Παράταση για την υποβολή των τελικών προσφορών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Από το καλοκαίρι η Κυβέρνηση προσπαθεί να εκκινήσει το ζήτημα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά το οποίο θεωρείται ως πολύ βασικό, τόσο από την πλευρά της, όσο και στο εξωτερικό ( Η.Π.Α.) για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία παρατείνει το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και ταυτόχρονα της προθεσμίας υποβολής των οικονομικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα. Παρά το γεγονός ότι για τα ναυπηγεία είχαν ενδιαφερθεί αρκετοί επενδυτές, οι εταιρείες που θα καταθέσουν οικονομική προσφορά είναι :

Η Pyletech Shipyards η οποία ανήκει στον όμιλο North Star συμφερόντων του κ. Θ. Πριοβόλου η οποία φέρεται να έχει επενδυτικό πλάνο ύψους 700. εκ ευρώ σε 4 διαφορετικούς άξονες δραστηριοτήτων.

Και η ΟΝΕΧ Shipyards του κ. Ξενοκώστα η οποία κατέχει ήδη τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου και Ελευσίνας η οποία έχει επίσης μεγαλόπνοα σχέδια για το σύνολο των ναυπηγείων και της αλυσίδας που θέλει να στήσει.

Η παράταση λέγεται ότι προέκυψε λόγω αιτήματος κάποιων εκ των ενδιαφερόμενων καθώς υπήρξαν προβλήματα με τις εγγυητικές για τη χρηματοδότηση ενώ άλλη άποψη θέλει την παράταση να ζητείται λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία και δυσκολεύουν το έργο των εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση οι δύο εταιρείες που αναφέραμε παραπάνω δηλώνουν έτοιμες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Προ ολίγου διαστήματος θεωρείτω ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία με τους Γερμανούς της Thyssenkrupp Marine Systems να μην επιτρέπεται αν συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αφού μετείχαν στο παλαιότερο σχήμα και ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει να εμπλακούν εκ νέου στο επόμενο σχήμα. Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί, ενδιαφερόμενοι προφανώς για τα προγράμματα  ναυπηγήσεων του Πολεμικού Ναυτικού φέρονται να μην ενδιαφέρονται πλέον για τα ναυπηγεία αφού τα προγράμματα αυτά ίσως θεωρούν ότι δε θα τους ανατεθούν.

Τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά έχουν εισαχθεί στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης μετά από αίτημα του Δημοσίου καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ξεκινήσει η εξυγίανση της εταιρείας εξαιτίας των περιορισμών που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη λειτουργία τους λόγω των παραβάσεων που είχαν σημειωθεί. Ο νέος επενδυτής θα χρειαστεί αν επενδύσει αρκετά χρήματα για να επαναφέρει τα ναυπηγεία σε λειτουργική και ανταγωνιστική κατάσταση, πράγμα που φαίνεται εξ αρχής αρκετά δύσκολο αν και οι δύο υποψηφιότητες που σίγουρα φαίνεται ότι υπάρχουν, δηλώνουν ότι θα επενδύσουν αρκετά σε αυτά.Σε περίπτωση που τα ναυπηγεία περάσουν στην ΟΝΕΧ, τότε όλα τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας θα ανήκουν σε έναν όμιλο ο οποίος θα έχει τα φόντα να ανταγωνιστεί τα ρουμανικα και τουρκικά ναυπηγεία και αν συστήσει ένα ναυπηγικό όμιλο ο οποίος , αν εμπλουτιστεί με σχέδια ναυπηγήσεων διαφόρων πλοίων, θα αποδώσει επιχειρηματικά. Η τύχει των ναυπηγείων αλλά και το μέλλον τους πρέπει να είναι ανεξάρτητα από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού ώστε αυτά να μην ξαναγίνουν κρατικοδίαιτα και μετεξελιχθούν σε βαρίδια για τους φορολογουμένους.    

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας