Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο απειλεί τη χρηματοοικονομική βιομηχανία της Ιταλίας


Να τινάξει στον αέρα απειλεί η Banca Monte dei Paschi di Siena τον ιταλικό τραπεζικό τομέα.
Μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε γιατί η Ιταλία ίσως θέλει να παράσχει έναν ακόμη γύρο κρατικής ενίσχυσης.
Άλλωστε, είναι η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο.
Ως εκ τούτου, ενώ δεν είναι συστημική τράπεζα, είναι αρκετά μεγάλη για να ταράξει συθέμελα τη χρηματοοικονομική βιομηχανία της χώρας.
Σημειώνεται πως η Banca Monte dei Paschi di Siena απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.
Όμως μια επιχείρηση μπορεί να προστατεύεται με κάθε κόστος.
Εάν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι κρατούν τους επενδυτές στο σκοτάδι για την πραγματική οικονομική υγεία της τράπεζας, περιφρονώντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις - κάτι που συνέβη όταν η Paschi διασώθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια -, μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη ζημιά, η οποία θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τόσο των ιταλικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας δημοσιεύθηκαν στις 13 Νοεμβρίου είναι ανησυχητικά.
Σε αυτά η τράπεζα «λέει» ότι τα κεφάλαιά της θα πέσουν κάτω από τις απαιτήσεις της ρυθμιστικής αρχής, όμως δεν αναλύει το μέγεθος του ελλείμματος που παρουσιάζει.
Ωστόσο, στις 5 Νοεμβρίου, όταν η τράπεζα ανέφερε για πρώτη φορά τα κέρδη της για τους μήνες έως τον Σεπτέμβριο, είχε πει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα εξακολουθούσαν να υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Αυτό που άλλαξε είναι ασαφές.
Η Bluebell Partners, σύμβουλος μετόχων της Paschi που ζητά αποζημίωση, ενώ έχει απευθύνει αίτημα στις ρυθμιστικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.
Επιπλέον, στην έκθεση της 13ης Νοεμβρίου, η Paschi λέει ότι η κυβέρνηση (η οποία κατέχει περίπου τα δύο τρίτα της τράπεζας) υποστηρίζει την ενίσχυση του κεφαλαίου της για να ανταποκριθεί στο ελάχιστο των κανονιστικών ρυθμίσεων.
Είναι αλήθεια ότι το ιταλικό κράτος ως μέτοχος προσφέρει την άνεση που οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα μπορούσαν να παρέχουν.
Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, εάν τα χρήματα των φορολογουμένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς πρόκειται για κρατική βοήθεια, η οποία παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές περί του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η Paschi μπορεί να χρειαστεί έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικών πόρων για να πείσει την UniCredit SpA να την απορροφήσει.
Τα χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων θα μπορούσαν να καλύψουν το έλλειμμα κεφαλαίου, εκτός από το κόστος συγχώνευσης με την UniCredit.
Η πανδημία ώθησε την Ευρώπη να χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο μάλλον εν προκειμένω έχουμε σαφή καταστρατήγηση.
Η Paschi, μια περιφερειακή εμπορική τράπεζα, δεν ανέκαμψε ποτέ μετά την εξαγορά μιας ανταγωνίστριας τράπεζας το 2007.
Έκτοτε, έχουν γίνει μια σειρά από απεγνωσμένες προσπάθειες για τη διάσωσή της.
Εις μάτην.


bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας