Δυσαρέσκεια για τα μέτρα στη Γερμανία


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κατεπείγουσα κοινοβουλευτική συζήτηση του νόμου που επιτρέπει στη γερμανική κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις χθες στο Βερολίνο, καθώς πάνω από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από τη Bουλή. Το πλήθος, στο οποίο περιλαμβάνονταν πολλοί αρνητές του κορωνοϊού, δεν τήρησε αποστάσεις ασφαλείας και αγνόησε τις εντολές της αστυνομίας για χρήση μάσκας. Μετά ώρες, η αστυνομία διέλυσε το πλήθος με χρήση αντλιών νερού, το οποίο έπεσε υπό μορφή βροχής και όχι σε ευθεία βολή, επειδή, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, στο πλήθος βρίσκονταν παιδιά.

Το επίμαχο νομοσχέδιο επιτρέπει στη Bουλή να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πανδημίας, και δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επιβάλει περιορισμούς στις κοινωνικές συναναστροφές, την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, κλείσιμο καταστημάτων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και την υποχρεωτική χρήση υγειονομικής μάσκας. Πρόκειται για τη νομική βάση κανονισμών που ήδη εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση, αν και με όλο και μικρότερη, όπως δείχνουν οι έρευνες, συναίνεση μεταξύ της γερμανικής κοινής γνώμης.   

dysareskeia-gia-ta-metra-sti-germania0
Το επίμαχο νομοσχέδιο, που πυροδότησε αντιδράσεις, επιτρέπει στη Bουλή να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πανδημίας και δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επιβάλλει περιορισμούς (φωτ. Α.Ρ.).

Πέρα από τους αρνητές του ιού, τους οπαδούς θεωριών συνωμοσίας και τους υποστηρικτές ακροδεξιών κομμάτων τα οποία καταγγέλλουν τον νόμο ως αντιδημοκρατικό, ενώ τα ίδια επιδιώκουν την πλήρη κατάλυση του πολιτεύματος, αντιρρήσεις διατυπώθηκαν και από έγκριτους νομικούς κύκλους. 

«Το νομικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η έννοια των “κρίσιμης επιδημιολογικής κατάστασης” εγκαθιδρύει μία εξαιρετικά προβληματική από τη σκοπιά του συνταγματικού δικαίου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», σημείωσε ο Τόρστεν Κίνγκρεν από το πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη γνωμοδότηση που υπέβαλε στη γερμανική Βουλή. Κατά την καθηγήτρια Κίσλινγκ του πανεπιστημίου του Μπόχουμ, ο νόμος δεν σταθμίζει τα υπόλοιπα αγαθά που προστατεύονται από το σύνταγμα και ως εκ τούτου δεν πρόκειται κατά την άποψή της να σταθεί ενώπιον των δικαστηρίων. Τις τελευταίες ημέρες έγιναν κάποιες τροποποιήσεις που περιορίζουν την ισχύ των μέτρων, χωρίς αυτό να εμποδίσει τους επικριτές του νόμου να τον συγκρίνουν με τον Εrmaechtigunsgesetz, τον νόμο του 1933 που άνοιξε τον δρόμο στην κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας από το ναζιστικό καθεστώς. 

kathimerini.gr

Σχόλια