ΗΡΆΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΎΠΤΟΥ;
Το Ηράκλειο ήταν μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη κοντά στο στόμιο του Νείλου, περίπου 32 χλμ βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας.Τα ερείπια του βρίσκονται στον κόλπο του Abu Qir, επί του παρόντος 2,5 χλμ. από την ακτή, 10 μέτρα κάτω από το νερό.Μια στήλη που βρέθηκε στον χώρο δείχνει ότι ήταν μία πόλη γνωστή τόσο από τα αιγυπτιακά όσο και από τα ελληνικά ονόματά της.

Οι θρύλοι της ξεκινούν ήδη από τον 12ο αιώνα π.Χ και αναφέρεται από αρχαίους Έλληνες ιστορικούς. Η σπουδαιότητά της αυξήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των φθίνουσων ημερών των Φαραώ.

Την πόλη είπε ο Ηρόδοτος ότι την επισκέφθηκε ο Πάρις και η Ελένη της Τροίας πριν ξεκινήσει ο Τρωικός πόλεμος. Αναζήτησαν καταφύγιο εκεί από τον ζηλότυπο Μενέλαο.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ένας μεγάλος ναός χτίστηκε στο σημείο όπου ο Ηρακλής έφτασε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο. Η ιστορία της επίσκεψης του Ηρακλή οδήγησε τους Έλληνες να καλούν την πόλη με το ελληνικό όνομα Ηράκλειο και όχι με το αρχικό της αιγυπτιακό όνομα Θώνις.

Η πόλη ήταν ο τόπος του εορτασμού των «Μυστηρίων του Osiris» κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του μήνα Khoiak.

Τον 2ο αιώνα π.Χ η Αλεξάνδρεια αντικατέστησε το Ηράκλειο ως το πρωτεύον λιμάνι της Αιγύπτου. Με την πάροδο του χρόνου η πόλη αποδυναμώθηκε από ένα συνδυασμό σεισμών, τσουνάμι και αυξανόμενων επιπέδων θάλασσας.

Αρχές του 3ου αιώνα π.Χ, πιθανότατα το 228π.Χ μετά από ένα σεισμό πιθανόν αυτόν που ρήμαξε και τον Κολοσσό της Ρόδου, περίπου 7.5 βαθμών από το Ρήγμα της Ν.Ρόδου, το κεντρικό νησί του Ηρακλείου γκρεμίστηκε και τσουνάμι αποτελείωσε το έργο του Εγκέλαδου.

Μερικοί κάτοικοι έμειναν στη ρωμαϊκή εποχή και την αρχή της αραβικής κυριαρχίας, αλλά μέχρι τα τέλη του 8ου αιώνα μ.Χ. ό, τι είχε απομείνει από την πόλη βυθίστηκε στην θάλασσα το 796μ.Χ.Όταν ένας σεισμός με μέγεθος τουλάχιστον 7.1 με επίκεντρο νότια της Κρήτης που συγκλόνισε την Αίγυπτο και από τον οποίο κατέρρευσε η κορυφή του Φάρου της Αλεξάνδρειας έθαψε για πάντα το Ηράκλειο.

Γεωδίφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας