Η Κροατία στέλνει ελικόπτερα και αυξάνει τους στρατιώτες της στο Κοσσυφοπέδιο

Η Κροατία στέλνει ελικόπτερα και αυξάνει τους στρατιώτες της στο Κοσσυφοπέδιο Στις 19 Νοεμβρίου, η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο πρότασης γ



Στις 19 Νοεμβρίου, η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο πρότασης για τη συμμετοχή των Κροατικών Ένοπλων Δυνάμεων στην ειρηνευτική επιχείρηση KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, προτείνοντας στο κοινοβούλιο να αυξήσει το σώμα της Κροατικής KFOR από 40 σε 150 μέλη και δύο ελικόπτερα των κροατικών στρατιωτικών δυνάμεων, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Το προσχέδιο υπενθυμίζει ότι στις 31 Οκτωβρίου 2018, το Κροατικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να συμμετάσχει στις ένοπλες δυνάμεις της Κροατίας στην επιχείρηση για την υποστήριξη της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την οποία μπορούν να σταλούν έως και 40 μέλη το 2019 και το 2020, με δύο ελικόπτερα.

«Καθώς η Επιχειρησιακή Διοίκηση της KFOR, μέσω της υποτιθέμενης Συμμαχικής Διοίκησης, ενημερώνει συχνά τους Συμμάχους για την ανάγκη ολοκλήρωσης της επιχείρησης KFOR, η Δημοκρατία της Κροατίας προτείνει την αύξηση του κροατικού σώματος στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της KFOR από 40 σε 150 μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Κροατίας στο σχέδιο αυτής της πρότασης.


Αναφέρει επίσης ότι η Κροατία υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

“Η υπάρχουσα κρίση λαμβάνει χώρα στο άμεσο περιβάλλον μας, σε μια περιοχή που είναι σημαντική για τη Δημοκρατία της Κροατίας, για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η κατάσταση ασφάλειας στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία εξαρτάται από διαταραγμένες διεθνικές σχέσεις, παράνομη μετανάστευση, καθώς και από την πρόσληψη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και την επιστροφή τους, είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω των πιθανών συνεπειών στις σχέσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής.

»Η παραβίαση της ασφάλειας στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Κροατίας», αναφέρει η πρόταση της κροατικής κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι το 33ο κροατικό σώμα με 38 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κροατίας και δύο ελικόπτερα της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύσσονται επί του παρόντος στην επιχείρηση KFOR.

Περιοχές ανάπτυξης είναι Πρίστινα, Φεριζάι και το στρατόπεδο κοντά στην Πέγια.


The Hellenic Information Team
Σχόλια