδα του GCHQ επίσης εργάστηκε πάνω στα τεστ του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την εφαρμογή (πρόγραμμα στον υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο κλπ) εντοπισμού, βεβαιώνοντας πως τα ευαίσθητα δεδομένα παραμένουν ασφαλή και ανώνυμα, αποτρέποντας έτσι τα ξένα εχθρικά κράτη να προσπαθούν να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στην εφαρμογή αυτή.

Η ανάπτυξη του οργανισμού πληροφοριών, που ενσωματώθηκε στην αρμοδιότητα της Προεδρίας της Κυβερνήσεως, μοιάζει σημαντική για να παρέχει αμερόληπτα και αυτόνομα δεδομένα για τον Μπόρις Τζόνσον πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι βασικές αποφάσεις όπως η επαναφορά του λοκντάουν.

Η Κυβέρνησή του έχει απειλήσει να θέσει τον εαυτό της πιο χαμηλά προκειμένου να υπερασπιστεί τα ανταγωνιστικά συμφέροντα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο ασκεί πίεση για σκληρότερα μέτρα και του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να διατηρήσει την οικονομία και να εμποδίσει τις καταστροφικές ζημιές για την εργασία.

Η εφημερίδα Telegraph κατανοεί πως, οι αναφορές που δόθηκαν από την ομάδα του GCHQ έχουν βοηθήσει τον Πρωθυπουργό «να αλλάξει κατεύθυνση όπως αυτή χρειαζόταν», φιλτράροντας άπειρες συλλογές δεδομένων τα οποία αντλήθηκαν από ένα μεγάλο φάσμα πολιτών που συμπεριλαμβάνουν οικονομικά και δημόσιας υγείας δεδομένα και θεωρητικά επιτρέπουν στον κ. Τζόνσον να εστιάσει στις βασικές πληροφορίες.

Η ομάδα έχει ερευνήσει τα δεδομένα αναζήτησης στο Google τα οποία της επιτρέπουν να αναλύσει την κοινωνική συμπεριφορά, με «το καλύτερο ημερήσιο αποκορύφωμα» ξεπερνώντας στο Νούμερο 10 για να διευκολύνει «την καλύτερη διαμόρφωση της πολιτικής»

Στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανατεθεί να ανταποκρίνονται σε «μεταβαλλόμενες και αναδυόμενες απειλές» – συνήθως εφαρμόζονται σε άτακτα έθνη και τρομοκρατικούς οργανισμούς – αλλά αυτή η δικαιοδοσία έχει επεκταθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 πρόσφατα απεκάλυψε ότι ερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός, που στηρίχθηκε σε εργασία στο εργαστήριο χημικών όπλων της Κυβέρνησης στο Πόρτον Ντάουν, στη Γουιλσάιρ.

Η ανάπτυξη του GCHQ στην καρδιά της Κυβέρνησης θα είναι υποβοηθούμενη από τον διορισμό τον Σεπτέμβριο, του Simon Case ως Υπουργό της Κυβερνήσεως και επικεφαλής της Πολιτικής Υπηρεσίας. Ο κ. Case είχε προηγουμένως εργαστεί στον GCHQ ως στρατηγικός διευθυντής, το 2015.

Ο Jeremy Fleming, διευθυντής του GCHQ, ανέφερε σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση το καλοκαίρι ότι η υπηρεσία του, η οποία έχει τα κεντρικά της γραφεία στην πόλη Τσέλτεναμ, αναμείχθηκε στην ανταπόκριση της Κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς όμως να συζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ανακοίνωσε στην επιστημονική εορτή στο Τσέλτεναμ: «Έχουμε δανείσει υποστήριξη και ενίσχυση σε επιστημονικά δεδομένα γενικά σε όλη την έκταση της Κυβέρνησης. Έχω προικιστεί με σχεδόν 10.000 ανθρώπους στον GCHQ.. πολλοί από τους οποίους έχουν πολύ ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο. Έχουν να παίξουν ένα πιο γενικό ρόλο για προστατέψουμε τις δυνατότητες των επιστημονικών δεδομένων μας και τις τεχνολογικές ικανότητές μας, συμπεριλαμβάνοντας όλη την έκταση της Κυβερνήσεως, όπου απαιτείται. Επομένως, προσφερόμαστε ώστε να βοηθήσουμε σε αυτό.»

Ανέφερε πως «οι κυβερνήσεις παγκοσμίως» πρέπει να «σκεφτούν πολύ προσεκτικά την ομαδοποίηση των δεδομένων» τα οποία είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση της πανδημίας και πρόσθεσε ότι «από την δική μου προοπτική, η διαμόρφωση της πολιτικής που βασίζεται στα δεδομένα, τη διακυβέρνηση με βάση τα δεδομένα, την προστασία που βασίζεται στα δεδομένα, αυτά είναι πολύ θετικά βήματα προς τα εμπρός.»

Λέχθηκε στην εφημερίδα Telegraph πως οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον GCHQ στα εσωτερικά γραφεία της Κυβερνήσεως δεν χρησιμοποιούνται για να κατασκοπεύουν τις δυνατότητες που αναπτύσσονται από την υπηρεσία. «Αυτό δεν είναι μια δομή που χρησιμοποιεί ο GCHQ, μόνο τα στελέχη υποστηρίζουν την υπηρεσία της Κυβερνήσεως», ανέφερε μια πηγή της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Τζόνσον επικρίθηκε πως χρησιμοποίησε παλιές πληροφορίες για τα σενάρια θανάτων από Covid-19 προκειμένου να δικαιολογήσει το δεύτερο εθνικό λοκντάουν. Αλλά αυτή η τακτική αυξάνει την πιθανότητα πως είχε επίσης στην κατοχή του περισσότερες πρόσφατες πληροφορίες που παρέχονταν από την ομάδα του GCHQ οι οποίες δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν στο κοινό. Η χρήση των δεδομένων της Google προκειμένου να ερευνήσουν την συμπεριφορά του κοινού ίσως να εξηγεί την παρουσία του Demis Hassabis, ένας συνιδρυτής του τμήματος ανειλικρινών πληροφοριών της Google σε μια πρόσφατη συνεδρίαση με την Κυβερνητική Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης που συνεδρίασε τον Μάρτιο.

Πηγή: The Telegraph

Μετάφραση: Ενωμένη Ρωμηοσύνη

Πηγή: Ενωμένη Ρωμηοσύνη
Σχόλια